לפני מספר חודשים התחילה חרושת שמועות, שלא אושרו ולא הוכחשו על ידי המעורבים, על מעצרם של שש דוגמניות ודוגמן באיראן. בסוף ינואר הגיעו לאתר הגולים איראן-וייר (Iran Wire) הודעות מעוקבי האינסטגרם של הדוגמנית והמאפרת אלנאז גֹלרֹח' (יש לה מעל 500 אלף עוקבים) ובן זוגה חמיד פדאא'י, דוגמן ובעל חנות להלבשת נשים (בעל מאה אלף עוקבים). הם הביעו דאגה מכך שחלק מהפוסטים של הדוגמנים ירדו, החשבונות לא עודכנו כבר שבוע, והם אינם עונים להודעות שמשאירים להם. חשבונותיהם של הדוגמניות מליכא זמאני, נילופר בהבודי ו-דניא מקדם – לכל אחת מהן מעל מאה אלף עוקבים – נסגרו.
לאחר כשבוע פרסמה גֹלרֹח' הודעה לעוקביה ובה התנצלה על אי זמינותה בזמן האחרון, והודיעה שמעתה תפעל רק מחוץ לאדמת איראן, ושהיא מפסיקה את כל פעילותה באיראן. לפי חיפוש גוגל מהשבוע האחרון, תמונות שלה עדיין מתפרסמות באינסטגרם, וגם מכון היופי בצפון טהראן פעיל.
עכביש 2: פשעי דוגמניות הרשת
ביום ראשון האחרון נערך דיון שולחן עגול בתוכנית ערב בטלוויזיה, השתתפו בו ג'ואד באבאא'י, ראש משרד התובע הראשי בטהראן, מצטפא עליזאדה, מומחה ודובר המרכז של משמרות המהפכה למאבק בפשעי סייבר מאורגנים, ו-פרשאד מהדי-פור, מומחה לסוכנויות ידיעות. בתכנית נחשף מבצע "עכביש 2" העוסק בפשעי רשת, ביניהן דוגמנות באינסטגרם. במסגרת המבצע נחקרו 170 מהעוסקים בתעשייה – דוגמניות, צלמים, מאפרים ובתי אופנה, נגד 29 נפתחו הליכים והפצירו בהם לחזור למוטב, ומותכם נעצרו 8 בני אדם – אלה שלא השתכנעו להיטיב את דרכיהם ולא לפרסם תכנים פוגעניים – כלומר בלתי אסלאמיים, בלתי דתיים ובלתי צנועים – גם לאחר שתזכרו אותם חזור ותזכר.
מהדיון עולה שמדובר ברשת מרובת צלעות (הדימויים במקור), שפשעיה המאורגנים מאיימים על ערכי מוסד המשפחה, ומשפיעה בעיקר על נשים ועל צעירים. טביעות האצבע הזרות – בעיקר מהאמירויות ומבריטניה – ניכרות ברשת הזו. המבצע החל להתבשל לפני כשנתיים, אז התחיל האינסטגרם לפרוח באיראן, כאשר 20% מהחשבונות הם חשבונות דוגמנות, שמושכים 60% מהעוקבים. הרשות המחוקקת הכריזה על פרסום תמונות בלתי צנועות והפצתן כעל פשע מחשב, והרשות השופטת, בשיתוף מרכז החקירות של משה"מ לפשעי מחשב ובשיתוף המשטרה, אוכפים את הנושא. בשיחה עלה גם עניין הלוקליזציה (מן הסתם לאיראן) של הערוץ של קים קרדשיאן, שכסף רב ומחשבה רבה הושקעו בה.
במסגרת המבצע הקודם, "עכביש 1", נחקרו 350 עמודי פייסבוק בלתי צנועים, ולמרות פניות חוזרות ונשנות של מטה פשעי הסייבר להוריד את התמונות הפוגעות בערכי האסלאם – נציגי הפלטפורמות האינטרנטיות לא חזרו אליהם בכלל. פייסבוק אמנם לא קיבל רישיון ממשרד ההדרכה האסלאמית – אגב, לחלק מהעסקים שנסגרו היה רישיון כזה אבל הם השתמשו בו לרעה – אבל מכיוון שהוא משתמש ברוחב הפס ויש לו משתמשים באיראן, מן הראוי היה שלפחות יענו לפניות משה"מ.
המשפחות, לפי התוכנית, בעד החוקרים. אחד הדוברים ציין שהורי הדוגמניות או המעורבים האחרים (צלמים, מאפרים, בעלי בתי אופנה וסטודיואים לאופנה) עלולים להתאבד מהבושה, והחקירה הזו מצילה חיי אדם.
בשיחה הוזכר הצורך במניעה, בחינוך לבטיחות רשת בבתי הספר ובאוניברסיטות, ושידור הסרט הדוקומנטרי "קו אדום" בטלוויזיה בשנה שעברה, שאילו היה משודר קודם אולי אנשים היו יודעים שצריך להיזהר מהתעשייה הזו.
גם לזה קשורות שיחות הגרעין
כמומחית לאיראן, כששואלים אותי מה יהיה אני אומרת שאינני נביאה, אבל כשיקרה משהו, אני אוכל להסביר למה זה היה צפוי. מעצר השמונה בא אחרי הרחבת פעילות משמרות הצניעות שכוללת עכשיו גם סוכני חרש – אפשר לזמן את הפושעת לחקירה אחר כך, או פשוט לגרור לה את הרכב בלי להתעמת איתה ישירות, ודיון סוער יותר בעניין אכיפת החג'אב. זה היה כל כך צפוי!
במהלך שיחות הגרעין, ועוד יותר מאז חתימת ההסכם, היו קולות רבים שצפו החמרה במצב זכויות האדם בכלל, ובמלחמה בהתמערבות בפרט. ההתמערבות כוללת, כמובן, את ההתרופפות במצב החג'אב. כבר במהלך שיחות הגרעין הביע יועץ הנשיא לענייני חוץ את דאגתו מכך שאם נביע חולשה (כלומר נתגמש) בעניין הגרעין, הדבר הבא שיבקשו יהיה לשפר את מצב זכויות האדם, וזה כבר קו אדום.
הקולות מבפנים צפו להחמרה גם כלפי פנים – כלומר השלטון ירצה להראות לעם שאמנם התכופפנו בפני המעצמות (כדי שתהיה לכם רווחה כלכלית גדולה יותר), אבל שלא תחשבו שאנחנו חלשים גם בפניכם.
ד"ר תמר עילם גינדין היא מרצה בתוכנית לאסלאם ומזרח תיכון במרכז האקדמי שלם, וחוקרת איראן במרכז עזרי באוניברסיטת חיפה. מחר, יום רביעי 18.5.2016 בשעה 21:00 היא תופיע יחד עם הזמרת חנה ג'האן פרוז בבר תחריר בירושלים, במופע "האישה האיראנית – רכות ועוצמה".