יד עם עכבר מחשב (צילום: Thinkstock)
מהר מהר|צילום: Thinkstock

הנציג של ספקית האינטרנט שלכם התקשר והציע לשדרג את מהירות החיבור. אתם בדיוק עסוקים בלחמם אוכל לילדה ו"טוב, נו, אם זה עוד חמישה שקלים בחודש, אז תשדרג אותנו...". עכשיו - איך תדעו האם החיבור שלכם באמת שודרג או רק חשבון הבנק של הספקית תפח?

נקודה חשובה לפני שמתחילים: בישראל, בניגוד לשאר העולם הנאור, יש הפרדה בין ספקיות תשתית כמו בזק והוט לבין ספקיות האינטרנט. על אף שחלק מהספקיות כיום כבר מציעות חבילות שלא מוגבלות במהירות הגלישה, אצל ספקיות התשתית החיוב הוא עדיין לפי מהירות הגלישה. אז וודאו עם המוקדים, גם של ספקית התשתית וגם של ספקית האינטרנט שאתם אכן מחוברים במהירות הרצויה לכם.

לפני הכל, סגרו הכל

חשוב לסגור כל תוכנה העשויה להשפיע על מהירות ההורדה שלכם. אם זה וידאו בהזרמה, סקייפ או אימיול/ביטורנט או קאזה אם נתקעתם במקרה בשנות התשעים - סגרו הכל. השאירו רק דפדפן פתוח וודאו שאף תוכנה לא מסתתרת במגש המערכת (זה ליד השעון) ואולי במקרה שותה לכם רוחב פס בקשית. סגרתם? יופי, אפשר להמשיך הלאה.

סטודנטית עם לפטופ (צילום: Thinkstock)
הידעתם? ספקיות האינטרנט שלכם לא מתחייבות לספק לכם את מלוא רוחב החיבור עליו אתם משלמים בכל רגע נתון|צילום: Thinkstock
רגע, מה השעה?

אם תקראו את האותיות הקטנות בחוזה (ומי קורא?), תראו שספקיות האינטרנט שלכם לא מתחייבות לספק לכם את מלוא רוחב החיבור עליו אתם משלמים בכל רגע נתון. בשעות מסויימות, נוצרים "פקקים" של עומסי גלישה אצל הספקיות, בדיוק כמו הפקקים שאתם תקועים בהם בכבישים בערב, ובמקרה - אלה בערך אותן השעות, אלא שהפקקים באינטרנט נמשכים עד בערך 12 בלילה. אלה השעות בהן מהירות הגלישה שלכם לא תהיה מקסימלית בגלל עומס ברשת. לכן, מומלץ לבצע את הבדיקה בשעות הקטנות של הלילה.

ועכשיו: הורידו והשוו

כל אחת מספקיות האינטרנט בישראל מספקות בדיקה פשוטה למהירות האינטרנט. האחת באמצעות הורדת קובץ גדול, ואחת לבדיקת העלאה לרשת האינטרנט.

הורידו את הקובץ (הנה, למשל, זה של בזק בינלאומי) באמצעות לחיצה עליו עם כפתור ימין בעכבר ובחירה ב"שמירת קובץ בשם". הסתכלו על השורה שמראה את מהירות ההורדה, זו השורה עם המספר המתחלף, כאשר יחידת המידה היא לרוב קילובייט לשניה (KB/sec).  השוו את המספר לטבלה המופיעה למטה ותראו האם באמת אתם מקבלים את מה שהספקית הבטיחה לכם.

יש הרבה אתרים שמבצעים בדיקות מהירות, ומציגים תוצאות יותר מפורטות, אבל האמינות שלהם לא תמיד מדוייקת, מסיבות טכניות שאליהן לא ניכנס כרגע. ברם,  SpeedTest.net נחשב לאחד הטובים שבהם.

גלשו לאתר עם הקישור שמופיע בפסקה הקודמת, ופשוט לחצו על Begin Test. האתר יבחן את מהירות הגלישה שלכם וייתן לכם אינדיקציה לגבי מה אתם מקבלים. כאמור, לא תמיד תקבלו את מה שרשום או הוצע לכם בחבילה, אבל אם בבדיקות חוזרות ונשנות, שוב ושוב, אתם מקבלים תוצאה נמוכה משמעותית - זה הזמן להרים טלפון לתמיכה הטכנית ולהתלונן.

קילו תפוזים, מגה עגבניות

והערה אחרונה לגבי יחידות מידה. בשעת הורדת הקובץ, הדפדפן שלכם מדווח על מהירות ב-קילובייט לשניה ואילו Speedtest והספקית שלכם מודדים מהירות במגהביט לשניה.

מלבד העניין שקילו הוא אלף ואילו מגה הוא מיליון (כלומר, במגה יש אלף קילו), ביט ובייט אלה שתי יחידות מידה שונות: בכל בייט, יש שמונה ביטים, כך שאת המהירות עליה מדווח הדפדפן בשעת הורדת הקובץ יש להכפיל בשמונה, ואילו אם תרצו לדעת כמה מהר יירדו אצלכם קבצים, את המספר שמדווח SpeedTest או מציע הנציג - יש לחלק בשמונה. אתם יכולים להיעזר בטבלה שלנו כאן.

טבלה: מהירות הורדה - פרסום מול מציאות (צילום: mako)
צילום: mako

ולפני פיזור: כך תבדקו את מהירות הגלישה בסלולר

דין ספקית הסלולר כדין ספקית אינטרנט. גם היא מבטיחה לכם מהירות גלישה מסוימת - וכדאי שתעמוד בהבטחתה. לפחות כאן אין פיצול: ספקית הסלולר שלכם היא גם ספקית התשתית וגם ספקית האינטרנט, ויש לכם רק גורם אחד להאשים/להתלונן אצל שירות הלקוחות שלו...

נכון, בסלולר יש גורמים אחרים שמשפיעים, כמו איכות הקליטה, עומס על הרשת ועוד - אבל גם כאן תוכלו לבצע מדידות. מה שנכון לחיבור הנייח שלכם בבית, נכון גם כאן: סגרו כל יישום שעלול לאכול לכם רוחב פס, בצעו את הבדיקה בשעות הלילה, והמדידה גם היא נעשית במגהביט לשניה.

גם הפעם SpeedTest נחלצת לעזרתכם. החברה יצרה אפליקציה (לאייפון ולאנדרואיד) שמאפשרת בצורה ברורה לראות כמה רוחב פס אתם באמת מקבלים. במקרה של הסלולר, הוראות השימוש הן פשוטות למדי: הורידו את האפליקציה למכשיר שלכם, הפעילו אותה ולחצו על Begin Test. רק וודאו שאינכם מחוברים לרשת Wi-Fi כלשהי לפני תחילת המבחן, כי אחרת, תקבלו תוצאות שלה במקום של רשת הסלולר. טבלת ההמרה שלנו להשוואה תקפה גם לחיבור האינטרנט הנייד.

>> 20 קיצורי מקלדת שווים שאולי לא הכרתם