הייתם לוקחים לעבודה עובד לשעבר ב-NSO? זו אחת השאלות הבוערות היום בעולם הטכנולוגיה.
מצד אחד, עובד NSO הוא כנראה אדם מוכשר מאוד בתחומים נחשקים, שמאד קשה לגייס בהם עובדים. מצד שני, העובד הזה היה שותף לייצור מוצרים שנועדו לרמות את אנשים, לחדור להם למכשיר הסלולרי ולשאוב משם את כל חייהם בלי שהרגישו. כשמדובר בטרוריסטים – זה מצוין. אבל המערכת הזו נוצלה לרעה גם נגד אנשים טובים שהתנגדו לדיקטטור הלא נכון. אחרי ש-NSO נכנסה לרשימה השחורה של ארה"ב ונקשרה לכאורה גם לשימוש לא חוקי מצד משטרת ישראל – היא כבר מותג רעיל שמשפיע על עובדיו.
"האם תרצה להעסיק מישהו שהיה מוכן לוותר על האתיקה שלו עבור משכורת גבוהה יותר? כנראה שלא", אמר אדן שוחט, מבכירי המשקיעים בישראל, לשגיא כהן בדה-מרקר. "אני לא מאמינה בהעסקת אנשים שמכרו את המוסר שלהם לטובת מזומנים", צייצה עינת גז, מנכ"לית פאפאיה גלובל.
"אני לא רוצה אצלי אנשים שהגבול המוסרי שלהם נקנה בכסף. אני רוצה גב מוסרי חזק יותר", אמר גיא ברנהרט־מגן, מייסד־שותף וסמנכ"ל טכנולוגיות של חברת הסייבר פרופרו. "כשהאקר יגיע ויציע לעובדים האלה 15 אלף דולר כדי לקבל גישה ללקוחות, אני לא רוצה שהוא יקבל את ההצעה — אני רוצה שהוא יבוא ויספר לי על זה".
פורנו הימורים ופורקס
אבל לא רק NSO. יש הרבה חברות טכנולוגיה שלכאורה מביאות ערך, בטחון או בידור, אבל הן נצלניות ואפילו מרושעות. חברות משחקים והימורים. חברות השקעות פיננסיות מפוקפקות, מה שמכונה פורקס. חברות פורנו מתוחכמות שמעודדות ניצול נשים.
בניגוד לדימוי הסטרילי, טכנולוגיה היא לא שקופה ולא ניטרלית. עצם קיומה מכוון את העולם למקומות מסוימים ובעוצמה רבה. וכשאדם הופך למתכנת או מפתח, שהוא יוצר טכנולוגיה - הוא רוכש כוח עצום, שחייב להיות מגובה גם בשיקולי אתיקה, מוסר וחברה. יש כבר מוסדות אקדמיים שמחייבים מתכנתים ללמוד אתיקה. אבל אם גרימת נזק לאנשים אינה סיבה טובה מספיק עבורך להימנע ממקום עבודה, אולי גרימת נזק לעצמך תרתיע יותר.
ושלא תהיה טעות: אני לא תומך בקיפוח פרנסתם של עובדי NSO. אפילו לא בקיפוח פרנסתה של החברה עצמה, שממלאת תפקיד בטחוני משמעותי. מה שחשוב זו הכניסה הגוברת של שיקולים ערכיים ומוסריים לעולם טכנולוגיה שמתיימר להיות שקוף וטפלוני, תכליתי ונטול פניות. חשוב שיזמים ומשקיעים לא מהססים להפעיל שיקולים כאלה וגם להתבטא באופן נחרץ.
איך מאייתים "מיליון דולר"
וורדל הוא משחק קטנטן שהומצא לפני 4 חודשים על ידי ג'וש וורדל, בן למשפחת חקלאים מאנגליה. הוא עשה המון רעש, נמכר תמורת די הרבה כסף, ועושה הכל הפוך.
המטרה במשחק היא לנחש מילה אחת בת חמש אותיות באנגלית. שישה ניחושים, פעם אחת ביום. זהו. פעם אחת. רוצה שוב? תחזור מחר. זה לא ממכר, אין פה צלילים, אין גרפיקה צבעונית כמו בקנדי קראש, אין אדרנלין כמו בפורטנייט, אין כסף. 4-5 דקות משחק בחינם ולך. ומיליונים בכל העולם - משחקים. מאוד מוזר 1.
אם חיפשתם וורדל בחנות האפליקציות, גיליתם שאין. לשחק אפשר רק באתר. המון יוצרי אפליקציות חקיינים הזדרזו לגנוב לו את הרעיון ולהרוויח, אבל את וורדל זה לא עניין. שירוויחו. מאוד מוזר 2.
ובכל זאת הוא מכר השבוע את המשחק תמורת יותר ממיליון דולר לניו יורק טיימס, שיפעיל אותו באתר האינטרנט שלו. ג'וש עדיין בהלם, שמח שהפרויקט הזה יורד לו מהגב ורוצה לחזור לעבודה כרגיל. הכסף פחות מעניין אותו, כי הוא כתב את המשחק כיצירת אהבה לארוסתו. היא אוהבת פאזלים וחידות, והוא רק רצה לשמח אותה. מאוד מוזר 3. ואם תשאלו אותי - זו ממש תקווה לאנושות. קודם כל כי נורא כיף לנצח. ויותר מזה: גם בעולם טכנולוגי ועסקי קר, לפעמים היצירתיות והאהבה עדיין מנצחות.