תחרות masschallenge (צילום: חברת Vecoy Nanomedicines)
גאווה ישראלית: חברת vecoy בגמר|צילום: חברת Vecoy Nanomedicines

הסטארט אפ הישראלי, Vecoy Nanomedicines שמפתח דור חדש לתרופות ויראליות, עשה היסטוריה וזכה בפרס בתחרות MassChallenge. מלבד הכבוד, המייסדים זכו גם ב-45 אלף דולר בחסות נאס"א שהתרשמה מהטכנולוגיה והזמינה את החברה הישראלית לבצע ניסויים מדעים בתחנת החלל הבינלאומית.

"הטכנולוגיה תשנה את הפני הרפואה האנטי ויראלית"

ממש כמו בתוכנית ריאליטי, אל תוכנית ההאצה לחברות סטארט אפ שבבוסטון הגיעו 128 חברות, אך רק 26 מהן הוכרזו כמנצחות הגדולות וזכו בפרסים בשווי כולל של 1.5 מיליון דולר. החברה הישראלית Vecoy Nanomedicines, הצליחה להעפיל לשלב הסופי וגברה על 5 חברות ישראליות אחרות שלא הגיעו למעמד הנכסף. מדובר בהישג גדול בהתחשב בעובדה ש-1,200 חברות מרחבי העולם הגישו מועמדות על מנת לקחת חלק בתוכנית היוקרתית.

בשיחה עם mako, מסביר מנכ"ל החברה, ארז ליבנה (36), על הטכנולוגיה שהמציא שתציל לדבריו את חייהם של מיליוני אנשים החולים במחלות ויראליות: "אנחנו מפתחים את הדור הבא של תרופות נגד וירוסים, טכנולוגיה שאין לה תקדים בעולם, בה חלקיקים ישמשו כמלכודת  לווירוסים. טכנולוגיית ה-vecoy  יכולה לשנות את פני הרפואה האנטי-ויראלית".

חלקיקים (צילום: חברת Vecoy Nanomedicines)
"החלקיקים מפתים את הווירוס ולוכדים אותו"|צילום: חברת Vecoy Nanomedicines
ליבנה, ביולוג ובוגר מכון ויצמן למדע, השתתף במספר מחקרים כמו חקר הסרטן, גנטיקה ופיתוח רפואי. את הסטארט אפ לטיפול במחלות ויראליות הקים בשנת 2010 וביסס זאת על תיאוריה בלבד וכיום פועל עם צוות של 5 מדענים נוספים, ד"ר איתן אלירם, ד"ר עידו בצלת, רון מאיר,ד"ר זכר נודלמן, אבי פילסר. "וירוסים, הם אחד האתגרים הגדולים ביותר של עולם הרפואה כמו פוליו, איידס, הרפס, צהבת נגיפית, פפילומה ושפעת, אנחנו רואים איך בשנים האחרונות מגיפות ויראליות כמו קדחת הנילוס, שפעת חזירים, סארס תוקפות את האנושות ויכולות לגרום לנזק אדיר".

הפיתרון של ליבנה וחבריו הוא לתקוף את הווירוס בזרם הדם לפני שהצליח לזהם תאים חיים, "לעומת תרופות הקוקטייל לטיפול באיידס שמנסות לעכב את הווירוס לאחר שנכנס לתא, החלקיקים 'מפתים' את הווירוס לתקוף אותם ולוכדים אותו, זוהי מלכודת וירוסים" הוא מסביר.

"חשוב לעודד את התעשייה הישראלית כדי שלא נראה בריחת מוחות"

אל בירת הביוטק בבוסטון שכוללת את האוניברסיטאות המובילה בעולם כמו הרווארד ו-MIT הגיעה Vecoy Nanomedicines לתוכנית ההאצה לסטארט אפים שפועלת ללא מטרות רווח, שם שהתה במשך 4 חודשים.

התוכנית מעמידה לרשות 128 החברות שהגיעו מ-12 מדינות ברחבי העולם, 400 מומחים במגוון תחומים (ייעוץ עסקי, ייעוץ משפטי, פטנטים, תקשורת, פיתוח מדעי ועוד) אשר נותנים מניסיונם ליזמים המוכשרים. החברה הישראלית יצרה קשרי שיתוף פעולה על וקידמה את סבב גיוס ההון הבא. "קיץ 2013 היה עבורנו מרתון מרתק ומפרך של פגישות עם מדענים ומשקיעים פוטנציאלים במטרה לקדם את החברה", מספר ליבנה.

החברה הישראלית התחרתה מול סטארט אפים מתחומים שונים: אפליקציות לטלפון, יוזמות חברתיות, מזון, מכשור רפואי, אנרגיה מתחדשת, תרופות ועוד, "בגמר השתתפו מיזמים שונים: כמו גלאים לזיהוי פלוטוניום שפועלים נגד טרור גרעיני, מיזם אינטרנט שמקדם סרטונים והופך אותם לויראלים ומיזם שהופך צואת חזירים ופרות לדבק". זכייתם של הישראלים אינה מובנת מאליה אך ליבנה מדגיש: "זוהי עדות נוספת להערכה הרבה לה הטכנולוגיה שלנו זוכה ואנחנו גאים מאוד להיות החברה שייצגה את ישראל בגמר".

_OBJ

למרות שתופעות בריחת המוחות של מדענים ישראלים, מצהיר לבנה שהוא לא מתכוון לעזוב את ישראל בקרוב, "למרות שלא פשוט לגייס פה כסף, זוהי טכנולוגיה כחול לבן ואני רוצה לקדם אותה בישראל, חשוב לעודד את התעשייה הישראלית כדי  שלא נראה את המוחות הטכנולוגים או הרפואיים בורחים". חברת Vecoy תשוב לארץ כבר מחר ותמשיך בניסויים במכון הננוטכנולוגי בבר אילן.

החברה עתידה לצאת לסבב שלישי של גיוס הון שמוערך במיליוני דולרים על מנת שתוכל לייצר את "האנטיביוטיקה לוירוסים" החסרה למין האנושי, "אנחנו מזמינים משקיעים לפנות אלינו, מדובר בכמה גיוסים על מנת שנוכל להגיע ליעד של רישום התרופה, מדובר ב-15 שנה לפחות של ניסויים בבעלי חיים ובהמשך גם בבני אדם, ואנחנו נמצאים בתהליך רק 3 שנים", מדגיש ליבנה. עד כה, החברה ביצעה ניסויים בתאים ונגיפים חיים וגם בעכברים וג'וקים, "הצלחנו  בטכנולוגיית מלכודות הוירוסים לנטרל 97% מהוירוסים במערכת התאים שנבדקה", מוסיף ליבנה.

ישראל מעצמת סטארט - אפים

מלבד הפרס היוקרתי, Vecoy זוכה להערכה רבה גם בארץ וזכתה בתחרות סטארט אפ השנה של יחידת 8200. בנוסף לקחה חלק בבימת ההרצאות העולמית של TED והשתתפה ואף זכתה במקום הראשון, בתחרות FutureMed בקליפורניה שמוקדשת לטכנולוגיות חדשות בתחום הרפואה. 

אל תוכנית ה-Masschallenge הגיעו 5 חברות נוספות, חברת DialogWhiz שמציגה דרך חדשה לניהול דיונים באינטרנט. המטרה של  MedAware  היא לשפר את שירותי הבריאות הקיימים ולמנוע טעויות שנובעות ממילוי מרשם שגוי. Pixter תייצר מערכת שמשפרת ומשפצת את התמונה שצילמתם. חברת greenvolved  מציעה אבולוציה של מימון המונים לפרויקטים במתמקדים בסביבה. ו-Wizeo מציעה גם היא פלטפורמה המבוססת על גיוס המונים בכך שתגייס כספים עבור ארגונים ללא מטרות רווח.