סוביר מירצ'נדאני (צילום: CNN)
רק לשנות גופן. סוביר מירצ'נדאני |צילום: CNN

לא רק יערות גשם נכחדים בגלל כמות המסמכים המודפסים על דפים בחברות וארגונים ברחבי העולם - כסף רב מתבזבז על הדיו. לפי CNN, דיו להדפסה עולה עד פי שניים מכמות זהה של בושם מספר 5 של שאנל. עתה, תלמיד אמריקאי טוען כי מצא דרך לחסוך מיליוני דולרים בשנה על דיו - בעזרת החלפת הגופן במסמכים המודפסים.

סוביר מירצ'נדאני בן ה-14 מפיטסבורג שבפנסילבניה טוען כי גופי ממשל בארה"ב עשויים לחסוך עד 370 מיליון דולר מדי שנה, אם רק יעברו להדפיס מסמכים בגופן שונה מזה המקובל. מירצ'נדאני חקר ב-2011 דרכים לחיסכון בכסף בבית הספר שלו, וגילה כי החלפת הגופן במסמכים מודפסים מ-Times New Roman הנפוץ ל-Garamond הדק יותר תחסוך לבית הספר 21,000 דולר בשנה.

עוד סיפורים, סרטונים ותמונות בפייסבוק של NEXTER

לאחר הצגתן המוצלחת של התוצאות ביריד מדעי, זכה מירצ'נדאני לעידוד בהמשך המחקר והרחבתו לממשל האמריקאי. לאחרונה הוא פרסם את התוצאות, לפיהן הוא צופה כי החלפת הגופן במסמכים רשמיים תחסוך לממשל הפדרלי 136 מיליון דולר ולסוכנויות השונות שלו עד 234 מיליון דולרים נוספים - ובסך הכל כ-370 מיליון דולר.

 

סוביר מירצ'נדאני (צילום: CNN)
"ארה"ב היקרה, אני יכול לחסוך לכם 400 מיליון דולר"|צילום: CNN

החיסכון מושג בזכות היותו של גופן גרמונד דק יותר. בראיון ל-CNN הוא הסביר כי הדפסה של אותיות בעלות קווים דקים יותר חוסך דיו רב כאשר מדובר במסמכים רבים. מאחר ומחירו של הדיו גבוה מאוד וכמות המסמכים המודפסים גדולה, הדבר יביא לחיסכון כספי גדול.

עם זאת, מירצ'נדאני לא לקח בחשבון במחקרו כי גופן Times New Roman, הנפוץ בהדפסות כיום, עוצב במיוחד כדי לאפשר למסמכים מודפסים להיות בוררים וקריאים. גופן דק יותר, כפי שהוא מציע, לא רק חוסך בדיו, אלא גם הופך את האותיות לקריאות הרבה פחות, במיוחד עבור בעלי ראייה לקויה. הוא גם עשוי להביא למחיקת קווי האותיות בשל עדינות הדיו. אמנם, במדפסות מודרניות פחות סביר שקווים דקים "ייעלמו" עקב פריסה לא מדויקת של הדיו, אך הם עדיין ייראו דהויים יותר וסביר להניח שאף יתיישנו במהירות.

עוד ב-NEXTER:

עם זאת, מירצ'נדאני אינו הראשון לחשוב על החלפת גופן ההדפסה לאחד חסכוני. לפני כ-4 שנים הוחלט באוניברסיטת ויסקונסין לעבור להדפסה בגופן Century Gothic, שגם הוא משתמש בקווים דקים יותר מ-Times New Roman ו-Arial, אך אחד ממעצבי הגופנים מיהר להדגיש שאת מה ש-Century חוסך בדיו, הוא מוסיף בנייר, מאחר והאותיות שלו רחבות יותר ופורסות את אותו טקסט על יותר שורות ועמודים.

פתרון נוסף שהוצע לבעיה בעבר הוא גופן מיוחד בשם Ecofont, העושה שימוש בקווים עבים אך לא מלאים. בגופן זה הקווים מלאים "חורים", החוסכים בדיו, אך גורמים לאותיות להיראות דהויות. גם גופן זה דורש מרווחים גדולים יותר ועל כן יוצר בעיה דומה ל-Century Gothic.

בישראל אגב, לא ידוע האם הצעה דומה נבדקה. מה שבטוח הוא שתמיד עדיף להשתמש במסמכים מקוונים ולהמעיט בהדפסה ובזבוז של נייר ודיו. 

הראיון עם הנער ב-CNN: