לוגו המטבע הווירטואלי הישראלי ישראקוין
לוגו המטבע הווירטואלי הישראלי הראשון, ישראקוין

היום בחצות תתאפשר לראשונה הורדת תוכנות ארנק לישראקוין (Isracoin), מטבע וירטואלי חדש שמסומן על ידי צירוף האותיות Isr. המטבע הווירטואלי, שההכרזה עליו נעשתה שלשום, מבוסס על ארכיטקטורה דומה לזו של המטבע הווירטואלי ביטקוין ומטבעות דומים שנוצרו בעקבותיו, בהם מטבעות וירטואליים לאומיים דוגמת המטבע האיסלנדי אורורה קוין. בדומה למטבעות וירטואליים לאומיים קודמים, בכוונת יוצרי המטבע לחלק 10% מסך המטבעות שנוצרו לעסקים ואזרחים בישראל במטרה לייצר שימוש במטבע.

הישראקוין נוצר על ידי שישה מפתחים, חלקם מזוהים עם פעילויות המחאה החברתית מקיץ 2011 ועם קהילת הקוד הפתוח בישראל. עם קבוצת המפתחים הראשונית של המטבע נמנים בין השאר אמנון דפני, שריכז את הפעילות הדיגיטלית שבוצעה דרך האתר J14, עומר דהן וגיא שפר. יוצרי המטבע כרו כבר 10% מכלל המטבעות המתוכננים של הישראקוין - 480 מיליון מטבעת מתוך 4.8 מיליארד מטבעות שניתנים לכרייה, ואלה יחולקו לפי תוכנית שמפורטת באתר isracoin.org.il.

"התכנון לשלב הראשון הוא חלוקה של 500 ישראקוין לכל עסק ישראלי שיאמץ את ישראקוין כאמצעי תשלום, עד למקסימום של 50,000 העסקים הראשונים לעשות זאת. שלב זה יחל חודש לפני תחילת השלב השני, כדי להכין כמה שיותר עסקים לקבלת המטבע ביום שבו יגיע לידי הקהל הרחב", מציינים יוצרי המטבע באתר הייעודי שהוקם. בשלב שני מתוכננת חלוקה של מטבעות "לכל אזרח ישראלי שיאומת ככזה מול מערכת החלוקה, עד למקסימום של 2,850,000 אנשים", הם מציינים.

ביטקוין (צילום: George Frey, GettyImages IL)
ייחשב בעתיד מט"ח? מטבעות ביטקוין|צילום: George Frey, GettyImages IL

לדברי דפני, הישראקוין נוצר כדי לפצות על הריכוזיות בשוק הישראלי. "הבעיה של השוק הישראלי היא ריכוזיות יתר. יש פה מעט בנקים שחולשים על רוב הנכסים, ולבנקים יש השפעה גדולה על המפלגות. בסופו של דבר, זה מתבטא בעמלות גבוהות וברמות שירות לא תחרותיות", קובע דפני.

לדברי יוצרי הישראקוין, תוכנית החלוקה של המטבעות תוכל לעודד שימוש ומסחר במטבע. בדומה למטבעות אחרים שמבוססים על ארכיטקטורה דומה לזו של הביטקוין, הישראקוין מתוכנן כך שיאפשר ביצוע קל של פעולות באמצעות מכשירים ניידים, ובזמני תגובה קצרים.

בשונה ממצבו של המשק הישראלי, הכלכלות שבהן נוצרו עד עתה מטבעות וירטואליים שמיועדים לשווקים לאומיים ספציפיים הן כלכלות במשבר - איסלנד, ספרד וקפריסין. מפתח האורורה קוין האיסלנדי, באלדור אודינסון, הכריז במניפסט שפירסם כי יצר את המטבע כתגובה להגבלות ההון המחמירות שהטילה ממשלת איסלנד בעקבות קריסת המערכת הכלכלית במדינה ב-2008 וקריסת הקרונה האיסלנדית. לפי הגבלות אלה אזרחי איסלנד, שעדיין סובלים מאינפלציה גבוהה, אינם יכולים להחליף את המטבע הלאומי במטבעות חוץ כמו דולר או יורו, וכן לא יכולים לרכוש מטבעות וירטואליים מבוזרים אחרים, דוגמת הביטקוין.

שלשום החלה חלוקה של 31.8 מטבעות אורורה־קוין לכל אזרח איסלנדי רשום. לפי דיווח בחשבון הטוויטר של מפתחי המטבע, עד אתמול בצהריים, לפי שעון ישראל, 2,600 איסלנדים ניצלו את יכולתם לקבל את הסכום שהוקצה להם באורורה קוין. המטבע, ששימש כהשראה למטבעות ווירטואליים אחרים שמיועדים לשווקים לאומיים, הגיע עד עתה לערך גבוה בזירות המסחר במטבעות דיגיטליים, אף כי בדומה למטבעות האחרים, תנודתיות הערך בו גבוהה. אתמול ב-13:00 שעון ישראל נסחר האורורה קוין בזירות המסחר למטבעות וירטואליים מבוזרים לפי ערך של 11.37 דולר. לפי ערך זה, האיסלנדים שניצלו את האפשרות לקבל את הסכום שהוקצה להם קיבלו כ-360 דולר.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

וגם:
>> הסטארט אפ החדש של מייסד ווייז יכול לחסוך לכם הרבה כסף
>> HOT מובייל נכנסת לענף הסלולר הכשר לחרדים