נתחיל בתשובה לכותרת: 22 ימים, זו כמות הזמן שלקח לגוגל למצוא את Unindexed ("בלתי רשום"), אתר שכל מטרתו היתה לבדוק כמה זמן יקח למנוע החיפוש הפופולארי למצוא אותו בלי שהוא יעשה דבר כדי שזה יקרה. זה אולי נראה כמו לא מעט זמן בשביל מנוע שסורק את האינטרנט בלי סוף, אך למעשה זו מהירות מטרידה למדי.

הזמנה לאתר Unindexed (צילום: Matthew Rothenberg)
ההזמנות הופצו על דפים וכתמונות שאי אפשר לחפש|צילום: Matthew Rothenberg

את האתר הקים מת'יו רותנברג, לשעבר מנהל אתר שיתוף התמונות Flickr, היי-טקיסט ואמן. כאמור, המטרה היתה לבדוק כמה זמן לוקח לגוגל למצוא אתר חדש ששומר על פרופיל נמוך אך לא משתמש באמצעים פעילים להתחמקות מהזחלנים (crawlers) של ענקית הרשת.

באתר ניתן היה להעלות טקסטים ולצפות בהם. הגולשים הוזמנו להשתתף ולשתף - אך רק באופן פרטי ובאמצעות העברת הכתובת באופן פרטני לחברים, מעין גרסה מודרנית של "מפה לאוזן". עם זאת, האתר הזהיר את המשתמשים כי ברגע שגוגל ימצא אותו הוא וכל התכנים שעלו אליו יימחקו. את השאלה האם גוגל מצא את האתר בדקה תוכנה שפעלה מאחורי הקלעים של האתר וחיפשה את עצמה במנוע החיפוש ללא הפסקה.

בראיון לאתר Vice אמר רותנברג כי "חלק ממטרת הפרויקט היתה ליצור תחושת אי נוחות בקרב המשתתפים: אם הם אוהבים את זה, הם יכולים וצריכים לשתף את זה עם אחרים, כך שהשיחה על האתר יכולה לגדול, אך בכך הם תורמים כנראה למותו דרך רישום, משום שככל שהכתובת נמצאת יותר בחוץ גוגל יכול למצוא אותה מהר יותר".
ב-22 הימים של האתר באוויר הועלו אליו תכנים על ידי 31 אנשים והוא נצפה על ידי 346 אנשים בלבד. לאחר ירידתו מהאוויר תרם רותנברג את הקוד להפעלת אתר כזה דרך פורטל הקוד הפתוח GitHub.

ההשלכות של הניסוי הזה על פרטיות ברשת מעניינות: עד כה ניתן היה לחשוב שאתר שמקפיד שקישורים אליו לא יופיעו באף מקום ברשת יאפשר לו להישאר מתחת לרדאר של גוגל במשך זמן רב. המהירות בה מצא גוגל את האתר מוכיחה כי כדי להתחמק מגוגל לא מספיק לנקוט גישה פאסיבית ולא לקדם את האתר, ויש לנקוט אמצעים פעילים כמו חסימת מנועי חיפוש בקוד האתר או שימוש בדארקנט, המורכב הרבה יותר.