קשה לדמיין את החיים הדיגיטליים שלנו בלי גוגל – מפלצת המידע של העידן הנוכחי. נתונים שמפרסמת חברת Statcounter מראים כי דפדפן כרום של גוגל הוא הנפוץ בעולם, בפער ניכר מהמתחרות, עם נתח שוק של מעל 57%. הדפדפן בעל נתח השוק השני בגודלו בעולם הוא ספארי של אפל, שמדדה הרחק מאחור עם כ-14% בלבד. בשוק מערכות ההפעלה שולטת אנדרואיד, ולא ווינדוס של מיקרוסופט. אם מביאים בחשבון את כלל המכשירים המחוברים לרשת בעולם – מחשבים, טלפונים ומכשירי טאבלט יחדיו – לאנדרואיד נתח של כ-40% משוק מערכות ההפעלה, מול 37% למיקרוסופט. בתחום החיפוש השליטה מלאה: גוגל מבצעת מעל 90% מהחיפושים בעולם.
בישראל המצב קיצוני עוד יותר: בתחום החיפושים גוגל שולטת עם כ-97.4% נתח שוק; בשוק הדפדפנים לכרום נתח של כ-72%; וזה לפני שהזכרנו את ווייז, חברה של גוגל שמחוברת היטב למיקום שלנו, ואת ג'ימייל – הסטנדרט דה-פקטו במייל הפרטי בעולם.
אנחנו אומת גוגל, ולמה לא? גוגל מספקת כלים חינמיים מעולים. לאחרונה, לאור פרשיית "קיימברידג' אנליטיקה" שסיבכה את פייסבוק, התברר גם שהיא נהנית ממוניטין טוב יותר מזה של ענקיות טכנולוגיה אחרות. על פי סקר שערכו רויטרס וחברת הסקרים Ipsos במארס, אמריקאים סומכים על גוגל יותר מאשר על פייסבוק, אפל ומיקרוסופט. זהו נתון מפתיע לאור העובדה ששתי האחרונות מתפרנסות ממכירת חומרה ותוכנה, ואילו גוגל מתפרנסת ממכירת המידע האישי שלנו למפרסמים. כנראה שגוגל עושה משהו נכון בהצבת קווים אדומים (פנימיים) ובשמירה על פרטיות המשתמש – לפחות למראית עין.
אם בכל זאת אתם מעדיפים להיות חשופים פחות לגוגל – ניתן לעשות זאת. הנה החלופות לשירותים המרכזיים שלה:
דפדפן: פיירפוקס
טוב, זה קל. לכרום יש חלופה נהדרת ושמה פיירפוקס, דפדפן בקוד פתוח מבית קרן מוזילה, שהיא ארגון ללא מטרות רווח. והכי נחמד: אתם לא צריכים להתפשר על ביצועים. בנובמבר 2017 הציגה מוזילה את פיירפוקס קוואנטום, גרסה חדשה ומשופרת של הדפדפן, שהיא מהירה יותר מכרום וגוזלת פחות משאבים. אנחנו ממליצים על פיירפוקס בחום, ומוסיפים טיפ לאלופים: היכנסו להגדרות הפרטיות, חפשו פיצ'ר בשם Tracking Protection וסמנו V בחלון שייפתח כדי להגדיר אותו כפועל תמיד. זה מזרז את פעולת הדפדפן עוד יותר.
מנוע חיפוש: DuckDuckGo
על האמת יש להודות: אין תחליף מלא ואמיתי למנוע החיפוש של גוגל. עם זאת, יש כמה ניסיונות לא רעים להתחרות בו, והמוצלח שבהם הוא זה בעל השם המוזר DuckDuckGo – מנוע חיפוש עם דגש על פרטיות. כשאתם מבקרים באתר, הקישו בחלונית החיפוש סימן קריאה (!) וכך תגיעו לשורה של חיפושים מהירים שמאפשר הברווז: !W לחיפוש בויקיפדיה, !A לחיפוש באמזון וכן הלאה. Bing של מיקרוסופט עושה גם הוא עבודה לא רעה, בעיקר בחיפושים בלע"ז. לבסוף, ixquick הוא גוגל – רק בלי לשתול עוגיות בדפדפן ובלי לנטר את המשתמש.
וידאו: Vimeo
שוב, אין אתר וידאו מקיף כמו יוטיוב, אבל Vimeo מגיע הכי קרוב. אתר התוכן הגדול הזה הוא מעין אח היפסטר של יוטיוב, עם דגש על תוכן איכותי. יוצרי וידאו רבים משתמשים בו כדי להציג את התכנים שלהם, ולעתים גם מוכרים תוכן דרך הפלטפורמה. אנחנו ממליצים על Vimeo Staff Pick – ערוץ התכנים הנבחרים של עורכי האתר.
ניווט: Here Maps
לא חייבים לנווט עם ווייז, אף שזה באמת מוצר מצוין. אפשר לנווט עם Google Maps, שירות טוב לא פחות – אבל מה עשינו בזה? נשארנו בגן של גוגל. בתחום זה האלטרנטיבות מעטות, ולא במיוחד מספקות. המבוססת שבהן היא שירות Here Maps, שמוחזק ברובו על ידי חברות רכב גרמניות; OpenStreetMap הוא שירות מבוסס קהילה וחוכמת המונים שנותן פתרון לא רע בכלל; ויש גם את שירות iGo הישראלי, המוצע תמורת תשלום.
עוד ב-TheMarker:
האישה שהולכת להיות הסיוט הכי גרוע של גוגל
"כמה מתמטיקאים צריך בצה"ל? מי יילך לשריון?"
אימייל: Zoho
מי לא משתמש בג'ימייל? שירות האימייל שהשיקה גוגל ב-2004 משמש רבים כתיבת דואר אלקטרוני עיקרית, שמרכזת אליה גם עניינים פרטיים וגם ענייני עבודה. ביוני האחרון בישרה גוגל כי תפסיק לסרוק את המיילים שאתם כותבים כדי לטרגט באמצעותם פרסומות. זהו שינוי מבורך, אבל חשוב להדגיש כי גוגל לא הפסיקה לחלוטין לקרוא את המיילים שלנו – היא ממשיכה לסרוק אותם, למשל בשביל לדעת על הטיסה הבאה שלנו ולהתריע על שינוי בזמנים.
יש אינסוף שירותי מייל מתחרים לג'ימייל, אבל אנחנו אוהבים במיוחד את Zoho, שירות של ספקית ענן שמתמחה בפתרונות למגזר העסקי. זוהו תשמח לארח את המייל שלכם גם אם יש לכם שם דומיין משלכם, למשל של שם העסק שלכם. בנוסף, היא מציעה חבילת יישומי אופיס בענן – תחרות לגוגל דוקס ושלל מוצריו.
אלטרנטיבה נוספת לשירותי האימייל של גוגל היא ProtonMail, שירות מייל בדגש על פרטיות והצפנה מקצה לקצה שהחל כפרויקט במאיץ החלקיקים CERN ומשרדיו בשווייץ. הכי פרטי שיש.
מערכת הפעלה סלולרית: iOS
כאן אין חוכמות, ויש רק שתי אופציות מעשיות: אנדרואיד או אפל. כל מערכות ההפעלה הסלולריות האחרות שצצו במשך השנים – בהן ווינדוס פון, פיירפוקס OS, יולה וטייזן – לא הצליחו להתחרות בשני הסוסים של גוגל ואפל. ל-iOS חסרונות משלה – למשל, גישת "הגן הנעול" שנוקטת אפל. עם זאת, אפל כבר הוכיחה שהיא מחויבת לרמת פרטיות גבוהה, כשסירבה לדרישת ה-FBI לפצח אייפון בתיק רצח. גם מבחינת הגנת סייבר, אייפון נחשב טירה בצורה, ולכן, אף שזו בעצם החלפה של ענקית אחת באחרת, iOS היא אופציה לא רעה בכלל, למי שידו משגת.