שני משפטים נאמרו לפני כעשרים שנה בקשר לכוננים קשיחים. ”מה כבר אפשר לעשות עם כונן קשיח של 10 מגה?“ היה הראשון. ”10 מגה הם הרבה יותר ממה שכל אחד צריך“ היה השני. היום אנחנו מחזיקים בבית לפחות כונן אחד בגודל של 1 טרה, שהם 1,000 ג‘יגה, או 1,000,000 מגה. נחזור על זה: מיליון מגה, פי מאה אלף מהכוננים העצומים שעלו אז 3,000 דולר. כמה עולה כונן של טרה היום? בערך אותו המחיר, אם אתם קונים בשקלים. בארה“ב תוכלו לרכוש היום טרה וחצי מחברת LaCie, הנחשבת לאחת היקרות, בעשירית המחיר: 300 דולר בלבד.

המהפכה האמיתית אינה במחיר אלא בהבנה שיש מה לעשות עם כל מקום האחסון הזה. אנשים היום יוצאים מהבית פחות, הם בונים לעצמם מערכות בידור ביתיות שבמרכזן נמצא המחשב. בצורה חוקית או חוקית פחות תכני וידיאו ואודיו - סרטים, סדרות, הופעות, מוזיקה ותמונות – מוצאים את דרכם אל המחשב הזה וזקוקים מקום לחיות בו.

עלותם של כוננים קשיחים אינה בשמיים, אבל יש כמה דברים חשובים אחרים שצריך לשים לב אליהם לפני שממהרים לרכוש כונן קשיח. מהירויות העברת מידע, סוגי חיבורים, סוג הכונן והמעטפת והאחריות שהחברות מספקות לכוננים האלו, הם רק חלק ממה שאנחנו רוכשים באותה מטריית תשלום. כדי להקל על הבחירה מילאנו את השק שלנו במספר כוננים קשיחים ממספר חברות, והלכנו לבדוק מה בדיוק מציעים לנו.

LaCie

אין תמונה
כונן קשיח של LaCie

חברת LaCie היא אחת מהחברות המוכרות בעולם. הכונן שאנחנו בחנו הוא ה-LaCie d2 HD QUADRA, בעל נפח של 500GB, במהירות של 7200RPM. כמו הרבה מאוד מהחברות גם LaCie מספקת מארז ללא מאווררים, המקטין את נפחו הכללי. לכונן הזה יש חיבורי FireWire 800 ו-400 וגם חיבור USB 2.0. הכונן מתאים לכל המחשבים ומגיע עם תוכנה להגדרה, כך שיתאים לצורת השימוש שלכם.

מהירות העברת המידע הייתה די גבוהה; העברנו קובץ של 1.9 ג‘יגה בדקה. המהירות ירדה לאזור 1.7 כאשר העברנו מאות קבצים קטנים – אבל זה הגיוני וברור, אחרי הכל הכונן נדרש לרשום את כל הקבצים האלו ולא רק להעביר אותם.

העיצוב של LaCie הוא כיפי; מדובר במכשיר יפה לשים בסלון, וזהו אחד מהדגשים שהחברה שמה לה בתקופה האחרונה. אגב, למי שתוהה למה הוא נראה כמו כלי לגירוד גבינות, מדובר בטריק שנועד להגדיל את שטח הפנים ולהגביר את יכולת הקירור של המארז.

מחיר: 800 שקל.

Rocstor

אין תמונה
כונן קשיח של Rocstor

קיבלנו לידינו את ה-RocPro עם כונן 500GB, בעל מהירות 7200 RPM. גם פה יש את כל החיבורים שתזדקקו להם, ואחרי שתגדירו את צורת העבודה שאתם זקוקים לה (בעזרת התוכנה המגיעה עם המכשיר), תוכלו להפעיל אותו וליהנות ממנו. רוקסטור נחשבים לרולס רויס של הכוננים החיצוניים. טכנולוגיית הקירור שלהם נהדרת והעיצוב פשוט ונעים לעין. את רוב הכוננים שלהם, כמו ה-Rocpro, אפשר להציב האחד על גבי השני בצורה נוחה.

מהירות העברת המידע היתה 2.31 ג'יגה בדקה כאשר העברנו קובץ אחד, ו- 2.03 ג'יגה דקה כאשר העברנו הרבה מאוד קבצים.

מחיר: 1,215 שקל.

MyBook

אין תמונה
כונן קשיח של MyBook

למרות שהמכשיר הזה מקבל הרבה מאוד ביקורות רעות בפורומים - אם לשפוט על פי כמות התלונות שיש נגד המכשיר, זה נראה שכדאי להתרחק ממנו - לח"מ יש שניים כאלו בבית, ומניסיון אישי, הם לא עשו בעיות. מדובר במכשירים של WD, ואנחנו בחנו את הדגם שמכיל 500GB, עם מהירות של 7200RPM. 

מבין שלושת הכוננים שבדקנו ה-MyBook הוא הדגם הזול ביותר, אבל גם האיטי ביותר. מהירות העברת המידע עמדה על 1.6 ג'יגה לדקה, זאת דרך ה- USB 2.0, שהוא גם החיבור היחיד שיש למכשיר הזה. המהירות ירדה עוד יותר (כמעט 1.3 ג'יגה לדקה) כאשר בחנו העברת קבצים. בקיצור, לא מדהים.

מחיר: 600 שקל.

מסקנות ועוד קצת טיפים

מה גזר הדין? ובכן, חברת LaCie היא המשתלמת ביותר, אבל ההמלצה שלנו היא דווקא ללכת על Rocstor. הסיבה היא שלמרות ההפרש הגדול במחיר, האמינות של הכוננים החיצוניים של Rocstor, כמו גם רשימת אנשי המקצוע המשתמשים בהם, גורמים לי להרגיש טוב יותר. נקודה חשובה נוספת: חברת LaCie (ואחרות) מציעה אחריות להחלפת המארז עם הכונן. אם המכשיר הפסיק לעבוד תקבלו אחד חדש במקום – אבל בלי המידע שלכם. חברת Rocstor הולכת צעד אחד קדימה. אם רק המארז נפגע הם יחליפו אותו וישמרו לכם את הכונן עם המידע שלכם.

יש עוד הרבה מאוד כוננים קשיחים. חלקם שולחניים, אחרים מתאימים לעבודה בדרכים כאשר את המתח החשמלי הם מקבלים מהנייד. אי אפשר לסקור את כולם ולכן נציע לכם לבדוק את הדברים הבאים:

סוג האחריות שאתם מקבלים. זהו רכיב קריטי בשירות. כמה זמן האחריות ומה היא כוללת?

מהירות הכונן. היום אין טעם לרכוש כוננים במהירות נמוכה מ-7200RPM, אז שימו לב שלא מוכרים לכם כוננים ישנים יותר.

מהירות העברת המידע. זהו רכיב קריטי, והוא תלוי במארז עצמו ולא בכונן (שם חשובה מהירות הכתיבה). יכול מאוד להיות שיש לכם אחלה של כונן קשיח אבל המארז מעביר מידע באיטיות בלתי נסבלת.

אל תתפתו למבצעים מבלי לבדוק את המארז והכונן שאתם מקבלים. רכישת כוננים במחירים זולים מאוד עלולה להסתיים באיבוד נתונים ותשלום מחיר יקר על שחזורם. המחירים גם ככה די זולים; תשקיעו במארז איכותי ולא תצטערו.