שנת הלימודים שנפתחה בבתי הספר בסוף השבוע שעבר היא גם תזכורת לבעיה שמטרידה הורים רבים: באיזה גיל, אם בכלל, להעניק לילד טלפון סלולרי. בעידן שבו הגיל לקבל את הסמארטפון הראשון הולך ויורד, לא נדיר לראות גם תלמידי כיתה א׳ מתכתבים בוואטסאפ עם חבריהם לכיתה, צופים בסרטונים ביוטיוב וכמובן מורידים אפליקציות ומשחקים. לצד היתרונות שבשימוש בטלפון סלולרי חכם, הסכנות הטמונות ברשת כמו תכנים לא הולמים, בריונות ועוד, מטרידות הורים רבים.

פתרונות ביניים כוללים רכישת טלפון "טיפש" לילד, כלומר, כזה שחסום לגישה לאינטרנט או אפילו דגם מיושן שמזכיר יותר את ימי ה"נוקיה צביקה פיק" העליזים של תחילת המילניום. מנגד, יש כאלו שמצדדים דווקא בגישה ההפוכה וטוענים שיש לחשוף את הילדים לטכנולוגיה כבר בגיל צעיר, שכן הלחץ החברתי עלול להיות הרסני עבור הילד.

אביבית דביר, אם לשלושה ילדים בני 10-14, מעידה שלכל אחד מילדיה היה טלפון סלולרי כבר בכיתה א'. "הסיבה שלכל אחד מהם היה טלפון כבר בגיל הזה, היא השקט והביטחון שמקנה לי העובדה שאני יכולה להתקשר אליהם בכל רגע נתון. במידה וקורה משהו, אני יכולה להיות רגועה שהם יכולים למצוא אותי", היא מסבירה.

בדילמה איזה מכשיר לרכוש לילדים, "טיפש" או חכם, פונקציונאלי או מתוחכם, דביר בחרה באופן חד משמעי בסמארטפונים מקבילים לאלו שמחזיקים המבוגרים בבית. "הלחץ שהילדים הפעילו הוא הסיבה העיקרית לכך שיש להם מכשיר חכם", היא מוסיפה. ״הם רואים שלחברים שלהם בכיתה יש מכשיר כזה, והסקרנות והרצון להיות כמו כולם משפיעים עליהם ומכאן שגם עלינו ההורים. על פניו מכשיר חכם נתפס כ"לא חינוכי", אבל לצד החסרונות והחשש שלעיתים הוא מביא איתו, יש לו הרבה יתרונות חברתיים, תרבותיים ואפילו חינוכיים. כך לדוגמה, הילדים חסכו את הכסף שהם צברו עם השנים מדמי הכיס כדי לרכוש אותו לעצמם".

לא חששת שהם ייחשפו לתכנים לא הולמים, או יתמכרו לסמארטפון?

"אין ספק שהיה חשש מסוים כשהם התחילו לעשות בו שימוש, בעיקר מכך שכל החיים שלהם יעברו למסך הקטן והם יפספסו חברויות וקשרים פיזיים עם בני גילם. כמובן שפחדתי גם מתרחיש האימים שבו הם יתקלו בצד האפל של המדיה, הבריונות ברשת. למרות החששות, היום אני שמחה שהם מחזיקים במכשיר חכם. כאמא וכגורו הורים בחיי המקצועיים, אני רואה הרבה מאוד ערך מוסף במתן גישה לילדים למדיה, שבמידה ומתנהלים בה נכון, אפשר ליהנות מהמידע הרב שזורם בה. כמו כל דבר בחיים, מינון הוא דבר חשוב. בסוף, צריך להבין ולהשלים עם זה שזה העידן שאנחנו חיים בו, המדיה והמכשירים החכמים הם חלק מאיתנו. העסק שלי למשל, אקדמיה לדולה ולידה, פרץ והתפתח בזכות כוחה של המדיה החברתית, אז איך אני יכולה למנוע את זה מהילדים שלי? רק צריך לשים לב לאופן השימוש שלהם במכשיר ולמינון נכון".

משפחת דביר (צילום: איתי דגן )
משפחת דביר|צילום: איתי דגן

דביר מעידה שבקרב שלושת ילדיה היא מזהה שתי מגמות: "הילד הקטן 'חי' את המסך ונמצא בו רוב שעות היום, אבל הילדים הגדולים דווקא מוצאים איזון בין חיי החברה לבין השימוש במכשיר". עם זאת, היא לא חוששת מכך שבנה הקטן יתמכר לחיים הווירטואליים: "האפליקציות שקיימות כיום, שמאחורי הפיתוח שלהן עומדים אנשים חכמים ומוכשרים, מצליחות להעביר למשתמשים ׳תחושה אמיתית׳. בזמן שהילדים שלי תקועים עם העיניים על המסך, הם רוכשים מיומנויות חשובות מהעולם הווירטואלי שמשמשות אותם גם בחיי היומיום שלהם".

כמה את מצליחה לעקוב אחרי הפעילות של הילדים במכשיר?

"הילדים הגדולים שלי, בני ה-12 וה-14, לא נותנים לי גישה לנייד שלהם, אבל אני סומכת עליהם. אני יודעת שהחינוך שנתנו להם מגיל קטן מוטמע בהם ובמידה ויהיה תרחיש שמצריך את ההתערבות שלנו ההורים, הם ידעו לערב אותנו בזמן. לעומת זאת, אצל הילד הקטן בן ה-10 אני מעורבת הרבה יותר. יש לי גישה לסיסמה שלו והוא יודע שאני בודקת את הנייד שלו מדי פעם. המעקב הזה חשוב ועוזר לי להיות רגועה יותר, אך עם הזמן הוא פוחת. פעם אחת כשראיתי אצלו תוכן שלא מתאים לגילו, הערתי לו - ומאז זה לא קרה שוב".

אושרת רוזן, אם לשלושה ילדים בגילי 8-13, נקטה בגישה אחרת עם בתה הקטנה, שהחלה זה עתה את כיתה ג': בתחילה היא העניקה לה שעון חכם, ורק כעבור שנה העניקה לה סמארטפון משלה. "בכיתה א' היה לה שעון חכם שהיה אפשר להתקשר ממנו למספר מוגבל של מספרים וכלל GPS, כך שיכולתי לראות היכן היא נמצאת בכל רגע שבו היא ענדה אותו. בשנה הזאת חברות שלה קיבלו טלפון, ככה שהיה הרבה לחץ מצידה גם לקבל".

לאחר שמלאו לה 8 ורק בסוף כיתה ב׳, העניקה רוזן לבתה מכשיר חכם, אבל לא כזה שהיא רכשה במיוחד, אלא מכשיר ישן שהיה שייך קודם לכן לסבתה. "השימוש בו מוגבל ויש לי אפליקציה שבה אני יכולה להגדיר אם היא יכולה להשתמש בטלפון בכלל, וכמה זמן היא יכולה להיות ביוטיוב, לדוגמה. בנוסף, היא כמעט ולא יוצאת עם הטלפון מהבית, בבית הספר היא בלי טלפון בכלל. רק כשהיא חוזרת הביתה, היא יודעת שהיא צריכה להתקשר אליי".

ילדה בסמארטפון (צילום: Brocreative, shutterstock)
ילדה בסמארטפון|צילום: Brocreative, shutterstock

כמה ילדים בכיתה שלה כבר מחזיקים בסמארטפון להערכתך?

"אני משערת שכמחצית מהילדים בכיתה מחזיקים גם בסמארטפון. לצערי הרב, יש הרבה ילדים גם עם מכשירים מתקדמים במיוחד, זה נושא מאוד פופולרי בשיח שבין הילדים, הם משווים ביניהם וזה יוצר פערים".

"תרכובת עם פוטנציאל לא בריא"

ד"ר אביב נוף, פסיכולוג קליני ומרכז ההוראה של הקורס פסיכולוגיה התפתחותית באוניברסיטה הפתוחה, מתריע על הסכנות בכל הקשור לשימוש בסמארטפונים בקרב ילדים. "החיבור לאינטרנט, בשילוב עם חוסר בשלותם של הילדים לסנן מידע רעיל ממידע מועיל וכן אי הבשלות של יכולת הוויסות שלהם, יוצרת תרכובת עם פוטנציאל לא בריא", הוא אומר. "מאידך, הרצון של הורים להיות בתקשורת עם ילדיהם ולאפשר להם לעדכן את ההורה על בעיות שצצות, הוא שיקול משמעותי גם כן. גם סביב השיקול הזה, מומלץ לבחון האם זהו כלי להרגעת ההורה החרד בלבד. כמו כן, מומלץ לתהות על המחיר של החלשת הילד עקב גזילת האפשרות להתמודד עצמאית מבלי לדווח מידית להורה. כדאי לקחת בחשבון את המסר הלא יעיל והסמוי שאקט ציוד הילד בכלי התקשורת הזה משדר: 'סמוך אך ורק על הורייך'".

ד
ד"ר אביב נוף|צילום: איתי דגן

"לגבי ילדים בוגרים, לכאן נכנסים שיקולים רלוונטיים אחרים, כמו הרצון לשלב את הילד חברתית וגם הרצון לאפשר לו להסתגל לעולם המודרני שבו אנחנו חיים. הייתי ממליץ לפקח לא רק על התכנים שהם צורכים או על כמות ותדירות השימוש בטלפון, אלא גם על האפשרות שהמפגשים הווירטואליים יחזקו הימנעות ממפגש חברתי פיזי, בריונות ועיסוק לא מותאם במיניות".

אז אם כבר החלטתם ללכת על זה ולהעניק לילד סמארפון - איזה מכשיר הכי מומלץ לקנות? מצד אחד, חשוב שזה יהיה מכשיר איכותי עם מפרט מתקדם שיעניק להם חוויית שימוש טובה, אך מנגד, לאור העובדה שילדים עשויים לשבור או לאבד את המכשיר בקלות יחסית, סביר להניח שאין לכם טעם להשקיע אלפי שקלים במכשיר דגל נוצץ. אלו המכשירים שנבחרו כמומלצים על ידי יבואני הסמארטפונים המובילים:

סמסונג

"ברכישת מכשיר חכם לילד, השאיפה של כל הורה היא ברורה: לרכוש מכשיר זול ופונקציונלי שיכיל את כל התכנים הנדרשים – הודעות, שיחות, אפליקציות משחקים ורשתות חברתיות", אומר אלי אליאב, מנהל הסחר של סאני תקשורת, המנהלת את רשת סמסונג בישראל.

אלי אליאב, מנהל הסחר של סאני תקשורת (צילום: פזית אסולין)
אלי אליאב, מנהל הסחר של סאני תקשורת|צילום: פזית אסולין

"במציאות בה ההיצע העשיר כולל מכשירים יוקרתיים באלפי שקלים, יש גם מניפת מוצרים שמתאימה בדיוק לצורך הזה. בין הדגמים שאנו מזהים אצלנו כמתאימים ומומלצים עבור ילדים, הם חלק מסדרת ה-A של SAMSUNG, A137, A52, ,A235  A336, שהמחירים שלהם נעים בין 850-1,150 שקלים ומציעים לילדים נפח אחסון, זיכרון, גודל מסך, סוללה חזקה וכל מה שילד צריך כדי לקבל מענה טכני וגם חברתי. חשוב לזכור שגם אם קרה והילד שבר את המכשיר, ישנן מעבדות רשמיות מטעם סמסונג שפרוסות בסניפי החנויות של החברה ברחבי הארץ".

Samsung A52 (צילום: samsung)
Samsung A52|צילום: samsung

שיאומי

קבוצת המילטון, יבואנית מוצרי שיאומי בישראל, ממליצה להורים על ה-Poco M5s, שעולה 979 שקלים - מכשיר המציג טעינה מהירה, רכיב NFC ומסך AMOLED, וכן על סדרת Redmi 11, החל מ-899 שקלים. הסדרה מציגה מפרט טכנולוגי מתקדם: מסך תצוגה מרהיב, מערך שבבים חזק, מערך צילום מתקדם.

"המותג שיאומי ותת המותגים שלו מציעים מגוון מוצרים בעלי מפרט מתקדם ותג מחיר אטרקטיבי שהופכים אותם לאידיאליים לנערים ותלמידי בית ספר. הם מאובזרים במעבדים מתקדמים המאפשרים נוחות שימוש, גם בהתקנת משחקים וזיכרון עבודה משופר. בנוסף, שיאומי משלבת במכשירים מערכי צילום מתקדמים, טכנולוגיה של טעינה מהירה ומסכי תצוגה מתקדמים", מסר אבי קורנפלד, מנכ"ל שיאומי ישראל, קבוצת המילטון.

Xiaomi Redmi Note 11 (צילום: באדיבות זאפ השוואת מחירים)
Xiaomi Redmi Note 11|צילום: באדיבות זאפ השוואת מחירים
Poco M5s (צילום: שיאומי)
Poco M5s|צילום: שיאומי

אפל

ב-iDigital, רשת הפרימיום למכירת מוצרי אפל, ממליצים להורים על המכשיר iPhone SE - בגלל המחיר הנוח יחסית (החל מ-1,949 שקל), אך גם בזכות התכונות המתקדמות והביצועים שלו. המכשיר כולל עיצוב קומפקטי בנוסף לתכונות כמו 5G, שבב A15 Bionic, מצלמות מתקדמות והזכוכית הקשה ביותר מבין הטלפונים החכמים. העמידות של המכשיר בפני אבק ומים (בתקן IP6), מעניקה גם היא ביטחון מסוים, שהמכשיר ישרוד בידי הילד זמן רב.

אייפון SE 3 (צילום: apple)
אייפון SE 3|צילום: apple

למכשיר צג Retina HD בגודל 4.7 אינץ' המתאפיין בתמיכה בטווח צבעים רחב ותצוגת True Tone מספקת חווית צפייה טבעית. המכשיר כולל את השבב A15 Bionic שנמצא גם ב-iPhone 13, כך שאתם צפויין לקבל את המעבד המהיר ביותר לטלפון חכם. למכשיר חיי סוללה טובים יותר אפילו יותר מאשר האייפון SE (דור שני), עם עד 15 שעות של ניגון וידאו ותמיכה בטעינה אלחוטית.