מנכ"ל אפל, טים קוק, אולי לא מזדהה עם טרוריסטים, אבל עם תעלולי תדמית הוא כנראה מזדהה לחלוטין. אחרת קשה להסביר את הסתירה המוחלטת בין המכתב שכתב אתמול לפנות בוקר (שעון ישראל) לבין מעשיה של החברה בהווה ובעבר.
אתר הדיילי ביסט חושף כי התנגדותה העזה של החברה לעזור לממשל האמריקאי לפרוץ לאייפונים לא נובעת מאידיאולוגיה, אלא משיקול צר של תדמית. לפי תחקיר של האתר, בשנה שעברה חשפה אפל את האמת בעת משפט בניו-יורק, שלא זכה לכיסוי תקשורתי צמוד כמו המשפט המתנהל עתה בקליפורניה בשאלה האם אפל תעזור ל-FBI לפרוץ את האייפון של הרוצח סייד פארוק.
המקרה שנידון אז לא היה טרוריסט מסוכן, אלא בסך הכל סוחר סמים פשוט ששיווק מתאמפטמינים ואף הודה במעשיו. גם אז דרשה הממשלה מאפל עזרה בפריצה לאייפון שלו.
בניגוד לתשובתה השבוע בקליפורניה, בניו-יורק 2015 הודתה אפל כי היא עצמה מחזיקה אמצעים לפרוץ לאייפונים, לפחות כאלה שמריצים את גרסת מערכת ההפעלה שהריץ המכשיר של סוחר הסמים - 7. "לאפל יש את היכולת הטכנית להוציא סוגים מסוימים של מידע לא מוצפן למכשיר iOS מוצפן", אמר נציג החברה במשפט.
אמנם, גרסה 7 היתה מאובטחת הרבה פחות מגרסאות 8 ומעלה, בהן מדובר עתה. אז, החזיקה אפל במעין מפתח-על שעוקף את הצורך בסיסמה, בעוד שבגרסה החדשה אין מפתח כזה. אך שני מומחים אמרו לכתב הדיילי ביסט, שיין האריס, כי אפל יכולה לפרוץ גם לאייפון של המחבל מסאן ברנרדינו, המריץ את iOS 9.
הסיבה שהחברה סירבה להשתמש באמצעים האלה היתה פשוטה: "כפייה על אפל להוציא מידע (...) ללא סמכות חוקית ברורה, עלולה לאיים על האמון בין אפל ללקוחותיה ולהכתים משמעותית את המותג של אפל. לנזק התדמיתי הזה עלולות להיות השפעות כלכליות לטווח ארוך מעבר לעלות של ביצוע חילוץ המידע הנידון". במלים אחרות - החברה לא רוצה שהלקוחות יידעו שהיא עוזרת לרשויות. זאת למרות שבמהלך המשפט נחשף כי מאז 2008 עזרה אפל לרשויות לפרוץ לפחות 70 אייפונים - נתון שהחברה לא הכחישה.
אבל גם רשויות החוק האמריקאיות לא יוצאות טוב מחשיפת הדיילי ביסט. באותו משפט בניו-יורק הודו נציגי הרשויות כי הם מחזיקים ממילא באמצעים משלהם לפרוץ את האייפון גם ללא עזרתה של אפל. השופט אף רמז כי הממשלה ממילא פורצת את כל גרסאות מערכת ההפעלה של אפל וכי ייתכן שמטרת הדרישה של הרשויות מאפל באותו מקרה היתה רק לזרז את הפריצה לגרסאות חדשות ומאובטחות יותר של iOS.
בדיילי ביסט מצוין כי חוסר שיתוף הפעולה של אפל עם הרשויות התחיל ב-2013, לאחר שאדוארד סנודן הדליף מסמכים אודות הריגול של ממשלת ארה"ב אחר כל מה שרק אפשר וגרם לחברות טכנולוגיה לפחד לאבד את אמון לקוחותיהן בשל החשש ממסירת מידע עליהן לרשויות. מאז ההדלפה ניהלו אפל, מיקרוסופט וגוגל קמפיין מתמשך שכלל צעדים למניעת ריגול מצד הממשל האמריקאי, כגון העברת המידע לשרתים באירלנד ומדינות נוספות עם מדיניות הגנת מידע מחמירה.