"צפו לנו" – את המשפט החרוש לעייפה הזה הטיחו השבוע אנשי ארגון ההאקרים "אנונימוס" בארגון הטרור דאע"ש, המפיל את חיתתו על העולם מזה כשנתיים. בסרטון שעלה ליוטיוב איים קול ממוחשב בצרפתית כי "פעילי אנונימוס בכל העולם יצודו אתכם. התכוננו לתגובה מאסיבית מצד אנונימוס. דעו לכם שנמצא אתכם ולעולם לא נעזוב. זוהי הכרזת מלחמה. התכוננו".

בינתיים, נכון לשישי בבוקר, לא נראה שנגרם לדאע"ש נזק ממשי מפעילות אנונימוס. אמנם, במהלך השבוע לקח אנונימוס אחריות על סגירת כמה אלפי חשבונות טוויטר ופורום השייכים לפעילי החליפות האסלאמית – אך ארגון הטרור כבר רגיל לדלג בין חשבונות ברשתות החברתיות הנסגרים לאלפיהם – בשנה האחרונה כבר טענו פעילי אנונימוס עצמם כי הביאו לסגירת עשרות אלפי חשבונות של הארגון. ברחבי הרשת אף התייחסו בציניות לאיום של הארגון על החליפות האסלאמית וכתבו בדיחות בסגנון "הטרוריסטים בתגובה: הבטיחו לנו 72 בתולות, לא בתולים".

אין תמונה
מסכת גאי פוקס, המשמשת כסמל אנונימוס

האם יש בכלל סיכוי שההאקרים הפועלים מהבית, מבית הקפה השכונתי או ממשרדים סגורים ומפילים בעיקר אתרים יצליחו להזיק לארגון טרור שלוחמיו פועלים בעולם האמיתי ומפילים מטוסים?

שאלה של מטרה

"זה תלוי בלא מעט גורמים, כמו האם שמו לעצמם מטרה מוצהרת אותה הם שואפים להשיג או לא", אומרים ל-NEXTER גלעד זהבי, ראש תחום מודיעין ב-SenseCy וספי גלעזר, סמנכ"ל שירותים מנוהלים וסייבר בקבוצת אמן. "באופן כללי, אין ספק כי יש ביכולתם לממש חלק מהאיומים שלהם, אך זה תלוי גם ברמת האבטחה של הגוף עליו הם מאיימים".

שאלה אחרת שמציגים השניים היא "האם מדובר באיום הנעשה על-ידי קבוצה מאורגנת, אשר כולם לוקחים חלק בפעילותה, או כמה אלפי חברים הפועלים כיחידים". הם מסבירים: "קשה להגדיר את אנונימוס, מאחר ולא מדובר בארגון מסודר או רשום ברחבי העולם. הם מזוהים יותר כרעיון או אידיאולוגיה שמטרתם צדק, חשיפת שחיתויות והתנגדות למשטרים דיקטטוריים. לאנונימוס אין הנהגה מוכרת או היררכיה, לא ידוע מי עומד בראשם ומי אחראי על הפעילות שלהם והאם יש להם סניפים מאורגנים. כיום ישנם לא מעט איומים של קבוצות סייבר-טרור המזדהות כביכול כאנונימוס". השניים מציינים כי "במקרים בהם נעשתה פעילות של מה שנראה כחברי קבוצת אנונימוס המקורית, כמו למשל במאבק לחשיפת זהותם של שוטרים בארה"ב שירו בגבר אפרו-אמריקאי, האיומים היו יותר ממשיים".

במלים אחרות: כרגע לא ברור מה מנסים חברי אנונימוס להשיג במתקפה נגד דאע"ש. האם הוא מנסה "למחוק אותה מהרשת", כפי שאיימו חוגים מסוימים בארגון על ישראל בכל אביב בשלוש השנים האחרונות? אולי המטרה היא לחשוף את מיקומם של פעילים מרכזיים כדי להביא ל"נטרולם"? או לחשוף תוכניות של הארגון כדי לאפשר לכל מי שיכול לעשות בנידון משהו שלא מסתפק בפריצה למחשבים?

מאיימים בגדול, מקיימים בקטן

הצצה בדפוס הפעילות של אנונימוס בשנות קיומו לא מעניקה יותר מדי תקוות באף אחד מהכיוונים. מספיק להציץ ברשימת ה"מבצעים" של הארגון כדי להיווכח שבדרך כלל אין לו כמעט כל השפעה שהיא על המציאות.

כך, למשל, אחת המתקפות הידועות הראשונות שלה היתה נגד דת הסיינטולוגיה ב-2008. הארגון איים על הכנסייה הסיינטולוגית לאחר שאיימה לתבוע כל כלי תקשורת שיעז לפרסם קטעים מסרטון הסברה פנימי של הכת בכיכובו של המאמין הידוע ביותר שלה, השחקן טום קרוז. האיום כלל הפלת אתרים, חשיפת מסמכים סודיים שיחשפו, כך איימו הפעילים "כיצד הכנסייה מנצלת וסוחטת את מאמיניה" ואף הפגנות פיזיות בהשתתפות של אלפי אנשים מסביב לעולם. אך המבצע לא הביא לתוצאה כלשהי, מלבד חשיפה תקשורתית אדירה לשם אנונימוס.

איום אחר של אנונימוס שלא הוגשם מעולם – לפחות לפי הידוע לנו – הוא "חיסול" פייסבוק. באוגוסט 2011 קרא הארגון לכל תומכיו לעזור לו להפיל את הרשת החברתית הגדולה בעולם ב-5 בנובמבר ("יום גאי פוקס") של אותה שנה. הסיבה: טענות לפיהן פייסבוק מחזיקה עלינו יותר מדי מידע ומקלה מאוד על ממשלות בכלל וממשלות רודניות הרודות באזרחיהן בפרט לקבל מידע על פעילות אזרחים ברשת, מה שעשוי להביא במדינות רבות לעונשים כבדים הפוגעים בחופש הביטוי. במקרה זה לא קרה דבר, לאחר שדוברים מטעם אנונימוס טענו כי הארגון כלל לא תמך במתקפה וכי המבצע הזה אינו שלהם – מה שמוכיח את הטענה כי קשה מאוד לדעת מתי אנונימוס פועל כארגון מגובש ומתי מדובר בבודדים שיוצאים בהכרזות דרמטיות.

דאע
צריכים לפחד מילדים עם מקלדות? לוחמי דאע"ש|צילום: חדשות 2

מבצע אחר שלא הביא כל תוצאה ואפילו לא זכה לחשיפה ראויה הוא האיום של הקבוצה על תאגיד השידור הבריטי, BBC, בתחילת השנה. הסיבה למתקפה: פיטוריו של מגיש Top Gear ג'רמי קלארקסון לאחר תקרית אלימה. הארגון איים להפיל את ה-BBC אם לא יוחזר קלארקסון לעבודה, אך ההבטחה לא קוימה – לא ברור אם מחוסר היענות של תומכי הארגון או מפני שמדובר באיום נוסף של גורם שאינו בעל השפעה בקבוצה.

ההכרזה הדרמטית ביותר של הארגון עד כה היתה הפלה של כל האינטרנט, במחאה נגד "מנהיגים בלתי אחראים ובנקאים שלוקחים את כל הכסף ומרעיבים את ההמון". הם הבטיחו כי ב-31 במרס יתקפו את האתרים האחראים על הפניית גולשים לאתרי אינטרנט, כך שכתובות אתרי האינטרנט יפסיקו לעבוד וב-1 באפריל לא ניתן יהיה למעשה לגלוש באינטרנט אלא אם אתם יודעים את כתובתו הנסתרת (רצף של ארבעה מספרים בין 0 ל-255 המופרדים בנקודות) של האתר בו אתם רוצים לבקר. ב-1 באפריל האינטרנט עבד והמתיחות זרמו כרגיל, ורבים פסלו גם את האיום של אנונימוס כמתיחה.

כמה מקרים "מוצלחים" יותר מבחינת אנונימוס היו אלה של חשיפת מושחתים, שהתבצעו בעיקר בפרשות אמריקאיות. כך, למשל, ב-2013 הצליחו האקרים מטעם אנונימוס להביא לחשיפת פרשה מזעזעת של אונס קבוצתי שבוצע בנערה אמריקאית על ידי כוכבי קבוצת פוטבול בעיירה בשם סטויבנוויל. בית הספר והעירייה ניסו להשתיק את הפרשה, כדי לא לפגוע בקבוצת הפוטבול, אך מסמכים וסרטונים שפרסמו חברי אנונימוס ברשת הביאו לבסוף לפיצוץ הפרשה ולהשעייתם של האנסים.

מבצעים "מוצלחים" אחרים של אנונימוס כללו חשיפות פרטיהם של שוטרים שירו למוות באזרחים אמריקאים, בעיקר שחורי-עור, בשנים האחרונות. לאחר כמעט כל מקרה כזה פועלים חברי אנונימוס להפצת פרטי השוטר היורה והפלת שרתי תחנות המשטרה באזורים בהם קרו המקרים, בדרך כלל בהצלחה יחסית שגורמת למשטרה הרבה כאב ראש, גם אם לא נזק ממשי.

אנונימוס:
מי הם בכלל?|צילום: חדשות 2

במקרה אחד אף הצליחו ההאקרים להביך חברה שניסתה לחשוף אותם, כאשר פרצו ב-2011 לשרתי חברת HBGary האחראית על חוזים ממשלתיים בארה"ב. החברה תחקרה את אנונימוס, ובתגובה הדליפו ההאקרים מסמכים פנימיים ותכתובות מייל של עובדי החברה.

אם כן, האם דאע"ש – או כל ארגון אחר עליו מרחף איום בשם אנונימוס – צריך לדאוג או להתעלם? "כיום, האקרים רבים קוראים לעצמם אנונימוס, זה הפך להיות שם מותג ולכן צריך קודם כל להבין מי מבצע את האיום, מה האיום המדובר, מה היכולות של אותו גורם שמאיים ובאופן כללי לעשות הערכות סיכונים, ולפי זה להחליט איך מתמודדים עם הנושא", אומרים זהבי וגלעזר.

"באופן כללי, ניתן לנקוט בפעילויות הגנה בהתאם לאיום, לערוך איסוף מודיעיני מקדים, לבצע הדרכות פנים-ארגוניות להעלאת מודעות האבטחה של העובדים, ולנסות ולבדוק מה עלולה להיות החוליה החלשה בארגון, שדרכה תוקף מתוחכם ינסה לחדור פנימה".