אגף התקציבים במשרד האוצר מתכנן להגיש הצעה ובה שורת הקלות באופן שבו משרד התקשורת יאשר ייבוא מוצרים אלחוטיים כמו ראוטרים, צעצועים על שלט רחוק, סטרימרים ועוד, הן בייבוא מסחרי והן בייבוא אישי על ידי הלקוח. זאת במסגרת חוק ההסדרים ל-2019. בכך מבקשים במשרד האוצר להקל על העיכובים והביורוקרטיה הרבה שנהוגה כיום במשרד התקשורת, בסוגיית ייבוא מוצרים שיש בהם רכיב תקשורת רדיו.
כיום, מחייב החוק כל אדם שמייבא או מזמין מוצר בעל קרינה אלחוטית לקבל אישור לכך ממשרד התקשורת. בקשת האישור צריכה להישלח לממונה על אישורים לציוד תקשורת אלחוטי באגף ניהול ספקטרום ורישוי תדרים במשרד התקשורת. בישראל נוצר מצב שבו אנשים פרטיים ויבואנים קטנים שמנסים לייבא לישראל מוצרים אלחוטיים, נתקלים בסחבת וחוסר יעילות מצד משרד התקשורת, ואלפי מכשירים ממתינים לאישור במשך חודשים.
דו"ח של איגוד לשכת המסחר, שביקר את פעילות אגף הספקטרום, הציג תמונה שבה אין כמעט קבלת קהל, הטלפון במשרד תפוס ולא ניתן לשלוח פקס. עד היום אגף הספקטרום פעל רק באמצעות קבלת בקשות בפקס, ורק לאחרונה פתח כתובת מייל לפניות וגם שירות SMS שבו נשלחת הודעה כי בקשת האישור נקלטה למערכת.
משרד האוצר מנסה להילחם ביוקר המחיה, בין היתר על ידי הקלה בנטל הביורוקרטי שמוטל על הציבור בהזמנת מוצרים מחו"ל. את ההתמודדות עם המצב שנוצר, שנראה כי רק יחריף עם העלייה במסחר המקוון ועלייה בביקוש במוצרים חכמים, מבקשים במשרד האוצר לשנות בעצמם.
בין השינויים שמבקשים להכניס לחוק ההסדרים: קביעת קבוצת מוצרים שיהיו פטורים באופן מלא מאישור של משרד התקשורת, לאחר שצוות מנכ"לים יגבש רשימה שתועבר לשר התקשורת. כך, מוצרים אלה לא יידרשו כלל בקבלת אישור של משרד התקשורת לשם ייבואם.
בנוסף, ייקבע "מסלול ירוק" עבור מוצרים שלא ניתן לפטור באופן מלא, כדי לייעל את קבלת האישור ולהפחית את הנטל הביורוקרטי. כך, אם דגם מסוים של ראוטר אושר פעם אחת, הוא יוצג ברשימה באתר האינטרנט של משרד התקשורת, ועל מנת לייבא אותו, יבואן יידרש בהגשת הצהרה בלבד באופן מקוון. זאת במקום המצב כיום, שבו כל מוצר, גם אם קיבל אישור בעבר, נדרש לעבור מחדש את כל הביורוקרטיה עד לאישור, שכאמור, לפי גורמים בענף, עשוי גם לקחת חודשים רבים.
לטובת מוצרים חדשים שטרם יובאו למדינה ולכן טרם קיבלו אישור - מציעים במשרד האוצר להסמיך מעבדות על מנת שהבדיקה תבוצע במהירות וביעילות.
על אף שבמשרד התקשורת מבינים כי יש צורך בביצוע שינוי מהותי באופן פעולתו, מתנגדים שם כיום לרפורמה שמציע האוצר בחוק ההסדרים, ומעוניינים לשמור חלק ניכר ממנגנון האישורים הקיים. האישור של משרד התקשורת נדרש כדי לוודא שהמוצר עובד בתדרים המורשים בישראל ואינו פוגע במערכות אחרות, בדגש על מערכות ביטחוניות. למשל, תדר ה-WiFi מוגבל בישראל ביחס למדינות אחרות בעולם בגלל מערכת ביטחונית רגישה, ולכן כל ראוטר WiFi שמשווק בישראל עובר התאמה.
עוד ב-TheMarker:
האייפון X לא מבוקש כמו שאפל ציפתה שיהיה
עוד לא קניתם מספיק? מבצעי סוף שנה באתרים בריטיים