הקיץ הישראלי הוא לא תענוג גדול למכשירים האלקטרוניים שלנו ומלבד הלחות, יש גם את עניין החום, או ליתר הדיוק החום הכבד. לכבוד תחילתו הרשמית של הקיץ, כך תקררו את הגאדג'טים שלכם. 

טלפונים סלולריים: מתריעים כשחם להם

אייפון חם (צילום: אילוסטרציה)
מודיע ומכבה את עצמו. אייפון|צילום: אילוסטרציה

באופן כללי, סלולרי הוא לא מכשיר שאמור להתחמם משמעותית בזמן פעולה רגילה. אבל ההכנסה של מעבדים עצמתיים יותר ומרובי ליבות לגוף הטלפון, לצד ההקטנה של המארזים והרצון לעשות אותם דקיקים ככל האפשר, גורמים לסמארטפונים המודרניים להתחמם בצורה מורגשת בזמן פעולה תובענית כמו משחק עם גרפיקה כבדה או הרצה ממושכת של וידאו. ועדיין, אלה פעולות שיצרני הטלפונים שלנו חזו מראש, וגם אם הטלפון מתחמם קמעה, אין בכך סכנה.

כל אלה בתוספת החום הישראלי הכבד, לצד החיבה שלנו לטיולים ולתוכנות ניווט כמו ווייז, יוטיוב, פייסבוק ועוד, שמעבידות את המכשיר, השילוב הזה, עשוי להיות בעייתי.

הנה מה שקורה: יצאנו לנסיעה ארוכה, פתחנו את ה-Waze, הקשנו את היעד והנחנו את הסלולרי בעריסה שלרוב מוצמדת עם כיפת יניקה (וואקום) לשמשת הרכב.

השמש הישראלית הקופחת וקרניה חסרות הרחמים חודרות מבעד לשמשה ומחממות את פנים הרכב. אנחנו אולי נהנים ממשב הרוח של המזגן, אבל הסלולרי שלנו לא -  הוא חשוף לשמש הישירה ומתחמם, זאת, בנוסף לחום שנוצר בפנים כתוצאה מהפעולה הממושכת של תוכנת הניווט, לצד החום שנוצר בסוללה שבתוכו אם חיברנו אותו למטען ברכב. במצב כזה, סוללת הטלפון שלכם עלולה להתחמם יתר על המידה, וגם הטלפון עצמו עשוי להגיע לנקודת רתיחה ולהפסיק לפעול.

בואו לפייסבוק של נקסטר

בסמארטפונים המודרניים, אם הסוללה תגיע לטמפרטורה גבוהה מדי, הטלפון יתריע על כך בפניכם בהודעה, אם תתעלמו ממנה ותמשיכו בהטענה – הטלפון שלכם עלול לרתוח, ואפילו לכבות.

אז מה עושים? אם קיבלתם התרעה כזאת, אל תתעלמו ממנה. נתקו את המטען (אם המכשיר מחובר) וחלצו אותו מהעריסה הלוהטת. כבו את הטלפון, פתחו את המכסה האחורי במידת האפשר (בטלפונים בעלי סוללה ניתקת), והניחו לסוללה ולמכשיר להתקרר במשך כמה דקות.

כדי להימנע כליל מהמצב המתואר, כבו את התוכנות המכבידות (בעיקר GPS) והחזיקו את המכשיר במקום קריר ורחוק מהחום. 

הקייס המקרר

ולמי שרוצה לשמור בכל זאת את הטלפון שלו קריר, ניתן להשיג ברשת כיסויים מיוחדים, אשר יקררו את הסלולרי הלוהט שלכם. למשל, חברת המארזים הידועה Cooler Master, מציעה כיסוי לאייפון 5 – שבו משטח מיוחד מפזר את החום מהנקודות הבעייתיות באייפון. בנוסף, הוא גם מכיל תכונות כמו מניעת תאורת יתר מהמבזק.

לגלקסי S3 מצאנו את הכיסוי הזה למשל, כיסוי אלומיניום שגם מסלק חום. אם אתם מחפשים אחד עבור המכשיר שלכם נסו לחפש בגוגל את הביטוי Case Heat Dissipation ביחד עם שם הדגם שלכם. 

הדגמה של הקולר מאסטר על אייפון 5:

 

מחשבים נייחים: נקו את המאוורר

מתקן את  המחשב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מחשב מאובק, מתחמם יותר|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחשבים נייחים עשויים לסבול מחום, במיוחד אם הם מוצבים בפינה שחשופה לשמש ישירה במשך שעות ארוכות או לחלופין, בפינה שבה אין מספיק אוורור. הקפידו תמיד להציב את הקופסה של המחשב בפינה שאינה חשופה לשמש ישירה, ובמרחק מספק מקירות או ריהוט כבד (כמו דופן של שולחן עבודה) שעשויים לחסום את זרימת האוויר פנימה. עוד גורם לחום הוא אבק שמצטבר בתוככי המחשב שמונע זרימה חופשית של אוויר ועשוי להביא להתחממות.

כבו את המחשב, נתקו אותו בזהירות מהחשמל, ובדקו היכן נמצאת דלתית הדופן של מארז המחשב. לרוב דלתיות אלה יהיו מחוזקות בברגים, על אף שדלתות הדופן של מארזים חדישים יותר יכולות להיפתח במשיכת ידית קפיצית או הסטה לאחור (בכיוון ההפוך לחזית המארז).

אם שלכם מחוזקת בברגים, טלו מברג פיליפס, והבריגו את הברגים החוצה. שימו אותם בקערית או במקום שלא יאבדו. כעת, הסיטו את הדלתית לאחור, וחשפו את קרבי המחשב.
כעת לניקיון.

בדקו אם הצטבר במחשב שלכם אבק. אם אתם רואים בפנים גושי אבק שנחים, קורים ועכביש שמנופף לכם לשלום, הגיע הזמן לפעולה.

שתי אפשרויות ניקיון עומדות בפניכם. המקצועית יותר, היא להשתמש במיכל אוויר דחוס. איפה משיגים מיכל אוויר דחוס? בחנות המחשבים השכונתית שלכם או בחנויות לציוד משרדי לרוב תוכלו למצוא אחד כזה.

כמה התזות ממיכל תרסיס כזה, יעיפו את כל האבק ואת העכביש על קוריו החוצה. אם יש לכם אפשרות לנתק את המחשב מכל כבליו ולקחת אותו החוצה לגינה לביצוע הפעולה – עדיף, במיוחד אם אתם רגישים לאבק. כי ברגע שתתיזו פנימה אוויר דחוס, מה שיקרה הוא שיתרומם ענן אבק רציני. הקפידו לרסס גם את המאוורר של המעבד (אי אפשר לפספס אותו) ואת שאר הרכיבים האלקטרוניים.

כך מנקים את מחשב עם אוויר דחוס:

 

אם אין ברשותכם אוויר דחוס, ישנה האפשרות השנייה. קחו מטלית יבשה (לעולם לא מטלית רטובה או לחה) או נייר סופג, ונגבו בזהירות את האבק שהצטבר בתחתית המארז, ומסתובב באופן חופשי בחלל. השתדלו לא לגעת ברכיבים האלקטרוניים במהלך הפעולה. לאחר שסילקתם עם המטלית את מפגעי האבק העיקריים, קחו מכחול, או מברשת עם שערות רכות, ונקו בזהירות את המאווררים ואת הרכיבים האלקטרוניים (לוח האם וכרטיסי ההרחבה).

בואו לפייסבוק של נקסטר

עוד בדקו אם במארז שלכם יש מסנן אבק. ברוב המארזים החדשים יש אחד כזה. היוועצו במדריך למשתמש של המארז שלכם כדי לבדוק כיצד להוציא ולנקות את המסנן. לאחר שהוא נקי ויבש, החזירו אותו למקומו.

משסיימתם לנקות את המארז, החליקו את הדלתית חזרה למקומה, ווודאו שהיא יושבת היטב על מסילותיה. כעת הבריגו את הברגים בחזרה, אם הוצאתם אותם בתחילת התהליך. זהו, המחשב שלכם מוכן לקיץ.

אם במהלך הקיץ או בכלל, גם לאחר ניקוי כמו זה המתואר מעלה, המחשב שלכם מגיע לטמפרטורות עבודה גבוהות מדי, הוא עלול להיכבות פתאומית באופן תכוף. הכיבוי הפתאומי הוא דווקא אמצעי הגנה – כדי למנוע מהמעבד להישרף. במקרה כזה, של כיבוי פתאומי ולא יזום מצדכם ששב וקורה, מומלץ להזמין טכנאי שיבדוק את שלומם של המאווררים הפנימיים במארז.

מחשבים ניידים: לא לשים על המיטה

אישה מול מחשב (צילום: Jupiterimages, Thinkstock)
הרחיקו את הלפטופ מהמיטה והברכיים|צילום: Jupiterimages, Thinkstock

במחשבים ניידים, מסיבות שונות לרוב לא תמצאו כל כך הרבה מאווררים כמו במחשב נייח. האוורור וסילוק החום שנוצר בזמן פעולת המחשב הנייד, הוא לרוב מה שמכונה "אוורור פאסיבי", כלומר כזה שלא מבוסס על מאווררים ששואבים ויונקים את האוויר החם החוצה ומזרימים אוויר קר פנימה אלא כזה שמבוסס על צלעות קירור (כמו צלעות המקרן/רדיאטור באוטו) ותעלות שמנתבות את האוויר אל תוככי המארז של המחשב הנייד. בדרך כלל תמצאו במחשב נייד מאוורר אחד.

בשל היכולת הפחותה שלהם לסלק חום, מחשבים ניידים לעתים יתחממו בעת פעולה שגרתית, בעיקר בחלקם התחתון. זה לא מעיד על תקלה. לכן, לא מומלץ לעבוד עם מחשב נייד על הברכיים, אלא להניחו על שולחן. למי שלא אוהב לעבוד מול שולחן ומעדיף לעבוד במיטה או על ספה, מומלץ לרכוש את אחד מאותם משטחי עבודה לניידים שיחצצו בין הגוף ובין המחשב (חלקם גם מכילים מאווררים שמסלקים את החום). 

אבל כאשר הסביבה חמה, כמו בקיץ הלוהט שלנו, מחשבים ניידים יתקשו בסילוק החום, ויהיו אפילו יותר חמים מהרגיל. הקפידו לוודא שפתחי האוורור (לרוב ימצאו בדפנות ובתחתית המחשב), חופשיים ואינם חסומים, ושהם נקיים מלכלוך. אם בכל זאת הצטבר שם לכלוך (ועם הזמן, יצטבר), טלו קיסם אוזניים ונקו בעדינות את הפתחים – וודאו שאתם מוציאים את הלכלוך החוצה, ולא דוחפים אותו פנימה.

עוד משהו חשוב שימנע נזק לנייד שלם וימנע ממנו לרתוח – למי שמשתמש בתיק גב שמכיל תא מיוחד לנייד – שימו לב שאתם שמים את המחשב כשפתחי האוורור שלו בדופן מופנים כלפי מעלה ואינם חסומים. אם חלילה השלכתם את המחשב לתיק כשהוא עדיין פועל כך שפתחי האוורור חסומים, הוא עלול להתלהט, וזה לא בריא בכלל.

הנה כמה דוגמאות למשטחי הקירור:

 

היכנסו למתחם המדריכים