מייסדי ווייז (צילום: עופר וקנין)
מייסדי ווייז|צילום: עופר וקנין

"אין אני רואה את המפות כמשהו השייך לי אלא לקהילה ולכן אני לא רואה מצב בו אדרוש תשלום או תמלוגים על שימוש במידע" - כך כתב אחד ממייסדי חברת ווייז אהוד שבתאי, בתגובה לכתבה אשר התפרסמה ב-31 במאי 2006 באתר לינמגזין אשר פרסם כתבה על פרויקט Freemap.

דבריו נחשפו במסגרת בקשה להוספת ראיות שהוגשה היום על ידי עו"ד יצחק אבירם, המייצג את רועי גורודיש, שמבקש כי יכיר בו כתובע ייצוגי בתביעה שמוערכת כעת בסכום של 64 מיליון דולר נגד חברת ווייז ומייסדיה אהוד שבתאי, אמיר שנער, גילי שנער, אורי לוין וגוגל ישראל. גוגל רכשה את ווייז ביוני 2013 תמורת כמיליארד דולר.

לטענת התובע, ווייז הפרה התחייבות מפורשת לפיה התוכנה, המפה והמידע שנאגר על ידי ווייז יהיו פתוחים - כך שלכל אדם תהיה גישה אל קוד המקור של המפות ואל כל שכבות הנתונים. טענה נוספת שאותה העלה התובע היא בדבר גזל הקניין וזכויות היוצרים של הקהילה בתוכנה, במפה ובפרויקט כולו בשל גזילת המשיבה את הפרויקט Freemap מבעליו תוך כדי פגיעה בזכות המוסרית של היוצרים ומכירתו לאקרום, חברה בת של גוגל, שרכשה מווייז את התוכנה.

בבקשה החדשה המנסה להוסיף ראיות לבית המשפט כך שיאשר את התביעה כייצוגית צוטטו דבריו של שבתאי שהגיב בכתבה:

"שלום לכולם אני אהוד ואני הקמתי את הפרויקט. הפרויקט נמצא בשלביו הראשונים ולכן לגבי חלק מהדברים אין לי עדיין תשובות. בשלב זה אין אפשרות להוריד את נתוני המפה אלא באמצעות תוכנת המיפוי.

"בכוונתי כן לשחרר את המפות עצמן בישיון פתוח כזה או אחר אך אני דוחה בינתיים את ההחלטה. אני לוקח חלק פעיל בעולם הקוד הפתוח ובכל אחד מהפרויקטים בהם השתמשתי (mapserver, ka-map ,mapbuilder ,roadmap) תרמתי תיקונים ותוספות. לכן ברורה לי החשיבות של נושא הפתיחות - הפרוייקט הזה התחיל במטרה לתת פתיחות לנושא המיפוי בארץ.

"אולם, בשלב זה אין לי עדיין מודל עסקי שיאפשר לפרויקט לממן את עצמו. אני מניח שפתרון כזה או אחר עלול להשפיע על רשיון המפות ולכן אין לי עדיין החלטה. בנוסף אני בודק אפשרות לשלב נתונים מפרויקט אחר אשר בידיו נתוני כבישים וגם זה עלול להשפיע על הרשיון. ברור לי שהעניין עלול להיות בעייתי ולכן מי שחושש מעתיד רשיון המפות, עדיף שימתין כיוון שאני לא יכול להתחייב על כך. אני רק יכול לומר שאין אני רואה את המפות כמשהו השייך לי אלא לקהילה ולכן אני לא רואה מצב בו אדרוש תשלום או תמלוגים על שימוש במידע.

"בשלב זה כל אחד יכול להוריד את המפות אל תוכנת המיפוי אשר משוחררת ברישיון GPL. אתם יכולים להשתמש בנתונים, לנווט איתם וכמובן כל אחד יכול להתאים את קוד התוכנה לשימוש כזה או אחר ובכך לעשות שימוש חופשי בנתוני המפות. שוב, אין ספק שפתיחות היא דבר חשוב ואני מאמין גדול בכך אך אם אשחרר את המפות ברשיון פתוח ולמחרת אסגור את הפרויקט אני מניח שזה לא יעשה שירות גדול לקהילה. אני מקווה שאוכל למצוא דרך לממן את הפרויקט ולשמור על פתיחות רחבה ככל האפשר. כולכם כמובן מוזמנים לתרום לפרויקט במיפוי הארץ ופיתוח תוכנת המיפוי/ניווט. - אהוד שבתאי".

לטענת אבירם, מדובר בהודאה של בעל דין לנכונות התביעה והסטטוס המשפטי של זכויות היוצרים אותם ראו כלל הצדדים בזמן אמת בשנת 2006. למסקנה זו הגיע עורך הדין שכן "תוכן התגובה של שבתאי בזמן אמת מאשרת כי אין הוא ראה את המפות כמשהו השייך לו אלא לקהילה. שבתאי אישר כי הפרויקט התחיל במטרה לתת פתיחות לנושא המיפוי בארץ. אין ספק שפתיחתו היא הדבר החשוב והוא מאמין גדול בכך ואם הוא ישחרר את המפות ברשיון פתוח ולמחרת יסגור את הפרייקט אין הוא מניח שזה יעשה שירות גדול לקהילה".

לכתבה באתר TheMarker

וגם:
>> כספומט הקאפקייקס כובש את ניו יורק
>> בנק ישראל: הוצאות הפנסיה הוכפלו ל-676 מיליון שקל