גוגל נחשבת ומדורגת בקביעות כאחד ממקומות העבודה הטובים בעולם - ותמונות המשרדים שלה, עם המגלשות, הפופים, שולחנות המשחקים, המסעדות ושאר הטבות לעובדים, מסוגלות לגרום לכל עובד לפנטז על מעבר לענקית שירותי הרשת. אבל לא כל עובדי גוגל נהנים מאותם תנאים, כפי שמעלה חשיפה של ביזנס אינסיידר בסוף השבוע האחרון.
הסיפור שהעלה את הנקודה הוא זה של טייס ומהנדס חשמל בשנות ה-50 לחייו, שמצא את עצמו מפוטר מהחברה אחרי כשנה של סבל מתמשך, שהתחיל מתנאי עבודה נחותים וכמעט נגמר במוות בטרם עת.
העובד, ששמו לא פורסם, הגיע לפי הדיווח לאחר שגוגל רכשה ב-2014 את Titan Aerospace, סטארטאפ שפיתח מזל"טים סולאריים. החברה, שנרכשה ביותר מ-60 מיליון דולר, שולבה בחטיבת הטכנולוגיות העתידניות "גוגל X", המנוהלת על ידי מייסד גוגל סרגיי ברין.
העובדים בפרויקט פיתוח רחפני המשלוח, שהתבסס על עבודתה של טייטאן, נשלחו לבצע ניסויים על המטוסים ב"עמק המרכזי" של קליפורניה, שהטמפרטורות בו נעות בין יותר כ-40 בקיץ לאפס בחורף. אם זה לא מספיק, הם נאלצו לעבוד שעות ארוכות - 10 ולעתים אף 12 ביום - והאפשרות היחידה למנוחה היתה קרוואן (לא כזה של מתנחלים, אלא כזה עם גלגלים שנגרר על ידי משאית) שהובא למקום.
בפברואר 2015 התמוטט העובד באמצע יום העבודה על הקרקע והתחיל לפרכס בפראות. מקורות שונים מסרו לביזנס אינסיידר פרטים סותרים על הסיבה להתקף - חלקם טענו שהיה זה התקף לב ואחרים אמרו שמדובר היה בהתקף אפילפסיה - והעובד עצמו לא הסכים להתראיין לכתבה. עמיתיו הזמינו אמבולנס והסיעו את העובד לפגוש את הפראמדיקים בדרך, והוא אושפז ונאלץ לקחת חופשת הבראה של חודשיים.
כאשר חזר לעבודה הוא ביקש לעבור לתפקיד הדורש פחות מאמץ - אך הוחזר לשטח ואף הורד בדרגה, מטייס מזל"ט ל"עובד שטח" שעוזר לסחוב, להקים ולפרק ציוד לניסויים. עובדים בצוות סיפרו לביזנס אינסיידר כי מנהל הפרויקט, טוני נניני, היה ביחסים רעים עם עובדיו לכל אורך הדרך, נטה להתעלם מתלונותיהם והדבר הוביל לכך שהוא והעובדים דירגו אחד את השני באופן קבוע באור לא מחמיא השאלונים התקופתיים שעובדי גוגל ממלאים.
אך במקרה הזה נניני הצליח להרגיז את העובדים במיוחד, כאשר לא רק הוריד בדרגה את העובד שבריאותו נפגעה מתנאי העבודה בשטח (בעוד נניני יושב במשרדי גוגל המפנקים במאונטיין-וויו) - אלא דירג אותו כל כך נמוך שבחודש דצמבר הוצבה בפני העובד ברירה: פרישה מרצון או פיטורין.
הביזנס אינסיידר שאל את חבריו של אותו טייס לצוות מדוע לא התפטרו במשך השנה בה עבדו בתנאים כאלה וראו את היחס לחברם שכמעט מת מעומס העבודה. התשובה היתה שכחלק מתנאי הרכישה של טייטאן, עובדי החברה התחייבו להישאר בגוגל לפחות שנה. כל אחד מהם שיעזוב את גוגל קודם - מחויב להחזיר לה את המענקים שקיבלו כדי לעבור מניו-מקסיקו, בה פעלו לפני הרכישה, לקליפורניה.
העובדים סיפרו כי אילולא התנאי הזה, ששוויו עבור כל אחד מהם עשרות אלפי דולרים, היו מתפטרים מזמן - אם לא בגלל תנאי העבודה, אזי בשל היחס שקיבלו. לדבריהם, הבוסים בגוגל נטו להתעלם מהם ולזלזל בהם בשל העובדה שרובם מבוגרים שהגיעו מהצבא, ולא מתעשיית ההייטק. הטענה הזו מצטרפת לשורת ביקורות שנמתחת בשנים האחרונות על חברות ההייטק של עמק הסיליקון, שמתקיימות לכאורה בבועה של גברים לבנים צעירים בעלי תארים מאוניברסיטאות יוקרתיות, שמזלזלים בכל מי ששונה מהם - נשים, שחורים, מבוגרים וכו'.
דוברת גוגל X, קורטני הונה, סירבה להגיב לגבי המקרה של העובד המדובר, והגיבה רק לגבי האישומים על התנהגותם האטומה של הבוסים בגוגל: "רק בגלל שמנהל לא מסכים לרעיון או המלצה של עובד לא אומר שהוא מפחית בערך הרקע והיכולות של העובד. בסופו של דבר, תפקידו של מנהל, במיוחד בבחינת טכנולוגיות שונות מאלו שהיו לפניהן, הוא לסנן רעיונות ולשרטט את הדרך המבטיחה ביותר. כמו אנשים ומנהלים מצליחים אחרים, טוני עבד קשה כדי לבנות צוות אנשים בעלי רקעים ונקודות מבט מגוונים".
על תנאי העבודה באתר הניסויים היא אמרה: "באתר נמצא קרוואן ממוזג עם חטיפים ושתייה כדי המלך, כך שחברי הצוות יכולים לנוח בצל כמה שהם צריכים. אנו גם מנטרים שעות ותנאי עבודה, ומשנים את לו"ז הניסויים בהתאם. בהינתם שלפרויקטים שלנו לוקח 5-10 שנים להתגשם, אנו מנחים את הצוותים לחשוב על עבודתם כמרתון ולא ספרינט, ומעודדים אותם לקבוע לעצמם את הקצב ולקחת הפסקות כדי להתרחק, להעריך ולשפר. אנו נותנים לצוותי השטח שלנו את הכוח לנקוט בשיקול דעת בשאלה מה עדיף לעשות כאשר הם נתקלים בתנאים ומקומות עבודה מאתגרים".