ערוץ 20 ליבה אתמול, גם אם לא במתכוון, את גל ההסתה נגד הנשיא רובי ריבלין. הערוץ החליט לפתוח בקמפיין נגד הנשיא על רקע השתתפותו בוועידת השלום של הארץ, בה נטל חלק גם נציג של "שוברים שתיקה". בפוסט שהועלה לדף הפייסבוק של הערוץ נכתב בין השאר: "נוכחותו של ריבלין היום בכנס יחד עם הארגון הנאלח 'שוברים שתיקה' היא חציה של קו אדום ובזיון למוסד הנשיאות. זכותו של ריבלין כאדם פרטי לעשות כל העולה על רוחו, אך כנשיא המדינה אסור לו לירוק בפרצופם של החיילים. זה מביש. זה עצוב".

הגיע הזמן לומר: במוסד הנשיאות אבדו את הבושהגם אם מוסד הנשיאות יחרים את ערוץ 20, גם אם ערוץ 20 ישלם את המחיר על כך שהוא ...

Posted by ‎ערוץ 20‎ on Sunday, December 13, 2015

 

גם אם הביקורת כלפיו ראויה, הערוץ התעלם מהאקלים בו היא נכתבה ובאה לידי ביטוי בשידורי הערוץ. בתקופה האחרונה עמוד הפייסבוק של הנשיא זוכה, לצד התמיכה הרחבה, גם לגידופים ואיחולים המסיתים לרצח. גם הפוסט שהעלה הערוץ לווה במטח תגובות של קללות ואיחולי מוות לנשיא המכהן, ללא כל סינון של מנהלי העמוד.

ראש עיריית דימונה, בני ביטון, ממקורביו של ריבלין ומי שהיה מעורב בהרצתו לנשיאות, טוען שגל ההסתה הזה עלול להסתיים ברצח: "בשיחות שלי עם הנשיא הבנתי שהוא לא מודאג מגל ההסתה ולא מייחס לזה חשיבות כל כך גדולה בשגרת חייו, אבל אני רוצה לומר לך בצורה הכי מפורשת: אנחנו חוזרים לימים שקדמו לרצח ראש הממשלה המנוח, יצחק רבין, חד וחלק. איבדנו את הפרופורציות. להביע דעה זה לגיטימי עד שמסיתים באופן שיטתי נגד נשיא. אני קורא לראש הממשלה, לשרים, לחברי כנסת מהימין משמאל לגנות את הדברים ולתמוך בנשיא".

ריבלין במדי נאצים
תמונת ריבלין במדי נאצי שהתפרסמה ברשת|צילום:

"בזמן רצח רבין לא היה פייסבוק, לא היו רשתות חברתיות. עוצמת ההסתה נגד ריבלין מסוכנת מאוד ועלולה לגרום לרציחתו", אמר ראש עיר אחר המקורב לריבלין, "יש מספיק מטורפים שמושפעים מהפוסטים ועלולים לרצוח אותו. אסור לזלזל בכך. אני אישית התקשרתי אליו כדי לחזק ולתמוך בו. הוא אדם ישר והגון שמחבר בין כל חלקי העם. אני חושש שאנחנו על סף רצח נשיא בישראל".

ל-NEXTER נודע כי בשבועות האחרונים גורמים בשב"כ, האמונים על אבטחתו של ריבלין, ביצעו כמה פעמים הערכות מצב במטרה לבחון שינויים בסדרי האבטחה. במקביל מתוגברת באופן תדיר האבטחה סביבו בעיקר באירועים ציבוריים.

"כל פוסט או טוקבק שיש בו חשש להסתה נגד הנשיא נבדק על ידי אנשי השב"כ לעומק באמצעות יחידת הסייבר", הסביר גורם בטחוני. "הם בודקים מי האיש שפרסם אותו ולא לוקחים סיכון. מאז רצח רבין כל נושא ההסתה מאוד רגיש אצל השב"כ ובמידה שיש חששות מסוימים כותב הפוסט או המגיב מוזמן לחקירה, מוזהר ולעיתים נעצר - הכול תלוי בחומרת ההסתה".

בבית הנשיא מתנהלים בימים האחרונים כבשגרה. "הנשיא לא מתייחס לכל גל ההסתה של קומץ אנשים ומאמין שהוא יעבור ויחלוף מהעולם. הוא מרגיש בטוח ומאמין בצדקת דרכו להיות נשיא של כל העם", ציין מקורב לנשיא. "ממה שאני רואה, אין שינוי דרמטי באבטחה סביבו".

נכון לעכשיו, במשטרת ישראל טרם פתחו בחקירה רשמית לגבי גל הפרסומים האחרונים, אבל לדבריהם, כל פוסט או תגובה שנוגעים לנשיא נבדקים בשבע עיניים. "לא כל פרסום של פוסט הוא בגדר הסתה. יש חוק חופש הביטוי וכל דבר נבחן לעומק על ידי היועצים המשפטיים במשטרה ובפרקליטות", הסביר בכיר במשטרה.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ככלל ומבלי להתייחס לפרסום זה או אחר, ככל שמובא לידיעת המשטרה על הפרסומים שמעלים חשד לביצוע עבירת הסתה הם נבחנים והסמכות לאשר פתיחה בחקירה בגין עבירה זו מצויה בידי הפרקליטות. יש להדגיש, כי האכיפה בעניין זה טומנת בחובה סוגיות מורכבות הנוגעות לחופש הביטוי ואין בהכרח בפרסום, ככל שיהיה בלתי ראוי, כדי להצביע על חשד לביצוע עבירת הסתה".

אחרי גל הביקורת הראשון ניסה ריבלין להסביר את עמדתו ואמר: "לא באתי לכנס של 'שוברים שתיקה', באתי לכינוס של ה'ארץ'... הארץ הוא עיתון שאני קורא 70 שנה כדי לדעת מה אני חושב נכון". לדבריו, הוא היה ונשאר חירותניק ומעולם לא שינה את דעותיו.