המודעות לכוננים עלתה בשנה האחרונה, זאת בשל ההצפות במפעלי הדיסקיםשל החברות המובילות המייצרות בתאילנד, דבר שגרם להעלאת מחירים מיידית לדיסקים קשיחים ביתיים בלמעלה מ-100 אחוז, ועד היום המחירים עדיין לא חזרו למה שהיו לפני ההצפות, כך שפער המחירים קטן עוד יותר.
מי שמכיר קצת את עולם ה-SSD יודע כי יש לא מעט חברות בתחום, כשמעטים הם אלה שאכן מייצרים את הדיסק בעצמם ולא עוטפים אותו יפה באריזת מדבקה. אחת מהיצרניות היא Core Rise, חברת דיסקים המגיעה מסין ולה מותג SSD בשם Comay. לקחנו לסיבוב את הדיסק האחרון בסדרה Venus 3S בנפח 120GB.
קצת טכני
הדיסק הוא בגודל 2.5” ובעל ממשק SATA III 6Gbps. הוא מציע מהירות מקסימלית של 490MB לשנייה לכתיבה (sequential) ו-550MB לשנייה לקריאה, עם IOPS של 13,000 לשנייה בקריאה (4K) ועד 81,000 לכתיבה, כל זה בהספק של 3W בלבד. דיסק זה מבוסס על זיכרונות MLC Synchronous NAND של Micron ופועל עם בקר SandForce SF-2281, בעל MTBF מקסימלי של עד 2 מיליון שעות ותומך ב-TRIM ותצורת RAID. גובהו עומד על 9.3 מ”מ כך שהוא אינו מתאים למחשבים ניידים הדקים הדורשים גובה של 7 מ”מ.
הוא מגיע באריזה קטנה וקומפקטית, ובתוכה הדיסק שעטוף בספוג קצף למניעת פגיעות. יש לציין כי העטיפה מעט משעממת, ויכלו בחברה להתאמץ קצת יותר או ללמוד ממתחריהם. פרט לדיסק ולמדריך המשתמש, אין בקופסה דבר, כמו מסילות מ-2.5” ל-3.5” שהיה נחמד אם היו מוסיפים או כבל SATA.
הדיסק עצמו עטוף באריזת אלומיניום מוברשת ויפה, מה שמקנה לו יוקרתיות בהשוואה לאריזות פלסטיק. והוא אכן נראה מצוין. קצוות הדיסק עגלגלות כשמלפנים לוגו הסדרה “Comay Premium SSD” ומאחור מדבקה עם הדגם והמפרט המלאה של הדיסק. שזה אגב נחמד מאוד כי לרוב נמצא רק את שם הדגם ולא מעבר לכף.
בקריאת המדריך הקצר (RTFM אנשים!), מצאנו את תוכנת Comay SSD Tool, כלי קטן המציג מידע על ה-SSD ומאפשר לבצע שדרוג ה-Firmware בלחיצת כפתור
מבחני ביצועים
כדי לבחון את ביצועי הדיסק, השתמשנו במספר תוכנות מוכרות. את הדיסק חיברנו למחשב המבוסס על מעבד Core i5–2500 עם 6GB זיכרון, לוח Gigabyte P67X-UD3–B3, כרטיס מסך Gforce GT430 , מערכת הפעלה Windows 7 32bit הרצה על כונן SSD מסדרת Samsung 440 בנפח 64GB הפועל במהירות של 240/170MB. יש לציין כי בתחילה קיבלנו תוצאות לא מחמיאות, ורק לאחר שנכנסנו לתוכנת ה-Comay SSD Tool ובחרנו באפשרות Restore Preformance, אז קיבלנו את התוצאות שבהמשך.
בדיקה ראשונה היא עליית Windows 7. במקום לבצע התקנה נקייה, ביצענו שכפול של הדיסק שלנו שכבר קיימת בו המערכת העמסה בתוכנות וביצענו השוואת מהירות. לקח לנו כ-13 שניות עד שהמערכת הייתה מוכנה לשימוש. זהו שיפור משמעותי ביחס לדיסק הקשיח והפרש קטן בהשוואה לכונן ה-SSD שלנו שלקח לו עוד כ-4 שניות נוספות.
בבדיקה של תוכנת ATTO Disk Benchmark המצויינת, בחנו את מהירות ה-raw data של הכונן. הגדרנו את גודל הקובץ להעברה מ-0.5 עד 8192KB ונפח של 256MB, והתוצאות לפניכם.
בסה”כ קיבלנו תוצאה מרשימה ועברנו את המספרים המוצהרים במספר מדדים, במיוחד בנפח העולה על 256KB. כמובן שזו לא בדיקה שמאפיינת את קצב השימוש שלנו ביום יום, ולכן בחנו את הדיסק עם הכלים של HD Tune Pro 5.0. בבדיקת Random Access, אולי הבדיקה החשובה ביותר קיבלנו תוצאות מרשימות: בקבצים הקטנים, שם הכונן התאמץ הכי הרבה (מספר IOPS גבוה), קיבלנו מהירות ממוצעת של 7.4MB לשנייה, ובקבצים הגדולים (1MB), קיבלנו 368 מגה לשנייה בקריאה. אלו תוצאות של יותר מפי 4 בהשוואה לכונן הסמסונג שברשותנו. בכתיבה רנדומלית גם כן התוצאות מחמיאות ודומות לתוצאות הקריאה. בדיקה אחרונה שביצענו זה עם תוכנת AS SSD Benchmark, שם יותר עניין אותנו למצוא את כמות ה-IOPS המובטחת. תחת בדיקה של 4K, הצלחנו לקבל 5,056 IOPS בקריאה, ו-16,071 בכתיבה. התוצאות מעט אכזבו שכן ציפינו לקבל יותר.
אם נשווה את התוצאות למתחרו העיקרי אצל אינטל, ה-Intel SSD 520 120GB נגלה כי הוא מצליח להשיג תוצאה כמעט דומה עם יתרון קל, אך דווקא בכתיבה רנדומלית, הכונן של CoreRise מצליח לעקוף ולקבל תוצאות גבוהות יותר. יש לציין כי גם ה-MTBF גבוה יותר, אם כי אנו מקבלים שנתיים אחריות בהשוואה ל-5 שנים בסדרת 550 ו-3 שנים בסדרת 330.
מסקנות: בסה”כ כונן ה-CoreRise Comay Venus S3 הציג תוצאות לא רעות בכלל. איכות הבנייה טובה, הבחירה בבקר ה-SandForce הוא שם מותג בתחום וגם זיכרונות ה-NAND של Micron נחשבים טובים, כך שחברת CoreRise, למרות שהיא אינה מוכרת בתחום, עושה רושם של חברה עם יכולת בנייה טובה. הרכיבים הללו מקבילים דווקא לסדרת ה-520 של אינטל, ואולי זו הסיבה לתוצאות הטובות, ובהחלט יצאנו מהם מרוצים. לגבי המחירים, ניתן למצוא את הכונן במחיר של 687 שקלים, מעט יקר יותר ממתחריו וזול יותר מסדרת ה-520.