ווינדוס 10 הביאה עימה כמה גירסאות חדשות של דפדפנים, ודפדפן אחד חדש כמעט לחלוטין – Edge. אז אם לאחרונה התקנתם ווינדוס 10 ואתם רוצים לדעת מי הדפדפן הכי מהיר ומוצלח - כרום, אדג', אופרה או פיירפוקס - מי יישאר על רגליו?

מבחן דפדפנים ווינדוס 10 (עיבוד: יאיר מור, NEXTER)
הדפדפנים מימין למעלה בכיוון השעון: אדג', פיירפוקס, אופרה וכרום|עיבוד: יאיר מור, NEXTER

מי במתחרים? 

ניתן למארחים לפתוח: מיקרוסופט אמנם הציגה את Edge כדפדפן חדש לחלוטין, אבל זה לא מדויק. אדג' הוא גלגול חדש, מהודק יותר, של אקספלורר. מי שרץ לקחת עכשיו כדורי בחילה והפסיק לקרוא – תעצרו ותחזרו לפה. לאדג' יש מנוע חדש, מודרני יותר מזה של אקספלורר, שתואם גם לסטנדרטים מודרניים, ולא רק לאלה שמיקרוסופט ניסתה בשעתו לכפות על הרשת. הוא מכיל גם את המנוע הישן, לטובת כל אותם אתרים ישנים שעדיין עובדים רק על אקספלורר 6.

מבחינת ממשק, הוא מאוד נאה ומינימליסטי, ושואב השראה מהקו הכללי של ווינדוס 10. מיקרוסופט מרכזים תחת כפתור אחד, שהם מכנים רכזת, את ההורדות, המועדפים ורשימת הקריאה לאחר כך, שזה נחמד ונוח. עוד יכולת שמיקרוסופט מתהדרת בה בכל פרסום אפשרי שנוגע לאדג' היא היכולת להוסיף שרטוטים, שרבוטים וסימנים על גבי עמודי רשת ואז לשמור אותם. זו תכונה חביבה, שאולי תהיה שימושית לחוקרים ולסטודנטים שירצו "למרקר" דברים או להוסיף הערות על חומרים שהם קוראים. בצד השלילי, מיקרוסופט עדיין לא הוסיפו יכולות כמו לסמן את את כל הלשוניות בבת אחת או יכולת נגישה לייצא סימניות. הן למעשה מתחבאות בתוך הדפדפן, וזה קצת חבל. הגירסה שאותה בדקנו של אדג' היא גירסה 13.

כרום לא צריך הצגה. הדפדפן של גוגל, שמתיימר להיות הדפדפן הכי מהיר בסביבה, כבש לעצמו נתח שוק נאה וגם את לבבות הישראלים, מהתרשמות סובייקטיבית המגובה היטב בנתוני הגלישה במאקו. גוגל מעדכנת את רכיביו וכל הזמן מכניסה שינויים, לעתים חלקם אגרסיביים ולא תמיד לשמחת המפתחים (ראו גם באופרה). לכרום תמיד היה ממשק מאוד נקי ומינימליסטי, ובגרסאות האחרונות התווסף למעלה כפתור משתמש, שמעודד אתכם להתחבר לחשבון הגוגל שלכם לטובת סנכרון, או להחליף משתמשים. כך או כך, הנציגה של כרום למבחן הזה היא גירסה 47.0.2526.106, ולמדקדקים, גירסת 64 ביט.

פיירפוקס, למי שלא מכיר, הוא הדפדפן בקוד פתוח של קרן מוזילה, שהיא ארגון ללא כוונת רווח, בניגוד לאחרונים. מוזילה שמה דגש רציני מאוד על פרטיות, וגם הייתה הראשונה לשלב את תכונת ה"אל תעקבו אחרי", שאומר לאתרים שאתם לא מעוניינים שישתלו במחשב שלכם "עוגיות" ושאר תופינים שמטרתם מעקב אחרי הרגלי הגלישה שלכם. עוד יש כאן את כפתור ה"שכח", שמאפשר לכם למחוק במהירות היסטוריית גלישה בתקופה נתונה. מבחינת פרטיות, זה כמו לשרוף כל מסמך שמתעד את הגלישה שלכם – שזה נהדר ושימושי למי שמסיבה כזו או אחרת חרד לפרטיותו. לפיירפוקס יש מראה ייחודי ונעים לעין, והוא הדפדפן היחיד מבין הגדולים שעדיין משמר את ההפרדה בין תיבת החיפוש לתיבת הכתובת. נקודה מעצבנת לשלילה אצל פיירפוקס: אין אפשרות לשכפל לשוניות. בגירסאות האחרונות הוסיפה מוזילה את שירות הסימניות המקוון והנפלא Pocket כמובנה בתוך הדפדפן, כמו את שירות המסרים המיידים שלה – Hello. הגירסה שאנחנו בדקנו במבחן הנוכחי היא גירסה 43.0.2, הגירסה היציבה הנוכחית והרשמית עבור ווינדוס 10.

אחרון חביב – אופרה. אופרה הוא דפדפן שכותב שורות אלה שב אליו לאחרונה, והופתע לטובה ממה שהוא מציע. אופרה לא נופל ביכולותיו מכל הדפדפנים הגדולים והמוכרים, ואין לו במה להתבייש. יש פה הכל: סנכרון סימניות מקוון כמו אצל פיירפוקס וכרום, "חיוג מהיר" לאתרים נפוצים כשפותחים לשונית חדשה (למעשה, אופרה היו הראשונים להציג זאת, ותכונה זו הועתקה על ידי האחרים), שירותי פרטיות מתקדמים כולל "אל תעקוב אחרי", מצב גלישה פרטי, מנהל סיסמאות ועוד כמה תכונות שכדאי לאחרים להעתיק כמו כפתור ניהול לשוניות, שמאפשר לסגור במהירות לשוניות לא נחוצות. כשאתם עובדים עם עשרים או שלושים לשוניות פתוחות, הכפתור הזה מאוד, אבל מאוד שימושי. זאת ועוד – גם מצב טורבו שטוען דפים מהר יותר כשאתם על חיבורי רשת מקרטעים (למשל, חיבור דרך הסלולרי). באופן כללי, הממשק שלהם יפהפה – נקי, נעים ומאוד ידידותי. כיום פועל אופרה על מנוע בשם בלינק – אותו מנוע שמשמש את כרום. אנחנו בדקנו את גירסה 34.

איך בדקנו?

מערכת הבדיקה שלנו הייתה מחשב נייח עם שמונה גיגה-בייט זיכרון ומעבד Core i3 3225 כפול ליבות. מערכת ההפעלה – Windows 10 Professional בגירסת 64 ביט. לצורך הבדיקה, התקנו את כל הדפדפנים בגירסאותיהם הרשמיות האחרונות, בהתקנה נקייה – בלי תוספים, בלי חוסמי פרסומות ובלי שום דבר שעשוי להשפיע על התוצאה.

כדי לבחון את היכולות שלהם, השתמשנו בשישה מבחנים שונים: חמישה מבחנים סינתטיים שנועדו במיוחד לבדיקת ביצועים של דפדפנים ומבחן עומס אחד של "העולם האמיתי" שבנינו בעצמנו ונועד לבדוק כמה זיכרון תופס כל דפדפן. בסוף שקללנו את התוצאות, ויש לנו גם מנצח.

המבחנים הסינתטיים נועדו לבדוק מהירות ועד כמה הדפדפן מסוגל להתמודד עם מטלות יומיומיות שבהן נתקל הגולש הממוצע כמו משחקים ברשת, גלישה ברשתות חברתיות (בעיקר פייסבוק), שירותי דואר מקוונים וביצוע של מטלות ג'אווה-סקריפט – שזהו כיום אחד הכלים העיקריים והכי משמעותיים לבניית אתרים. כמעט כל אתר שתגלשו אליו משתמש בג'אווה-סקריפט ובשפת הבנייה העדכנית של הרשת – HTML5. מבחן העולם האמיתי נועד לבדוק עד כמה כל דפדפן מעמיס על המחשב שלכם, כאשר המצב הרצוי הוא שהוא יעמיס כמה שפחות.
על כל מקום ראשון במבחן קיבל המנצח ארבע נקודות, על מקום שני שלוש נקודות, מקום שלישי שתי נקודות ומקום אחרון – נקודה אחת. כל דפדפן קיבל בסוף ציון משוקלל מתוך 24 נקודות אפשריות.

המבחנים

מבחן ראשון הוא מבחן העולם האמיתי. פתחנו בכל אחד מהדפדפנים 12 אתרים בתמהיל שלדעתנו מייצג נאמנה שימוש של גולש ממוצע: ג'ימייל (דואר מקוון), פייסבוק, שלוש לשוניות עם חיפושי גוגל, שלושת אתרי החדשות הגדולים בישראל (וואלה, ynet ו-mako), עמוד וויקיפדיה, יוטיוב שבו הרצנו את הקדימון האחרון של הסרט "ג'יימס בונד: ספקטר" בחלון ב-HD מלא (לצורך העניין, זה גם מדמה שימוש ביוטיוב לצורכי האזנה למוזיקה) וכדי להפוך את הדברים למעניינים, הוספנו גם שני אתרי חדשות גדולים מחו"ל: עמוד הבית של הניו-יורק טיימס ואתר החדשות האמריקאי והגיקי TheVerge. תריסר לשוניות, עם עומס מכובד, שכולל תמהיל של פלאש, HTML5, ג'אווה סקריפט ולא מעט גרפיקה.

ואז בדקנו את העומס על זיכרון המערכת, שנמדד בכמה מגה-בייט תופסים כלל התהליכים של הדפדפנים הפועלים בזיכרון, בזה אחר זה. נתחיל מהסוף: Edge פשוט מתפרע וזולל זיכרון. ערכת האתרים הנ"ל תפסה לא פחות מ-1,660 מגה-בייט, כלומר, כגיגה-בייט וחצי של זיכרון. מחשב עם כמות זיכרון קטנה יותר כבר היה מתחיל להיחנק.

כרום, במקום השלישי, כבר תפס כמות סבירה יותר של זיכרון, אבל עדיין קצת גבוהה: 1,150 מגה-בייט. לא מדהים, אבל נסבל.

אופרה עשה את שלו, והוא במקום השני, עם 778 מגה-בייט בזיכרון, שמציב אותו לא הרחק מהמקום הראשון.

ובמקום הראשון – פיירפוקס. מוזילה עשו את העבודה שלהם, ולא ברור איך, אבל במקום לפתוח תהליכים נפרדים לכל לשונית, הם "אורזים" את כל הפעילות של פיירפוקס בתוך הליך אחד, יעיל. אותם האתרים שגרמו ל-Edge לזלול 1,660 מגה-בייט של זיכרון, עם פיירפוקס תופסים רק... 690 מגה-בייט. 60% פחות מאדג'.

מנצחים במבחן עומס זיכרון: פיירפוקס, אופרה

כעת עברנו לשורה של מבחני ביצועים שבודקים ספציפית את היכולת של הדפדפנים להתמודד עם תסריטי ג'אווה, שהם כאמור אחד הכלים המשמעותיים בבניית אתרים כיום והרבה אתרים משתמשים בהם, אם כי כבר ישנה מגמה שבה HTML5 מחליף חלק מהפונקציות.

בכל מקרה, השתמשנו במבחן SpeedBattle, שכשמו כן הוא. זהו מבחן מודרני, שבודק את יכולת ההתמודדות של דפדפנים עם ג'אווה בזמן אמת. ככל שהציון גבוה יותר, התוצאה טובה יותר. במקום הראשון – שוב פיירפוקס, עם 1,161 נקודות. במקום השני ובהפרש ניכר – כרום, עם 882.87 נקודות. אחריהם בקרב על המקום הראשון מהסוף, Edge ואופרה, עם 765.05 ו-784.22 נקודות, בהתאמה.

מנצחים בקרב הג'אווה SpeedBattle: פיירפוקס, כרום

מבחן ביצועי הג'אווה השני הוא מבחן JetStream, היורש של מבחן SunSpider הוותיק שבוחן את היכולת של הדפדפן לפרש ולבנות במהירות רכיבי ג'אווה סקריפט סטנדרטיים מסוגים שונים, שכוללים גרפיקה וקטורית ועוד כל מיני קללות. זהו מבחן ארוך קצת, שמבצע שלוש חזרות מלאות ומעמיס על הדפדפנים. הרצנו אותו במקביל, ואנחנו יכולים לומר שהמעבד של המחשב הודיע שהוא יתלונן עלינו באיגוד שאנחנו מעבידים אותו בפרך...

במבחן הזה היה לנו קרב בפסגה, את הכתר שוב לקח פיירפוקס עם 105.61 נקודות, אבל כחוט השערה ממנו... הפתעה: Edge, עם 104.71 שזה ממש הפרש לא קיים – פחות מנקודה. כרום קיבל במבחן הזה 99.579 נקודות, ואילו אופרה קרוב אליו, עם 92.431 נקודות.

מנצחים בקרב הג'אווה JetStream: פיירפוקס, Edge

מבחן הביצועים האחרון הוא מבחן שנקרא אוקטן 2.0, והוא פותח על ידי גוגל. עכשיו תקפצו ותגידו, אה, זה לא חוכמה, בטח גוגל התאימו אותו במיוחד לכרום... התוצאה הנוכחית אמנם תומכת בהשערה הזו, אבל בסבב הקודם שבדקנו עם אוקטן, כרום דווקא הגיע אחרון - מה שאומר שהמבחן הזה בכל זאת אובייקטיבי.

אז כפי שכבר בטח ניחשתם, המנצח כאן הוא כרום, עם 25,001 נקודות. על המקום השני נאבקים מרה אדג' ואופרה, עם 22,966 ו-22,766, כלומר הפרש של 200 נקודות בדיוק לטובת אדג'' מה שמעניק לו את המקום השני. אחרון הפעם היה פיירפוקס.

מנצחים בקרב הביצועים אוקטן 2.0: כרום, Edge

השלב הבא במבחנים היה תאימות של HTML5, הגירסה האחרונה של HTML, השפה התקנית והרשמית שאיתה בונים עמודי רשת. HTML5 היא כבר גירסה מאוד בוגרת וחזקה של השפה ההיא שהומצאה אי שם ב-1992, והיא כוללת טיפול בווידאו (הסרטונים ביוטיוב כבר פועלים עליה במקום פלאש), באנימציה, בגרפיקה תלת-ממדית ועוד ועוד. לכן, חשוב שהדפדפן שלכם יידע לטפל בה יפה.

השתמשנו במבחן תאימות לא רשמי של מפתח רשת בשם נילס לינהיר. התוצאות הן בנקודות, מתוך 533 נקודות תאימות אפשריות. במקום הראשון, עם 521 נקודות... חכו לזה.... כרום! במקום השני והצמוד, עם 520 נקודות, אופרה. בהתחשב בעובדה ששני אלה חולקים מנוע פענוח, זה לא פלא. קצת מאחוריהם, עם 468 נקודות נמצא פיירפוקס. ולמה האחרונים תמיד בסוף? תשאלו את Edge, שהשיג רק 453 נקודות.

מנצחים במבחן תאימות ל-HTML5: כרום, אופרה

והסיבוב האחרון והקובע על אליפות הדפדפנים במשקל כבד הוא מבחן Peacemaker, ובכוונה שמרנו אותו לסוף. פיסמייקר הוא אמנם מבחן ישן, אבל אנחנו מייחסים לו משקל רב, מכמה בחינות: ראשית, מי שאחראית ליצירתו היא חברת המדדים Futuremark, שגם מפתחת את 3DMark, מבחן הביצועים הסטנדרטי למחשבים ולסמרטפונים שאנחנו משתמשים בו בהרבה, ולכן מייחסים לו חשיבות.

שנית, המבחן הזה מערבב בין אובייקטים של HTML5 וג'אווה-סקריפט, ומדמה משימות של העולם האמיתי: משחקי דפדפן, וידאו ב-HTML5, גרפיקה מורכבת ועוד. כיון שהוא מבחן ישן יחסית, התוצאות של הדפדפנים שלנו כמובן הרקיעו שחקים, אבל עדיין, היו טובים יותר וטובים פחות. אנחנו לא מחלקים מדליות לכולם, בדיוק כמו בחיים.

אז מי שלא מקבל מדליית פיסמייקר זה Edge. הוא הגיע אחרון עם 1,138 נקודות. במקום השני היה מאבק בין כרום לאופרה, כשאופרה יצא ממנו מנצח בנקודות – 2660 לעומת 2549 לכרום, ואופרה קוטף את המקום השני. פיירפוקס פותח עליהם עוד פער של קצת יותר מ-300 נקודות נוספות, ולוקח את המקום הראשון עם 2,997 נקודות.

מנצחים במבחן הביצועים Peacemaker: פיירפוקס, אופרה

סיכום

זהו. אחרי שהעבדנו את כל הדפדפנים בפרך, הגיע שלב חלוקת המדליות. שקללנו את הציונים, כאשר הציון הסופי הוא מתוך 24 נקודות אפשריות. וחבר השופטים מסר את המעטפות. תופים, בבקשה.

במקום השלישי, עם מדליית ארד ו-14 נקודות – אופרה. הדפדפן הזה, שבאמת היה חביב הקהל מבחינתנו והוא נעים ומצוחצח, מה לעשות, הוא לא הכי מהיר. אבל תנו לו צ'אנס – הוא באמת חמודי.

מדליית הכסף הולכת לכרום. עם המקצוענות והניסיון של גוגל קשה להתווכח, אבל צריך גם לזכור שאתם משלמים מחיר לא פשוט בפרטיות, כשמדובר בדפדפן של גוגל. בכל מקרה, בתחום הביצועים הוא מפגיז, הוא עדיין בין הכי מהירים שיש, עם 17 נקודות בשקלול הסופי.

ובמקום הראשון, מדליית הזהב הולכת ל...פיירפוקס, בזכות 19 נקודות שהושגו בזכות מקום ראשון בארבעה מקצים. אחרי תקופה מנומנמת, נראה שהחבר'ה במוזילה קרעו את ישבנם, ויש תמורה לאגרה. אם יש לכם ווינדוס 10, הדפדפן הכי מהיר וקל משקל הוא שועל האש (שאגב, הוא בכלל לא שועל, אלא סוג של פנדה. באמת!). ועל הדרך, תקבלו גם שקט נפשי מבחינת פרטיות והידיעה שהדפדפן הזה מפותח בידי מוסד ללא כוונת רווח, כך שלאף אחד אין אינטרס למכור אתכם ואת המידע הגלישה שלכם. לאחרונה, אגב, הם יצאו במסע התרמה, מה שאומר אולי שמצבם הפיננסי לצערנו לא מזהיר...

נעים להכיר, "שועל אש"

ואדג', אוי Edge, במקום האחרון, עם 10 נקודות בלבד. אני רק מנחש, אבל אני משער שהמורשת של אינטרנט אקספלורר והתאימות המתחייבת לאחור היא אבן ריחיים על צווארו של הדפדפן החדש והצעיר, וכפי שאתם רואים, זה ניכר בביצועים. טוב הייתה עושה מיקרוסופט אם היא הייתה מכריזה שהיא מאמצת את אחד מהמנועים המוצלחים של המתחרים וקוברת את אקספלורר סופית. והם באמת חייבים לתקן את זלילת הזיכרון, כי זו קללה של ממש למערכת, ומתכון בטוח למחשבים תקועים ומשתמשים מתוסכלים. בכל מקרה, גם בווינדוס 10, כנראה שאחד הדברים הראשונים שתרצו לעשות עם התקנת המערכת הוא להחליף את Edge בדפדפן אחר, מוצלח יותר.

מאיפה מורידים?

כאמור, Edge מגיע מובנה כחלק מווינדוס 10, אבל הנה הרשימה להורדת האחרים, וראוי לציין שכל הדפדפנים בסקירה, בלי יוצא מהכלל – דוברים עברית מלאה. גלישה נעימה.

פיירפוקס

כרום

אופרה