ידיים על מקלדת (צילום: Thinkstock)
כדאי לחכות|צילום: Thinkstock

שלושה וחצי חודשים אחרי שהושקה מערכת ההפעלה חלונות 8, מוצאים עצמם צרכנים שמבקשים לקנות מחשב חדש בקונפליקט - בעוד שמערכת ההפעלה מותאמת למסכי מגע, בחנויות נמכרים בעיקר מחשבים רגילים, ללא מגע. "גלובס" יצא לקנות מחשב בכמה רשתות מובילות: באג, אופיס דיפו, ביג בוקס, מחסני חשמל ושקם אלקטריק - ובאף אחת מהן לא הציעו המוכרנים בחנויות לרכוש לפטופ עם מסך מגע.

הרשתות היחידות שכן הציגו את השימושיות של חלונות 8 על מסך מגע, היו ביג בוקס בבני ברק ובאג בקניון איילון. בבאג הסביר המוכר כיצד לתפעל את המערכת על מחשב נייח מסוג All In One (מחשב המשולב בתוך מסך).

טאבלטים
היתרונות והחסרונות של חלונות 8 יוצרים אתגר לא פשוט בפני המוכרנים בחנויות המחשבים

חשוב לציין כי אמנם ניתן לתפעל את חלונות 8 גם עם עכבר ומקלדת, אך החוויה עם מסך מגע טובה יותר ומאפשרת לבצע פעולות שונות בצורה ברורה יותר. שימוש במחשב עם חלונות 8 ללא מסך מגע מבטל למעשה את היתרון הגדול של המערכת, והמשתמשים צריכים ללמוד טכניקות שונות של שימוש בעכבר לביצוע פעולות פשוטות שאפשר לבצע עם האצבע במסך מגע.

הבדיקה העלתה שקשה מאוד למצוא היום לפטופים עם מסכי מגע בחנויות המחשבים, למרות שמגוון מצומצם של דגמים כבר קיים בארץ (Dell, סמסונג ואסוס). בחלק מהחנויות לא נמכרים יותר מדגם או שניים.

המוכרים מאותגרים

היתרונות והחסרונות של חלונות 8 יוצרים אתגר לא פשוט בפני המוכרנים בחנויות המחשבים, שצריכים להסביר את השינוי שעברה מערכת ההפעלה הפופולרית בעולם. בעוד שבפרסומות שלה מדגישה מיקרוסופט כמה פשוטה חלונות 8 וטוענת שאפילו ילדים קטנים מצליחים להבין אותה בקלות, המציאות רחוקה מכך.

המוכרנים ברשתות המחשבים שנבדקו, התקשו להסביר את היתרונות של חלונות 8, כנראה בגלל מבחר מצומצם או היעדר מוחלט של לפטופים עם מסך מגע. בכל החנויות התשובה הייתה שחלונות 8 זהה לחלונות 7 ואפשר להתרגל אליה בקלות. הבעיה הייתה בחנויות כמו שקם אלקטריק ומחסני חשמל, שבהן רוב הלפטופים, אם לא כולם, היו כבויים ואי אפשר היה בכלל להתנסות בחלונות 8 ולהבין את תצורת התפעול שלה.

משקם אלקטריק נמסר לנו כי "מחלקת המחשבים נמצאת בהליך של החלפת תצוגות, ושעם סיומה יוצגו המוצרים החדשים עם חלונות 8: הלפטופים החדשים ברשת מוצעים למכירה על פי רצון הלקוח עם חלונות 8".

באופיס דיפו פעלו רק חלק מהלפטופים, והמוכר לא סיפק הרבה מידע על המערכת. הוא הסביר שמדובר במערכת הפעלה מהירה שצריך להתרגל אליה, המליץ שנתנסה על המחשב בתצוגה, והודה בכנות שהוא עצמו משתמש בבית בחלונות 7. מהרשת נמסר בתגובה כי בשל מבצעים שנערכו לאחרונה נוצרו חוסרים של תצוגות בחלק מהסניפים: "בימים אלו השתנתה הבעלות של הרשת ובקרוב תגדיל הרשת את מגוון המוצרים ותאפשר התנסות בכל סניפיה".

בסניף ביג בוקס בבני ברק המצב היה טוב יותר: המוכר הציג את חלונות 8 על לפטופ עם מסך מגע, וכל המחשבים עבדו כך שניתן היה להתנסות.

גם בבאג בקניון איילון ניסו המוכרנים להגדיל ראש והראו על מחשבים עובדים את שיטת העבודה עם חלונות 8. בשתי הרשתות ניסו להסביר קצת על המערכת, אבל לא חלקו לה יותר מדי מחמאות.

בבאג הסבירו שלא בכל הסניפים מוצגים כל הדגמים: "מגוון רחב יותר אפשר למצוא בסניפים גדולים יותר".

כאשר ביקשנו לרכוש מחשב עם חלונות 7, התשובה הייתה שלילית בכל הרשתות.

מה רוצים הצרכנים?

חלונות 8 היא מערכת הפעלה שמצריכה הסתגלות. צרכנים שמתחילים להשתמש בה, יתקשו בתחילה למצוא את הידיים והרגליים. השילוב של ממשק אריחים, בנוסף לממשק הדסקטופ המוכר מחלונות 7, יוצר בלבול. כמו כן, היעדר תפריט "התחל", דפדפן עם תצורת תפעול שונה ושיטה חדשה לסגור חלונות, לא יעשו את החיים פשוטים למשתמש שלא יעבור הדרכה או לפחות יצפה בסרטון כזה ברשת.

מצד שני, לאחר יומיים-שלושה של שימוש בחלונות 8, מתרגלים לשיטה החדשה וחלונות 7 הופכת לחיוורת לעומתה. מחוות שבאמצעותן מתופעלת חלונות 8 דורשות למידה, אך נעשות ברורות. הבעיה מתרחשת כאשר משתמשים בעכבר, משום שהשימוש בו פחות טבעי משימוש באצבע על מסך. לכן, בצורה הזו עקומת הלמידה ארוכה קצת יותר. לכן, צרכנים שרוכשים עכשיו מחשבים ללא מסך מגע המופעלים בחלונות 8 - יתקשו להסתגל למערכת יותר מצרכנים בעלי מסכי מגע.

לדברי ניסים חזן, מנהל הרכש בבאג, הדרישה של הלקוחות בארץ לחלונות 8 גדולה: "כשחלונות 8 יצאה בארץ, רק 50% מהלקוחות דרשו אותה, היום כבר 90% רוצים אותה", אומר חזן.

המוכרנים בחנויות לא בקיאים בחלונות 8 ומיקרוסופט עלולה להגיע למצב, שצרכנים יבקשו מחשב עם חלונות 7.

לא להתפשר, לחכות

ענף המחשבים הניידים והנייחים נמצא היום בנקודת מעבר. צרכן שבא לקנות מחשב, מקבל דגמים שמתאימים יותר לחלונות 7, כשמותקנת עליהם חלונות 8. במהלך השנה, יגיעו יותר ויותר מחשבים עם מסכי מגע ואפילו מסכים למחשבים נייחים שכוללים יכולות מגע ומאפשרים שימוש קל בחלונות.

לדברי חזן, לקוחות שירצו לקנות מחשב עם חלונות 7 יוכלו לעשות זאת, אולם לא בכל הדגמים. במקרה הזה, לקוחות יקבלו הנחה של 150 שקל. כדאי לשים לב, שבדרך כלל לפטופים המגיעים עם חלונות 7 זולים יותר, מכיוון שהם מהשנה שעברה. לצרכן הישראלי שלא מוצא את מבוקשו בדגמים הבודדים שנמכרים בשוק עם מסכי מגע, מומלץ לחכות עד שגם הסחורה בחנויות המחשבים תתיישר עם מערכת ההפעלה הנוכחית של מיקרוסופט.

מה מציעה חלונות 8?

כניסה של מערכת הפעלה חדשה לשוק היא תהליך ארוך, שמחייב את הצרכן להסתגל לשינויים שמיקרוסופט הטמיעה במערכת, במיוחד במערכת שמביאה איתה שינויים משמעותיים.

חלונות 8 היא מערכת ההפעלה הראשונה של מיקרוסופט שתוכננה לעולם מסכי המגע והטאבלטים. היא כוללת את ממשק אריחים, המאפשר להתקין עליו אפליקציות ולנוע בו לרוחב, בצורה הדומה לחוויית המשתמש בסמארטפונים מבוססי ווינדוס פון.

חוויית האריחים יוצרת תחושה שעמוד הבית של המחשב כל הזמן משתנה, מכיוון שכל אריח הוא בעצם האייקון גישה לאפליקציה. על האריח מופיע כל הזמן מידע, כמו מיילים חדשים, סטטוסים מפייסבוק, מזג האוויר או פגישות מהלוח שנה.

בתחילת ינואר הודיעה מיקרוסופט, שחלונות 8 הגיעה לנתוני מכירות של 60 מיליון יחידות, לאחר שמערכת ההפעלה הייתה זמינה כחודשיים וחצי. חלונות 7, שיצאה באוקטובר 2009, מכרה נתון זהה של יחידות באותה תקופה.

5 עצות לקניית מחשב

1. להשקיע במחשב מגע: עדיף להשקיע בלפטופ עם מסך מגע. הוא אמנם יקר יותר בכ-800 שקל ממחשב נייד רגיל עם מפרט דומה, אך מתאים יותר למערכת ההפעלה חלונות 8, שנבנתה לעולם מסכי המגע.

2. מחשב היברידי - לא לכל אחד: מחשבים היברידיים, המשלבים לפטופ וטאבלט, החלו להימכר לאחרונה בחנויות. מדובר עדיין בקטגוריה מתפתחת ולא לגמרי בשלה. בשלב זה מדובר במוצר של פשרה - כטאבלט הוא כבד מדי וכלפטופ המסך שלו קטן מדי. המחירים מתחילים ב3,500 שקל ומגיעים עד 8,000 שקל.

3. קשיי הסתגלות: השימוש בחלונות 8 לא פשוט, כדאי לדאוג להדרכה.

4. משקל קל: כדאי לשקול מחשב מקטגוריית אולטרה בוק. הוא מציע משקל קל יותר וסוללה עם טווח שעות רחב יותר.

5. למה לא חלונות 7? רכישה של מחשב עם חלונות 7 תוזיל את המחיר רק בכ-150 שקל. לכן כדאי לשקול מחשב עם חלונות 8.

לכתבה המקורית באתר גלובס