פרץ למוניטור ודיבר עם התינוקת  (צילום: Fox 19)
"שמעתי קול שהתחיל לצרוח על הבת שלי"|צילום: Fox 19

מכשירים המחוברים לרשת מאפשרים לנו גישה מכל מקום לכמעט כל דבר שיעלה על דעתנו. אך הם גם מקלים מאוד על עבודתם של פושעים וסתם אנשים מוזרים. הת'ר ואדם שרק, מהעיר סינסינטי שבארה"ב, גילו זאת בדרך הקשה, לאחר שהתעוררו בבהלה באמצע הלילה לקולו של גבר זר המדבר אל בתם התינוקת באמצעות המוניטור המקוון בחדרה.

הזוג סיפר לתחנת הטלוויזיה Fox 19 כי התעוררו באמצע הלילה לשמע קולות מכיוון חדרה של בתם בת ה-10 חודשים, אמה. הת'ר מיהרה להתחבר מהסמארטפון שלה אל שידור הווידאו מהמצלמה המותקנת מעל עריסתה של התינוקת והבחינה מייד כי המצלמה זזה ללא הפסקה, למרות שהיא אמורה לזוז רק כדי לעקוב אחר תנועות בחדר.

עוד סיפורים, סרטונים ותמונות בפייסבוק של NEXTER

"בערך באותו זמן שראיתי את המצלמה זזה, שמעתי קול שהתחיל לצרוח על הבת שלי", היא סיפרה. "הוא צרח 'תתעוררי תינוקת, תתעוררי תינוקת!' ואחר כך סתם צעק כדי לנסות להעיר אותה". בעלה רץ לחדרה של הפעוטה והתבונן במצלמה מסתובבת מאמה אליו, ומייד לאחר מכן צעק גם עליו וקילל אותו.

פרץ למוניטור ודיבר עם התינוקת  (צילום: Fox 19)
מקרה שני של פריצה למוניטור בתוך פחות משנה|צילום: Fox 19

 

זה אינו המקרה הראשון בו נפרץ מוניטור תינוקות בדרך זו. בקיץ שעבר אירע בטקסס מקרה דומה, בו נפרץ המוניטור בביתה של משפחת גילברט. גם אז התעוררו בני הזוג לקולו של ההאקר הצורח על בתם, אליסון, "תתעוררי תינוקת", וגם במקרה שלהם הסתובבה המצלמה אל האב, מארק, כשהתפרץ לחדרה של ביתו והחלה לפלוט מהרמקול פרץ קללות בטרם ניתק אותה.

עוד ב-NEXTER:

בשני המקרים מדובר בדגמים כמעט זהים של מצלמות רובוטיות של חברת Foscam. מצלמות המתחברות לרשת באופן אלחוטי ומאפשרות לבעלים להתחבר אליהן בעזרת כתובת IP - רצף של מספרים המוזן בשורת הכתובות של כל דפדפן ונותן גישה לשידור וידאו חי מהמצלמה ואף יכולת לתקשר קולית עם החדר בו היא נמצאת בעזרת המיקרופון והרמקול המובנים בה.

הפריצה היא בכלל לא פריצה

הבעיה עם מצלמות כאלו היא שרוב הרוכשים מתקינים אותן ומשתמשים בהן בהגדרות ברירת המחדל, בלי לשנות את סיסמת הגישה אליהן. הדבר מאפשר לכל אדם בעל הבנה בסיסית במחשבים לפרוץ אליהן בעזרת חיפוש הסיסמה המוגדרת מראש - בדרך כלל רצף מספרים מאחד עד 4, 6 או 8, או המילה Admin. הפוטנציאל כמעט אינסופי - ממתיחות אכזריות, דרך שימוש בחומר המצולם לסחיטה ועד גניבת פרטים אישיים כגון כרטיסי אשראי וסיסמאות בתארים, בעזרת צפייה והאזנה לבעליהם.

בשנה שעברה התעוררה סערה לאחר ששתי כתבות שונות, אחת ב-CNN והאחרת בפורבס, הצביעו על מנוע חיפוש בשם Shodan, המאפשר למצוא בקלות מכשירים מסוגים שונים המחוברים לרשת, ליצור רשימות שלהם ולקשר אותם עם מיקום גיאוגרפי. לאחר מכן ניתן לנצל את המידע כדי לפרוץ אל אותם מכשירים - ממצלמות אבטחה ביתיות, דרך מערכות שליטה על רמזורים ועד משאיות וקוצבי לב.