"ויקיפדיה, זה הדבר הכי נפלא בעולם. כל אחד בעולם יכול לרשום בה כל מה שהוא רוצה על כל נושא, אז אתה יודע שתקבל את המידע האמין ביותר". את המשפט הזה אמר מייקל סקוט, הבוס בסדרה הקומית המשרד. מדובר כמובן במשפט סאטירי עם סתירה פנימית קשה שנועד ללעוג למנהל הנאיבי ולהצחיק את הצופים.

לפני מספר ימים, נחשף כי ערך מפוברק על מלחמה אדירה בין פורטוגל לממלכה הודית הצליח להשתרבב ולהחזיק מעמד באנציקלופדיה המקוונת חמש שנים ואף זכה לציוני צל"ש מעורכי האתר, בלי שאף שם לב שמדובר במידע שקרי לחלוטין. בעקבות החשיפה הערך הוסר, אבל המבוכה נשארה. זו לא הפעם הראשונה (ובטח לא האחרונה) שפדיחה שכזאת קורית בוויקיפדיה. לכבוד המאורע, הנה מצעד הפדיחות שנאספו לאורך השנים. 

 

רגע לפני ה-FAIL-ים המביכים נסביר כיצד נוצרים הערכים שבוויקיפדיה וכך יהיה קל יותר להבין מהיכן נובעות הטעויות. מדובר באנציקפלודיה חינמית המנוהלת על ידי גולשים מכל העולם. כל אחד יכול להוסיף ערך באמצעות שימוש בתבנית הזנת נתונים קיימת וכל אחד יכול גם לערוך תכנים של אחרים. כדי למנוע מידע באיכות נמוכה יש לוויקיפידיה אלגוריתמים חכמים שיודעים להתריע לעורכים אנושיים על ערכים הדורשים תיקון. כיום קיימים כ-91,000 עורכים באתר ועוד 1,504 עורכים בכירים יותר עם גישה מורחבת לכלי עריכה מתקדמים ועם יותר הרשאות. 

עם כל מנגנוני האבטחה עדיין יש כאלה שמצליחים להתעלל בערכים של האנציקלופדיה הפופולרית חלקם למטרת וונדליזם טהור ואחרים בטעות - אספנו את ההזויים ביותר. 

שרה פיילין והערך אנטישמיות (צילום: ויקיפדיה)
שרה פיילין - ראה ערך "אנטישמיות"|צילום: ויקיפדיה

 

שרה פיילין והערך אנטישמיות

כאשר שרה פיילין, המושלת לשעבר של מדינת אלסקה השתמשה במושג "עלילת דם" (Blood Libel) בעת שתיארה את הירי באריזונה בחודש דצמבר האחרון, היא לא תיארה לעצמה שתמונתה תתפוס את הערך אנטישמיות המזוהה עם המושג. למזלה אחד מהעורכים תיקן את הערך. לרוע מזלה, מישהו שמר את זה רגע לפני.  

השחקן גארי אולדמן הוא ג'ירפה? (צילום: ויקיפדיה)
ואיך אומרים ג'ירפה בעברית?|צילום: ויקיפדיה

 

 

 

השחקן גארי אולדמן הוא ג'ירפה?

האם השחקן גארי אולדמן היה פעם ג'ירפה? אם לסמוך על ויקיפדיה אז  כן. בפרק שמסקר את חייו המוקדמים היה רשום שאביו הסתכל מקרוב וזיהה אותו כג'ירפה. כמובן שלאחר מכן תוקנה הטעות והוא חזר לדמותו כבן אדם. מאוחר יותר הוא אפילו הצליח לכבוש את הוליווד בסערה. לא כג'ירפה. 

השחקן גארי אולדמן הוא ג'ירפה? (צילום: ויקיפדיה)
הלו, דיס איז דוג |צילום: ויקיפדיה

 

 

סנופ דוגי דוג - הגרסה הספרותית

ומג'ירפות נעבור לכלבים: ניסיתם פעם לתאר שיר בסגנון ראפ ועוד של הראפר סנופ דוג, שמילות השירים שלו לא בדיוק קלות לעיכול? אם לא, הגיע הזמן שתראו איך עושים זאת נכון. שם השיר הוא Gin and Juice שיצא בשנת 1994 ומישהו בוויקיפדיה ניסה לתאר את המתרחש בו, בצורה ממש מפורטת במעין כרונולוגיה של השיר תחת הכותרת סינופסיס, כאילו היה מחקר מדעי.

 ביל גייטס הוא השטן   (צילום: ויקיפדיה)
מסתבר שלצייר שפם וקרניים של שטן עובד לא רק על שלטים בתחנות אוטובוס|צילום: ויקיפדיה

 

 

ביל גייטס הוא השטן

על באגים בווינדוס משלמים - את הלקח הזה למד ביל גייטס, מייסד חברת מיקרוסופט כאשר נוכח לדעת שמישהו צייר לו שפם וקרניים כמו של שטן בתמונה שבערך הוויקיפדיה שלו. אמנם לא נוכל לדעת מי עשה זאת ולמה, אנחנו מהמרים שזה קשור לאינטרנט אקספלורר.

אפלטון ובארני הדינוזאור הסגול (צילום: ויקיפדיה)
היו ביחסים אפלטוניים בלבד? |צילום: ויקיפדיה

 

 

 

אפלטון ובארני הדינוזאור הסגול  

בכל העולם נחשב אפלטון לאחד הפילוסופים הגדולים בהיסטוריה. לעומת זאת, בוויקיפדיה הוא בסך הכל תלמידו של בארני הדינוזאור הסגול, איש מזג האוויר בהוואי ואחד כזה המושפע מאוד מהכלב שלו Cutie. מזל שלא נשארו יוונים עתיקים כדי לחזות בנפלאות המאה ה-21, כי הם לא היו מרוצים.

מהי מציאות? (צילום: ויקיפדיה)
מציאות היא ריאליטי, וגם מצרך או סחורה |צילום: ויקיפדיה

 

 

 

מהי מציאות?

על פי ויקיפדיה המציאות הפכה לסחורה (Commodity). ועם הגדרות כאלו, קשה לא להאמין לזה.

Dude, הערך הזה משעמם (צילום: ויקיפדיה)
השתעמם זה ה.ת.פ.ע.ל שורש ש.ע.מ|צילום: ויקיפדיה

 

 

 

 

 

 

Dude, הערך הזה משעמם

כמו בכל אנציקלופדיה שמכבדת את עצמה גם בוויקיפדיה חייבים הסבר לערך המשעמם "שם עצם קיבוצי" (Collective noun). כמובן שהערך הלא נוצץ הזה לא יכתוב את עצמו ולכן מישהו חייב היה להתנדב ולעשות את זה. ומה הוא כתב? הסבר מה זה "שם עצם קיבוצי" אבל את הערך הוא פתח עם המשפט: "Dude זה כל כך משעמם..." (This is so boring dude...). זה באמת קצת משעמם. כיווץ דיפתונג לעומת זאת מרתק מתמיד.

ברני מיידוף הוא אידיוט (צילום: ויקיפדיה)
למה לכתוב בשפה גבוהה כשברור לכולם שמיידוף הוא אידיוט|צילום: ויקיפדיה

 

 

 

 

ברני מיידוף הוא אידיוט

ברני מיידוף היה אחראי על הונאת הפונזי הגדולה ביותר שהתגלתה אי פעם בסכום של כ-65 מיליארד דולר. אם לא הבנתם מה זה אומר כשהפרשה התפוצצה לוויקיפדיה היה הסבר פשוט: מיידוף הוא "אידיוט חכם מאוד שגנב מלא כסף כדי לשפר את החיים שלו ושל משפחתו ומוטב שינחית את התחת שלו בכלא. כך או כך, הוא הולך לגיהינום". לא בדיוק פוליטיקלי קורקט, אבל לפחות מובן להמונים.

טמפרטורה של הומואים - יש דבר כזה (צילום: ויקיפדיה)
תורגש התחממות באזורים הנמוכים והלחות תעלה, אם אתם יודעים למה אנחנו מתכוונים|צילום: ויקיפדיה

 

 

טמפרטורה של הומואים - יש דבר כזה

חושבים שאתם מכירים את המושג טמפרטורת החדר? ויקיפדיה מנסה להגדיר אותו מחדש. מסתבר כי באנציקלופדיה המקוונת מדובר בטמפרטורה מסוימת המגדירה אנשים כהומואים. במילים אחרות, בפעם הבאה שאתם משתמשים במזגן לקירור או חימום תהיו מוכנים לשינויים בהעדפות המיניות שלכם. או לחילופין, תפסיקו להאמין לכל מה שכתוב באינטרנט.

באטמן ושפת גיבורי העל (צילום: ויקיפדיה)
DUH DUH NUH DUH BUH MUH - אם הבנתם, מזל טוב. אתם גיבורי על|צילום: ויקיפדיה

 

 

באטמן ושפת גיבורי העל

אחד הערכים המעניינים ביותר בוויקיפדיה הוא זה של גיבור העל באטמן. מתברר כי האנציקלופדיה החופשית היא לא רק מקום ללמוד ערכים חדשים, אלא משמשת גם כאמצעי להעברת מסרים בין גיבורי על בשפה מיוחדת רק להם. אם תצליחו לפענח את הצופן, תדעו כי יש לדווח על כך מיידית למשטרת ישראל. האמת, לנו זה נראה יותר כמו שיר של סנופ דוג.

קומוניזם קפיטליזם והפרשות פה (צילום: ויקיפדיה)
אפשר לשמוע את קרל מרקס מתהפך בקברו בהנאה |צילום: ויקיפדיה

 

 

קומוניזם, קפיטליזם והפרשות פה

למקרה שאתם מכינים עבודה סמינריונית ואתם צריכים לכתוב מה ההבדל בין קומוניזם לקפיטליזם, אל תסתמכו על ויקיפדיה כיון שלפיה "קומוניזם שולט וקפיטליזם מזיל ריר" (Communism rules, Capitalism drools), ולדימיר לנין וקרל מרקס יהיו מרוצים.

והנה אסי כהן בסרט גלדיאטור, עליו הוא גם זכה באוסקר. לא באמת |צילום: Y בערב

 

 

ומה קורה בישראל?

 

אסי כהן אבד ב"איים האבודים" וכולם נפלו בפח

חכמת ההמונים אולי פעלה בהרצאתו של ליאור צורף על במת TED אבל ברגע שזה מגיע לוויקיפדיה החוקים משתנים.

כשאסי כהן הודיע כי הוא עוזב את "ארץ נהדרת". כל האתרים והבלוגים בישראל התגייסו במהירות לסיכום הקריירה המפוארת של השחקן והתפקידים אותם גילם. בין היתר צוין כי כהן השתתף בסרט "איים אבודים", רק הבעיה היא שהוא לא ממש השתתף בו.

אחרי שכל האתרים הוסיפו את ההישג הזה לקורות חייו של השחקן, החלו לצוף ברשתות החברתיות התיקונים שגילו כי כהן לא באמת השתתף באותו סרט.

הסיבה לטעות התמימה ככל הנראה נובעת מהעובדה שבערך הסרט ב"אנציקלופדיית הסרטים"  IMDB אכן נכתב ששחקן בשם אסף כהן גילם תפקיד של דמות בשם נעם. אבל כלל לא מדובר בפליט ארץ נהדרת אלא באחיו של אושרי כהן, אסף כהן.

הבלבול בוויקיפדיה נוצר בגלל שהיא שואבת חלק מהמידע שלה מ-IMDB. בינתיים הטעות תוקנה בווידיקפיה וכולנו למדנו לקח חשוב על קופי פייסט.

ציניות, סרקזם ואירוניה נכנסו  לבר - מבולבלים? (צילום: ויקיפדיה)
להיות סרקסטיים וגם ציניים זה מבלבל. תשאלו את ההיפסטרים|צילום: ויקיפדיה

 

ציניות, סרקזם ואירוניה נכנסו  לבר - מבולבלים?

נסיים באירוניה – או אולי בסרקזם? ציניות? אנחנו לא יודעים למה זה כל כך מבלבל אבל אם ויקיפדיה אומרת ש: "בעברית נפוץ הבלבול בין אירוניה (צחוק הגורל), ציניות (חוסר אמון בטוב לבם של אנשים) וסרקזם (דיבור מריר)", אז אנחנו מבולבלים (זה אגב נאמר באירוניה, או סרקזם?).

יודעים על עוד טעויות? ספרו לנו בתגובות