מחקר חדש מספק הוכחה נוספת למה שכולנו כבר ידענו; מסכי הסמארטפון והטלוויזיה מזיקים באופן משמעותי להתפתחות הילדים. נכון, אנחנו כנראה לא מגלים לכם כאן משהו חדש, אבל אחרי שתראו את התמונות של תצלומי מוחם של ילדים המבלים קצת יותר מידי שעות מול הסמארטפון, יתכן שתרצו להגביל את שעות המסך של הילדים שלכם.
כנראה שהגיע זמן סיפור
במחקר השתתפו 47 ילדים בריאים – 27 בנים ו-20 בנות בגילאים 3-5 שמוחם נסרק באמצעות בדיקת MRI מיוחדת הדוגמת את החומר הלבן במוח; מדובר ברקמת עצב של מערכת העצבים המרכזית, שתפקודה קריטי ליכולת של המוח לתקשר בין חלקיו השונים. כמו כן, היא מגבירה את הפונקציונליות של המוח ואת יכולתו ללמוד ולקלוט מידע באופן מהיר יותר.
החוקרים גילו כי בילוי זמן רב (יותר משעתיים) בצפייה במסכים מכל הגדלים השפיע על החומר הלבן במוח, וזה הופיע במוחם של הילדים באופן מבולגן והתפרש בכל חלקי המוח. מנגד, החוקרים בדקו את מוחם של ילדים שהוריהם קראו להם ספרים באופן תדיר; החומר הלבן במוחם הופיע באופן הרבה יותר מסודר, והתמקד באיזורים האחראיים על פיתוח השפה והאוריינות – איזורים האחראים על כישורים רלוונטיים במיוחד עבור תלמידים בבית ספר.
התמונות הבאות הן חלק מהתיעוד הראשון שמציג את היתרונות הפוטנציאליים של קריאה, ומנגד – את החסרונות של שימוש מוגבר בסמארטפון בכל הנוגע להתפתחות מוחם של ילדים קטנים.
אופן התפשטות החומר הלבן במוחו של ילד שצופה במסך באופן תדיראופן התפשטות החומר הלבן במוחו של ילד שהוריו קוראים לו ספרים באופן תדיר
לצד סריקת המוח, הילדים השתתפו גם במבחנים קוגניטיביים כדי לאמת את התוצאות. גם כאן התוצאות היו די דומות, וכישורי האוריינות וההתבטאות המילולית של ילדים – שבילו יותר משעה מול המסך מידי יום – היו פחות מפותחים. לעומתם, אותם ילדים שהוריהם (או המטפלים שלהם) קראו להם ספרים באופן תדיר, קיבלו ציונים גבוהים יותר במבחנים.
עוד ב-Geektime
שיאומי נפרדת מהפוקופון, ואלו חדשות טובות
ה-PinePhone הוא סמארטפון לינוקס שעולה רק 150 דולר
כמובן שפחות מ-50 ילדים לא יכולים להוות מדגם מייצג ולכן יש לקחת את התוצאות בערבון מוגבל. עם זאת, ארגון הבריאות העולמי (WHO) מצטרף להמלצות, וקובע כי יש למנוע מסכים מילדים מתחת לגיל שנה באופן מוחלט, ולהגביל את החשיפה של ילדים עד גיל 4 לשעה אחת בלבד לכל היותר.