מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט, ווינדוס 10, שיצאה בשבוע שעבר מעוררת מעט את שוק המחשבים, וזכתה ל-14 מיליון הורדות ב-24 השעות הראשונות לאחר שחרורה ולביקורות חיוביות למדי. אך במקביל, מתעוררת ביקורת על מיקרוסופט בשל מה שנראה כשינוי משמעותי ביחס לפרטיות המשתמשים.
משתמשים שקראו את תנאי השימוש וההגדרות תוך כדי תהליך ההתקנה של המערכת החדשה, במקום לאשר אותם אוטומטית כפי שרובנו רגילים לעשות, גילו כמה סעיפים מקוממים: כך, למשל, המערכת מבקשת רשות לאסוף מידע על הרגלי ההקלדה (המקלדת) והכתיבה (בעט מגע) של המשתמש, על השימוש שלו באפליקציות, על המיקום שלו בעת שימוש, על אנשי הקשר והאירועים ביומן שלו ועוד. כמו כן, אוספת המערכת את היסטוריית הגלישה וסיסמאות לרשתות אלחוטיות אליהן התחבר המשתמש.
יש לציין כי לא מדובר בדפוס איסוף יוצא דופן, וכי גם גוגל אוספת מידע כזה ואחר, ממשתמשי דפדפן הכרום וסמארטפונים מבוססי אנדרואיד. אך ממערכת ההפעלה של מיקרוסופט, שבעיקרון עולה כסף - למרות הצעת השדרוג חינם שמציעה החברה במשך השנה הקרובה - יש למשתמשים ציפיות שונות למדי.
עם זאת, חשוב לדעת כי מיקרוסופט מאפשרת לכבות את כל סוגי איסוף המידע, ואף מציגה הצדקות שונות לכל מידע שנאסף: מידע אודות ההקלדה והכתיבה נאסף כדי להתאים את ההשלמה האוטומטית של מילים למשתמשים שונים; מידע על היומן, אנשי הקשר וחיתוך הדיבור של המשתמש נאספת כדי לאפשר לקורטאנה, העוזרת הקולית של החברה, להבין מה המשתמש מבקש ממנה כאשר הוא רוצה תזכורת בעת שיחה עם אדם מסוים או לפגישה מסוימת שקבע; סיסמאות ווייפיי נאספות כדי לאפשר למשתמשים אחרים להתחבר אליהן בלי לדעת את הסיסמה; וכן הלאה. הבעיה של משתמשי ווינדוס היא שהאיסוף נעשה כברירת מחדל וצריך לבטל אותו, במקום שהאישור יהיה ידני. כלומר מי שלא שם לב ולא ביקש אחרת - המידע עליו נאסף.
בתגובה לתלונות מסרה מיקרוסופט לתקשורת כי "חלונות אינה אוספת מידע אישי ללא הסכמה. כדי לספק את חלונות כשירות באופן יעיל, מיקרוסופט אוספת מידע אודות ביצועים, ניתוח ושימוש המסייע לשמור על כך שהמערכת והאפליקציות יפעלו כראוי. מיקרוסופט משתמשת במידע הזה כדי לזהות בעיות ולפתח תיקונים".