תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן|צילום: קשת 12

"לחסום את הרשתות החברתיות בעימותים בטחוניים", ממליץ השבוע מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי בראיון לידיעות אחרונות. במהומות שומר החומות הוא אפילו הציע את זה בממשלה.

סליחה, אדוני המפכ"ל, אתה נורמלי? שהמשטרה תקבע את גבולות חופש הביטוי של האזרחים? אין כנראה רעיון גרוע מזה בהיסטוריה של הדמוקרטיה הישראלית. 

צודק שבתאי בזה שהרשתות משמשות להפצה של הסתה, שקרים וקריאה לאלימות. אבל מה זה לחסום? לפרוס שוטרים לרוחב כביש הפייסבוק? זה לא אפשרי, לא טכנית, לא חוקית וגם לא כלכלית. 

טעות על טעות

במשטרה נבהלו מהתגובות והוציאו הבהרה, שהמפכ"ל התכוון רק לסיטואציות מאוד אלימות ונקודתיות. גם זו טעות. כי הבעיה היא לא נקודתית. הבעיה היא מה שהרשתות מפיצות יום-יום, ומתפרץ ברגעי משבר. 

מי שמפיץ שנאה וקורא לאלימות - מקבל ברשתות תהודה חזקה יותר. מגיע ליותר אנשים. זה לא חייב להיות ככה, אבל זו דרכן של להשיג יותר תשומת לב ולהרוויח יותר כסף. קשה לעצור בזמן אמת תכנים מסיתים שהופכים לוויראליים, כי רבים מהתכנים האלה מגיעים ממשתמשים פיקטיביים, ולך תגיע אליהם. 

חלק גדול מכל זה זו בחירה מודעת לגמרי של הרשתות החברתיות, שטובה לאינטרסים שלהן. האלגוריתמים שמגבירים שנאה, סינון לקוי של תכנים מפרי חוק, כל מה שדיברנו עליו בשבוע שעבר.

המפכ
המפכ"ל קובי שבתאי בועדה לביטחון פנים|צילום: ערוץ הכנסת

כוח עליון

המפכ"ל בעצם חשף את הבעיה האמיתית: חוסר הדמיון והפחד של רשויות הכי חזקות בישראל לאלץ את הרשתות החברתיות לציית לחוק ולשמור על המרקם החברתי והדמוקרטי שלנו. הרשתות יכולות לפעול אחרת, אם רק מישהו יאלץ אותן. זה אפשרי וכבר הוכח במדינות אחרות. 

פייסבוק וגוגל צריכות את ישראל

המפכ"ל חושב שרשתות חברתיות זה כוח עליון, זה מזג האוויר. אפשר לדבר עליו, אבל אי אפשר לשנות אותו. לכן הוא מציע לסגור אותן. זה כמו שמשרד התחבורה יגיד, מכוניות עושות תאונות, אז נוריד את כולן מהכביש. זה לא עובד ככה. מציבים רמזורים, דורשים חגורות בטיחות, מחוקקים חוקים, שופטים וקונסים. נותנים לתנועה לזרום אבל עם מגבלות. גם חופש ביטוי צריך להישמר – עם מגבלות שהחוק קובע, והרשתות צריכות לציית. להעיף פיקטיביים, לצמצם ויראליות, לסנן תוכן מפר חוק. 

אגב, למה שענקיות הטכנולוגיה ייענו לדרישות ישראליות? לא רק בגלל מיליארדי השקלים שהן כבר מכניסות כאן, אלא כי ישראל עוזרת להן להתקדם בחדשנות הבינלאומית: כל החברות האלה מחזיקות פה מרכזי פיתוח גדולים ומהותיים לעתידן. לא יוותרו עליהם כל כך מהר.

אבל מה עם חופש הביטוי? לא מעט משתמשי טוויטר התפלצו השבוע לגלות שנעלמו להם מאות עוקבים. חלקם, לא כולם, אנשי ימין מובהקים שמשוכנעים לחלוטין שטוויטר עובדת בשירות השמאל, ולכן חסמה ומחקה חשבונות.

שניים מהחשבונות שנמחקו הם של משה סעדה ויוסי כמיסה - שמזוהים עם מחנה נתניהו. גם שניהם נחסמו. שוב האשמות מרות נגד הרשתות המפלות לרעה. שני החשבונות שלהם, ככל הנראה, נהנו מתנועה עצומה ולא רגילה של משתמשים, שנחשדו כבוטים ופיקטיביים. ועדיין - יש כאן בעיה אמיתית. הרשתות החברתיות לא מדווחות לנו כמה מחקו ובעיקר למה. את החלל ממלאים אנשים בתהיות, הערכות, שקרים וקונספירציות.

אין חופש ביטוי מוחלט

לכל מי שנזעק לשמור על "חופש ביטוי מוחלט". תירגעו. כשמישהו יפיץ עליכם שקרים ויקרא להוריד לכם אלה בראש, גם אתם תדרשו לעצור את זה. אין חופש ביטוי מוחלט, ולא צריך להיות. 

המפכ"ל סיפר בראיון שהציע בישיבת הממשלה במהלך "שומר חומות" לחסום את הרשתות בישראל, כדי להוריד את גובה הלהבות ברחובות. "במצבים כאלה צריך לחסום את הרשתות" אמר להם שבתאי. "זו מלחמה כבר. הרשתות החברתיות הן אלה שמוציאות אנשים לשטח. אני מדבר על לסגור את הרשתות באופן רוחבי. תכבה, תרגיע את השטח, ושהמצב רגוע תשחרר. אנחנו מדינה דמוקרטית, אבל יש גבול. אתה בא ומרביץ קאט רוחבי לפרק זמן מסוים, עם פיקוח כמובן, מרגיע את הרוחות ומתייצב". 

ההבהרה של דוברות המשטרה אמרה כך: "המפכ"ל התייחס לתרחיש הקיצוני ביותר שיש בו סכנה לדמוקרטיה הישראלית ולביטחון המדינה במקרה של התקוממות. המפכ"ל התייחס בדבריו לחסימת אותם מסיתים הקוראים לפיגועי טרור וליציאה המונית לרחוב. מדובר בצעד נקודתי וזמני בהחלט שנועד להגן על חייהם של האזרחים ועל הדמוקרטיה הישראלית בעת חירום לאומית המסכנת את ביטחון המדינה".

המפכ"ל, רצית לעצור מהומות ולהשיג שקט. אבל אם תסגור את הרשתות, מה תקבל? מה יקרה אם תחסום לאנשים את הגישה לעולם, לחדשות ולחברים? לחמצן ולסם ההרגעה שלהם ביחד? לא תקבל שקט. אם תחסום את הרשתות, גם אני אצא לרחוב.