מלחמת החורמה של תעשיית התוכן בהפרות זכויות היוצרים נתקלת בלא מעט התנגדויות, ובמקרה הזה נראה שהמבקרים שלה קיבלו את ההוכחה לצד שלהם על מגש של כסף: דרישות להסרת תוכן מתוצאות החיפוש בגוגל, שהוגשו בשמם של שני אולפני סרטים פורנוגרפיים, פגעו בעשרות פרויקטים שאין שום ספק שאינם קשורים כלל להפצה פיראטית של הסרטים - כולל כאלה שנמצאים בבעלות ענקיות הרשת פייסבוק ויאהו, כך מדווח אתר TorrentFreak.
הבקשות הוגשו על ידי חברה בשם Takedown Piracy, בשם חברות הפקת הפורנוגרפיה Wicked Pictures ו-Adam&Eve. בין היתר דרשה החברה "להעלים" עשרות דפי פרויקטים באתר GitHub - אתר שמשמש כרשת חברתית למפתחי תוכנה בקוד פתוח, אליו הם יכולים להעלות את קבצי התוכנות ולעבוד על שיפורן יחד.
ברשימת הפרויקטים שדרשה החברה להסיר מתוצאות החיפוש נכללו פרויקט בשם Pure.CSS, השייך ליאהו, שני פרויקטים שונים בשם Rebound - אחד מהם בבעלות פייסבוק, שני פרויקטים בשם Lipstick - אחד מהם בבעלות נטפליקס, עשרות פרויקטים שבשמם הופיעה המילה Pushover ו-3 פרויקטים ששמם הכיל את המילה Thrust. בכל המקרים, הסיבה היא שמות דומים לסרטים פורנוגרפיים קיימים.
גם תוכנות ששמן דומה לשמות אולפנים הוסרו - אחת מהן היא פרויקט רשמי של אחת מקהילות הלינוקס הגדולות בעולם, OpenSUSE, המפתחת את גרסתה הרביעית (לפחות) בתפוצתה של מערכת ההפעלה הפתוחה.
345 מיליון בקשות להסרת אתרים מגוגל
למרות שגוגל טוענת כי היא בודקת את הבקשות שהיא מקבלת, כל הפרויקטים הנזכרים הוסרו מתוצאות החיפוש שלה באופן אוטומטי לאחר קבלת הבקשות, ככל הנראה בשל העובדה שהבדיקה של גוגל אינה בודקת האם אכן מדובר בקישורים מפרי זכויות, אלא מסתפקת בחיפוש מילות מפתח שעשויות להעיד על פעילות כזו. כאלה לא חסרות ב-GitHub - כאתר תוכנה בקוד פתוח, המלים Download ו-Release מופיעות בו לצד שמות כל הפרויקטים.
לפי חישובים שבוצעו על ידי TorrentFreak, גוגל קיבלה כ-345 מיליון בקשות להסרת אתרים מתוצאות החיפוש שלה ב-2014 לבדה. בכל בקשה עשויות להיכלל אלפי כתובות, ואין דרך לבדוק את כולם ידנית ולוודא שהם אכן משמשים לפעילות פיראטית. אך יכול להיות שהגיע הזמן לחשוב על "רשימה לבנה" שתוכל למנוע הכללה של אתרים לגיטימיים לחלוטין בהסרת הקישורים ממנוע החיפוש הגדול בעולם.
עוד ב-NEXTER:
שבוע על הספה מול סלקום TV: שווה להתחבר?
כל העדכונים מכנס האלקטרוניקה הבידורית