"הורים יגיעו אלי כשדמעות בעיניהם, יסתכלו עלי ויאמרו, 'מה זאת אומרת אתה לא יכול לפענח את צופן התוכן בטלפון'? לשווק כספת שאי אפשר לפתוח – אפילו במקרה של חטיפת ילד וצו בית משפט – אני לא רואה בזה שום היגיון".
ראש ה-FBI מודאג, חברים. בעיקר מהמדינה האיסלאמית, שאנחנו מכנים בחיבה דאע"ש, אבל מיד אחריה מגיע האויב הבא: אנחנו והתביעות המופרזות שלנו לשמור משהו פרטי לעצמנו. וליתר דיוק – אפל וגוגל, שמעזות עכשיו להציע לנו הצפנה שה-FBI לא יכול לשבור. הגרסאות החדשות של הסמארטפונים ומערכות ההפעלה שלהם מציעות קידוד שלוקח כמה שנים לפרוץ. וג'יימס קומי, ראש הבולשת שרגיל שהעיניים שלו מגיעות בקלות לכל מקום, רותח. רוצה לשמור על הפרטיות שלך? אתה בעייתי. מסומן. מישהו שיש לו משהו להסתיר. ההצפנה שמה אנשים "מעל החוק", הוא אומר. אז מה זה החוק? שה-FBI גר לך בתחתונים?
וויקיליקס גילו את אמריקה. במערומיה
"אני רוצה לוודא שיש לנו שיחה הגונה במדינה הזו לפני שהיום הזה מגיע", הכריז קומי הנרעש. אני לא זוכר שהוא דרש דיון ציבורי כשה-FBI ושאר הארגונים החלו לבלוע את כל האינטרנט ולצותת כל מה שזז. למעשה, אלמלא החשיפות של וויקיליקס, שגילו לנו שאמריקה עומדת במערומיה מול ארגוני הבטחון שלה, ושה-FBI, ה-NSA ושאר חבריהם שטים בים הפייסבוק, הג'ימייל, הסקייפ ובכלל כל האינטרנט ועושים שם מה שהם רוצים. לפחות בארה"ב מדברים על דיון ציבורי. בישראל, גם זה לא.
בשנות ה-90 התחוללה בארה"ב דרמה משפטית-טכנולוגית סביב היכולת להצפין כוננים קשיחים. רשויות הביטחון נזעקו, אבל בית המשפט האמריקאי פסק שעצם ההצפנה של ענייניך הפרטיים איננו עבירה על החוק. ובכלל, כשאתה מתקין "דלת אחורית", אתה לא יכול להיות בטוח שמי שמשתמש בה הוא רק מי שהתכוונת אליו.
"אני מבין שבעידן פוסט-סנואודן, המטוטלת החלה לנוע לכיוון השני", הניד קומי בראשו. "מה שמדאיג אותי, וזו נורת האזהרה שלנו, היא ש – חביבי – אולי המטוטלת הזו נעה רחוק מדי". על מה הוא מדבר. חבל שהוא לא יכול לצלצל לג'ון אדגר הובר, ראש ה-FBI הראשון והמיתולוגי, בשביל להשוות איתו – מי יודע יותר על יותר אנשים. אפילו קודמו של קומי, רוברט מולר, יוכל לאשר – בשנים האחרונות המודעות לפרטיות אולי מתקדמת, אבל הרי המידע הדיגיטלי שבידי גופי הביטחון גדל במכפלות הרבה הרבה יותר גדולות, והיכולת שלהם לסנן אותו ולהפיק בדיוק את מה שמעניין אותם – גדל בהתאם. אם יש לכם חברים מ-8200, תשאלו אותם.
המדרון החלקלק
מה מטריד יותר? העובדה שב- FBI כבר חיים בתחושה שאם אין להם גישה לפרטיותנו הדיגיטלית (זה תקף לכל אזרחי העולם, לא רק לאמריקאים), משהו לא בסדר, ואנחנו מפריעים להם לעשות את העבודה שלהם? או השליפה של מניפולציה ברמת כיתה ג', שמערבבת קצת ילדים חטופים, שאפשר להציל רק אם נותר על שאריות הפרטיות שלנו? וכן, אנחנו מדברים על שאריות. אנחנו במדרון חלקלק, וכבר ממש לא בראשו. גם עם ההצפנה המדוברת, רשויות הבטחון יכולות לעשות כל כך הרבה דברים: "אני לא חושב שההצפנה באייפון תהרוס הרבה חקירות", הסביר ג'ונתן זרזיאסקי, מומחה אבטחה שעבד עם סוכנויות הביטחון האמריקאיות. "יש להם הר כל כך גבוה של ראיות אחרות מרישומי שיחות, רישומי אימיילים, iCloud, ג'ימייל. הם מצותתים לאינטרנט כולו". ועדיין, מבחינת ה-FBI וה-NSA, מי שמנסה להסתיר אפילו טיפה בים, יש איתו בעיה.
אין ויכוח שעבור אזרחים ישרים ושומרי חוק, גופי אכיפה שמחפשים רק את הרעים הם בשורה טובה. אבל לשם כך חייבת להיות שקיפות. ודווקא העובדה שרשויות הביטחון האמריקאיות הסתירו מאיתנו את היקף המידע שהן שואבות מאיתנו, זה מה שהפך אותנו לחשדנים. מה שרשויות הביטחון האמריקאיות הסתירו הרבה יותר מחשיד ממה שיש לי או לכם להסתיר. ואגב, - מישהו יודע מה קורה עכשיו במחשבי שירותי הביטחון הישראלים?