AskPeople (צילום: AskPeople)
הכי הרבה שאלות על בעיות בזוגיות. Askpeople|צילום: AskPeople

"שכבתי עם אחי החורג, מה עלי לעשות?", "נכנסתי להיריון מגבר שאינו בעלי, איך לספר לו?", "איך אפשר לרדת חמישה קילו בחודש?" - אם השנה הייתה 1995, אז את השאלות האלה אפשר היה למצוא עמוק בתוך מדורי ייעוץ בעיתונים ותוכניות רדיו ליליות - אלה שבקצה האחר שלהן המתינו אנשי מקצוע ומומחים עם שלל תארים מפוצצים.

אבל בשנים האחרונות, "חכמת ההמונים" (וגוגל), הפכו לדרך לגיטימית לבקש עצות ועזרה והרשתות החברתיות הן המקום שאליו רובנו פונים כשמשהו מטריד את מנוחתנו ואנחנו זקוקים לתשובות.

עוד סרטונים, סיפורים ותמונות בפייסבוק של NEXTER

הבעיה ברשתות החברתיות היא כמובן, היעדר האנונימיות. בעוד שאפשר לבקש מתכון לפשטידת ירקות או לשאול אם מישהו מכיר חשמלאי טוב – שאלות אישיות, אינטימיות או מביכות הן לא משהו שהייתם רוצים שאמא שלכם והחברים מהמשרד יקראו. אמנם אפשר למצוא תשובות כמעט לכל השאלות בגוגל, אבל הן לא תמיד מתאימות לצרכים המדויקים של השואל, לסטנדרטים במדינה בה הוא חי, לשפה שלו ולתקופה.

עוד ב-NEXTER:

שחר אור, AskPeople
"אנשים אוהבים לעזור ולהביע דעה. זה גורם להם לסיפוק כלשהו". שחר אור, מייסד Askpeople

בדיוק לשם כך ובגלל עוד כמה סיבות, הקים שחר אור, בן 22 ומשוחרר טרי מקרית אתא, את האתר Askpeople. האתר הוא פלטפורמה אנונימית ונוחה לשימוש שבה אפשר לשאול כל שאלה בכל נושא שבעולם ולקבל תשובות, עצות ודעות מגולשים אחרים. אפילו אם אין לכם מה לשאול וסתם מתחשק לקבל מושג לגבי השאלות והתהיות שמתרוצצות בראשם של אחרים – האתר הזה מגדיר מחדש את המושג "מציצנות".

"אני עובד בתחום האינטרנט מאז שהייתי בן 15 ולפני גיוסי לצבא, רציתי להקים משהו משלי", מסביר אור ל-NEXTER. "משהו שיעניין אנשים וישמש אותם. כאן נולד AskPeople".

הוא ממשיך: " לפניו העליתי גרסה ניסיונית קטנה יותר עם אתר שקראתי לו 'מתייעצים'. ראיתי שאנשים מתלהבים מהאתר ושיש היענות די גבוהה, אז סגרתי אותו והחלטתי להשקיע יותר ולהעלות גרסה משודרגת".

AskPeople עלה לאוויר בספטמבר 2012 ונכון להיום מושך אליו כ-5,000 אנשים ביום. כל אלה מעלים למעלה מ-80 שאלות ומספקים כ-500 עצות. 

"היה חשוב לי שכל אדם יוכל להתחבר לאתר, גברים ונשים, בכל הגילאים, בכל שלב בחיים ואני חושב שפחות או יותר הצלחתי ליישם את זה. אנשים עוזרים אחד לשני מתוך ניסיון חיים, דעה אישית ומתוך רצון לתמוך ולהיות חלק בקבלת החלטות אצל אנשים אחרים".

"איבר המין שלי קטן מידי עבור אשתי"

הקונספט הוא פשוט: האתר מחולק לקטגוריות שונות: תזונה וכושר, הורות ומשפחה, אמהות ולידה, עבודה, תיירות ונופש ועוד. הקטגוריה הפופולרית ביותר, באופן לא מאוד מפתיע, היא "אינטימיות ומיניות" – הערוץ מלא בווידויים על סקס, דילמות מוסריות ושאלות שמזכירות יותר את המדור המיתולוגי של מעריב לנוער "על בנים ועל בנות": בין הפוסטים הפופולריים ניתן למצוא שם שאלות ווידויים כמו: "מצאתי קונדום משומש במגירה של חבר שלי. לגלות לו?", "איבר המין שלי קטן מדי עבור אשתי", "אני בתולה ורוצה לקיים יחסי מין ,לא יודעת איך להתחיל". לכל אלה יש גם לא מעט תשובות מפורטות של גולשים שאומרים מה דעתם על המצב וניתן אפילו להצביע בסקר לאותה שאלה. 

"אנשים רוצים לקחת חלק בקבלת החלטות אצל אנשים אחרים"

אתרי שאלות ובקשות ייעוץ קיימים ברחבי העולם כבר מספר שנים. הבולטים שביניהם הם כמובן Ask.fm, אפליקציית Askem וכמובן Yahoo Answers ו- Quora. כל אלה, מאפשרים לגולשים לשאול שאלות ולקבל תשובות מגולשים אחרים. בישראל אפשר למצוא את האתר סטיפס, שבו אפשר לבקש טיפים בכל נושא וקהילת הפורומים FXP. במילים אחרות: לא חסר. אז מה ייחודי כל כך ב-AskPeople? 

"קודם כל האנונימיות", אומר אור. "אין צורך להירשם או למסור פרטים מזהים כלשהם כדי להעלות שאלה לאתר או כדי לייעץ לאחר. אני לא חושב שחסרות פלטפורמות שבהן אפשר לשאול שאלות, אבל כן חושב שיש שאלות ובעיות בחיים שלא ניתן לחשוף בפייסבוק או ברשתות חברתיות אחרות. בסופו של דבר, אנשים לא יעלו פוסט לפייסבוק עם הבעיות שלהם בחדר המיטות, עם הבוס, עם ההורים ועם הילדים. ובגלל שהקהל שלנו מאוד מגוון, יש יותר מבחר של עצות ותשובות.

AskPeople (צילום: AskPeople)
"היה חשוב לי שכל אדם יוכל להתחבר לאתר, גברים ונשים, בכל הגילאים, בכל שלב בחיים". צילום מסך Askpeople|צילום: AskPeople

למשל, לפני מספר חודשים היה אבא שכתב על כך שתפס את בנו בן ה-13 שותה אלכוהול, הוא קיבל עצות מאבות לילדים בגילו וגם מנערים בגיל בנו. ובסופו של דבר העצה שקיבלה הכי הרבה הצבעות בעד, היא עצה מנער בן 13 שהסביר לו שזה לא כל כך נדיר בגילאים האלה ושרצוי שילמד אותו כיצד לשתות ולא לעשות שטויות מאשר להענישו ולגרום להתנגדות והעצמת הבעיה. סביר להניח שאם אותו אב היה מתייעץ בפורום של הורים לגילאי המתבגרים הוא היה מקבל עצות רק מהורים, וספק אם הם היו יכולים לזהות את הצד של הנער".

אתה לא חושש שיעלו לאתר גם עצות מזיקות?
"עצות שעלולות ליצור נזק לרוב נמחקות מהאתר, וגם אם הוחלט להשאירן יש לכל עצה דירוג של בעד ונגד. אני סומך על דירוג הגולשים באתר, זה די הוכיח את עצמו עד כה. וכמו בכל אתר תוכן יש גם מערכת דיווחים שמאפשרת לכל גולש לדווח על כל שאלה או עצה שעלולה להיות פוגענית או לא מתאימה. כל שאלה שעולה לאתר נבדקת ידנית על ידי צוות האתר ובמקרה הצורך, אנחנו מורידים אותה. לפעמים יש שאלות שעולות לאתר ובהן תוכן אובדני. אנחנו דואגים שהן יגיעו לטיפול הגורמים הרלוונטיים".

כשגולשים באתר, יש תחושה שרוב השאלות עוסקות במין. אתה לא פוחד שזה ייקח את האתר לכיוונים פחות חיוביים?
"זה המדור הנצפה ביותר ואני לא רואה בזה משהו שלילי. העמוד הראשי אוסף את השאלות שהכי עוררו עניין. אם תסתכלו ברשימת השאלות הנצפות ביותר שלנו, תגלו שהן דווקא לא קשורות למין: מקרה של בחורה אתיופית שנתקלה באנטישמיות, נער בן 15 שסובל מהתעללות ונערה שנפלה קורבן ללינצ'טרנט". 

לחלק מהשאלות יש המון תגובות. זה קטע ישראלי, לייעץ?
"אנשים אוהבים לעזור אחד לשני, לייעץ, להביע את הדעה שלהם, לתמוך, לעזור מתוך ניסיון החיים שלהם. זה גורם סיפוק כלשהו".

ולמה שגולשים ירצו להתייעץ לגבי הבעיות האישיות שלהם עם חבורה של זרים?
"התייעצות עם זרים יכולה לפעמים להועיל הרבה יותר מהתייעצות עם הקרובים אליך. כי הם לא מכירים אותך ולא יודעים עליך כלום. דווקא זה יכול להוביל לתשובות מגוונות וכנות יותר".