על אף שמספידים את המחשבים האישיים והמכירות שלהם בירידה, הם עדיין איתנו. אחד הפלחים היותר יציבים ופחות נתונים לזעזועים לאורך השנים הם תחליפי השולחני המכונים גם מחשבים לשימוש יומיומי. לרוב מדובר במחשבים בגדלים של 15 אינץ' ומעלה, שמכילים פחות או יותר כל מה שהיה מכיל מחשב ביתי שולחני במארז קופסה. חיי הסוללה שלהם לא מדהימים בהנחה שהם לרוב לא יעזבו את שקע החשמל, והם בעיקר מיועדים כתחליף למחשב ביתי, למשימות שנעות בין עיבוד ותמלילים וגלישה דרך סרטים ועד משחקים קלים. 

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ShutterStock)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ShutterStock

המחשבים שבחרנו

המפרט שביקשנו לבדיקה היה כזה: מחשב תחליף שולחני, עד 3,500 שקלים כאשר היינו מוכנים קצת לעקם את התקרה, עם מעבד Core i5, ארבעה או שמונה גיגהבייט זיכרון ולא הצבנו רף מינימום למחיר, כל זמן שהמחשב עונה על המפרט. חלק מהיצרניות שלחו לנו מחשבים עם מעבדי סקיילייק החדשים, וחלק עם הדור הקודם, הדור החמישי של אינטל, מעבדי ברודוול. כפי שתראו בהמשך, ההבדל לא תמיד ניכר.

קיבלנו ארבעה מחשבים מלנובו, HP, אסוס ואייסר. ולפני שתתחילו לשאול שאלות בתגובות, נענה מראש: פנינו גם ל-Dell ולטושיבה בבקשה, אבל בחברות האלה העדיפו שלא להשתתף בסקירה.

מבחינת שקעים ותוספות, כל המחשבים מגיעים עם מפרט כמעט זהה: שני שקעי USB 3, שקע USB 2 אחד, יציאת HDMI, קורא כרטיסים, כונן תקליטורים ובחלק מהמחשבים יש גם יציאת VGA לחיבור מסך או מקרן. כעיקרון, כל מה שהמשתמש הממוצע צריך ולא יותר. כולם מגיעים כיום עם Windows 10, ואייסר אף מתהדרים בהתאמות מיוחדות לתכונות כמו קורטנה וסקייפ. לצערנו, אף אחד מהם לא מגיע עם מסך מגע, ובעידן הנוכחי זה קצת חבל.

מה עשינו ואיך בדקנו: חוץ מלהעריך את איכות הבניה והעיצוב, הערכנו גם את הנוחות של המקלדת ומשטח ההצבעה, בדקנו אותם בהקרנה של קטעי 4K מסרטים, והרצנו עליהם תוכנות בדיקה סינתטיות כדי לבחון את הביצועים שלהם במשחקים ואת חיי הסוללה – עבור מי שבכל זאת רוצה לקחת מחשב כזה לדרכים. יש מנצחים בכל קטגוריה, וכמובן, יש זוכים כלליים. בואו נקפוץ למים.

מבנה וממשק

נפתח עם המחשב שלדעתי הוא הנאה מכולם. מחשבי ThinkPad של לנובו היו מאוד מכוערים, אבל בשנים האחרונות, נראה שלנובו עושה שינוי כולל ומוציאה תחת ידיה עיצובים נאים ומעניינים – מציר החוליות ששואב השראה מרצועות שעונים של היוגה 3 ועד צבעים נועזים, כמו שמפניה או כתום קלמנטינה. ה-Ideapad 500 שלנובו שלחו לסקירה (סביב 3,690 - 3,420 שקלים), הוא לא יוצא מהכלל במגמה הזו. הגב שלו שחור, חלק ואלגנטי, אבל עיקר המראה הוא בפנים. אמנם זהו פלסטיק, אבל במראה מוקפד של מתכת מוברשת ותאורה לבנה לנורות החיווי ולמקלדת, זהו מחשב יפהפה. המקשים גדולים ונוחים ומשטח ההצבעה בינוני בגודלו, אך סביר, זה בצד הממשק.

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ניב ליליאן, NEXTER


HP, שלאחרונה התפצלה לשתי חברות וכעת יש בה חברה למוצרים צרכניים וחברה למחשוב ארגוני, שלחה מחשב מסדרת Pavilion (דגם ab205nj) שהוא יותר מנאה (מחיר: סביב 3,600 שקלים). הגב שלו לבן, עם לוגו מראתי של האותיות האיקוניות, העיצוב הפנימי מעוצב עם צבע מדורג מלבן לאפור, אם כי מעט יותר פלסטיקי מלנובו. משטח ההצבעה גדול והמקשים נוחים מאוד. בכל המחשבים, אגב, זוהי מקלדת מלאה, כלומר, יש גם ערכת מקשי ספרות נפרדת, בדיוק כמו במחשב נייח.

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ניב ליליאן, NEXTER

 אייסר ששלחה אלינו דגם בשם Aspire E5 (סביב 2,700 שקלים) וגם היא הציגה בשנים האחרונות עיצובים נועזים לצד פונקציונליות, הלכה על מראה שכולו לבן: גב לבן עם מרקם מחוספס ונעים שקצת מזכיר כריכת ספר, ומקשים נוחים מאוד ומחוספסים מעט אף הם (אנחנו מעדיפים מקשים חלקים) לכלל יצירה שמשדרת אלגנטיות ורצינות. אבל משטח ההצבעה של אייסר הוא הטוב מכולם. אייסר כללה במחשב שלה משטח הצבעה גדול, מצופה זכוכית ומדויק מאוד, בדומה למה שניתן למצוא במחשבים של אפל. נהדר.

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ניב ליליאן, NEXTER


אסוס עם ה-X55 (סביב 2,800 שקלים) לצערנו, לא מצטיינת. הסלוגן הנוכחי של אסוס הוא "בחיפוש אחר הבלתי יאומן". כנראה שעם ה-X55 היא יצטרכו להמשיך ולחפש. מדובר במחשב שחור, פשוט למראה וסתמי. הגב שלו אמנם מחוספס עם חריצים עדינים, אבל שם מסתיים התחכום שלו במראה. המקשים שלו לעומת השאר, קטנים יחסית ומשטח ההצבעה, אמנם גדול מאוד, אבל היה לא מדויק. חבל.

המצטיינים בסעיף המראה: לנובו, HP
המצטיינים בסעיף הממשק: HP, אייסר

תצוגה וקול

ללנובו יש יתרון של מסך HD מלא, לעומת המחשבים הזולים יותר של אסוס ואייסר שמגיעים עם רזולוציה נמוכה יותר. ל-HP יש רזולוציה של 1366X768 בלבד.

הרמקולים של HP ולנובו גם יותר טובים מאלה של אייסר או אסוס: אצל HP, אלה רמקולים של B&O הממוקמים כסאונד באר מעל המקשים. אצל לנובו הם ממוקמים בתוך ציר המסך, ואלה רמקולים של JBL עם עיבוד דולבי סראונד.אצל אייסר ואסוס הרמקולים מותקנים בתחתית.

לגבי איכות צליל, יש מנצח די ברור: המחשב של לנובו. על אף שהרמקולים של HP בהחלט מתקרבים אליו באיכות, עיבוד הדולבי של הלנובו לוקח את הצליל לרמה אחרת, במיוחד בסרטים, כולל תחושה טובה של צליל היקפי. האייסר ואסוס, לצערנו, בעניין הזה, משתרכים מאחור.

מבחינת תצוגה, המסך של אייסר מאוד בהיר ונעים לצפיה, של לנובו הוא חד ועם צבעים נעימים ומאוזנים, אבל של HP הכי רווי וצבעוני, על המסך של אסוס אין לנו יותר מדי מה לומר – הוא מסך סביר, אבל די סתמי. ועדיין, אם היינו צריכים לשקלל ולבחור במחשב אחד לחוויית צפייה בסרטים, החוויה הכי טובה היא על המחשב של לנובו, בזכות שילוב טוב של מסך איכותי וצליל מהסרטים, תרתי משמע.

מצטיינים בתצוגה וצליל: לנובו, HP

ביצועים

בסוגיית הביצועים נכונה לנו הפתעה, שלמעשה הייתה די צפויה. בשעה ש-HP ולנובו משווקות כבר מחשבים עם מעבדי הדור הששי של אינטל, סקיילייק, המחשבים של אסוס ואייסר, הם מהדור החמישי. בשני המקרים מדובר ב-i5 x200, עם שתי ליבות וארבעה נימים. אצל HP ולנובו זהו ה-6200, אצל אייסר ואסוס – ה-5200. והנה העניין: בחלק מהמבחנים, המעבד מהדור החמישי התעלה על המעבדים מהדור הששי. כלומר, הדור הקודם הפגין ביצועים טובים או כמעט זהים לאלה של מעבדי הדור החדש בחלקם.

הסיבה שלא הופתענו לחלוטין מהתוצאה המעט מוזרה הזו, היא אינטל. מאז ש-AMD נעלמה מהשוק, אינטל איבדו את המוטיבציה לחדש ולשפר. הדורות האחרונים של המעבדים של החברה מציגים רק שיפור מינורי מדור לדור, והמבחנים שלנו רק הדגימו את העניין. אובדן התחרות בשוק המעבדים, בסופו של דבר, פוגע בנו, הצרכנים. זאת כשאינטל, כמונופול עצל, פשוט חסרת מוטיבציה או רוח קרב לחדש ולשפר את המעבדים שלה באופן שבאמת יצור קפיצת דרך מדור לדור, ומסתפקת בשיפורים מינוריים, כפי שתראו מיד בתוצאות
בכל המחשבים, המעבדים האלה שודכו לשמונה גיגהבייט של זיכרון, חוץ מאייסר שהסתפקו בארבעה גיגהבייט זיכרון (שימו לב גם להבדל במחיר). מבחינת המעבד הגרפי, בכל המחשבים זהו מעבד nVidia Geforce 920M, למעט לנובו, שהלכו על AMD, עם מעבד MESO XT.

לחובבי המשחקים, בדקנו את הביצועים של המחשבים האלה עם מבחן Skydiver של 3dmark, שהוא קצת יותר כבד ותובעני ממה שהמחשבים האלה מיועדים לסחוב, בכוונה. מצטיין הביצועים שלנו כאן היה ה-HP, עם 5426 נקודות. אחריו, ובהפרש ניכר אך בקרב צמוד - האסוס X55 עם 4055 נקודות ומעבד הברודוול דור חמישי, שעקף אך במעט את הלנובו בעל מעבד הדור הששי, שהשיג רק 3974 נקודות, ומיד אחריהם, האייסר E5 עם 3908 נקודות.

במבחן Cloudgate, שמותאם לבחינת מחשבים מהסוג שבדקנו, התוצאות היו פרושות בצורה הומוגנית יותר. שוב המנצח ללא עוררין, היה ה-HP, עם 6174 נקודות. בהפרש מה אחריו, עם תוצאות צמודות למדי בהפרש זניח, שני המחשבים עם מעבדי הדור החמישי, אייסר ואסוס, עם 5525 ו-5499 נקודות, בהתאמה. אחרון הגיע הפעם הלנובו, עם 4645 נקודות.

מצטיין בקרב הביצועים: HP

חיי סוללה

חיי סוללה, במקרה של תחליפי שולחני, הוא סעיף פחות משמעותי, מתוך הנחה שהמחשב המיועד כמעט ולא יצא מהבית. לכן, לרוב, היצרנים גם יציידו את הדגמים האלה בסוללות לא הכי חזקות.

כך או כך,השתמשנו במבחן הסוללה של PCMark. טענו את הסוללות למקסימום, כיוונו את בהירות המסך ל-50% ונתנו למבחן של PCMark לרוץ עד שהסוללה התרוקנה לחלוטין. היופי במבחן הזה, הוא שהוא מדמה רצף פעילויות חוזר של "העולם האמיתי": גלישה ברשת, עיבוד תמלילים, שיחות וידאו, צפיה בסרטונים, עיבוד תמונה ומשחקים קלים. אז מי המחשבים בעל הסוללה העמידה ביותר?

גם כאן, הראשון היה ה-HP, עם שלוש שעות וחצי של פעולה. אחריו, האסוס והאייסר, שוב צמודים ובהפרש זניח עם זמן פעולה של 165 ו-167 דקות, אם במילים אחרות כמעט שלוש שעות של פעולה (שעתיים ושלושת רבעי). אחרון חביב הפעם היה הלנובו, עם רק 149 דקות פעולה, כלומר כשעתיים וחצי פעולה ללא סוללה.

מצטיין בחיי סוללה: HP

והמנצח הוא: מיס קולומביה. כלומר...

בשלב הסיכומים אנחנו נותנים המלצות סופיות, ומכניסים לידי שקלול גם שיקולים כמו מחיר, אחריות ושירות ויחס עלות/תועלת.

אם אתם מחפשים מחשב לא יקר, שישרת אתכם לצרכים משרדיים כמו גלישה ועיבוד תמלילים לצד קצת משחקים ושיחות וידאו, אבל פחות אכפת לכם מחוויה קולנועית, לכו על האייסר Aspire E5. הוא עולה כמעט אלפיה פחות מהמתחרים (2,700 שקלים) מה שהופך אותו לבעל יחס עלות/תועלת חסר מתחרים, והוא מחשב מוצלח וטוב לעבודה, במיוחד משטח ההצבעה המשובח שלו.

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ניב ליליאן, NEXTER

המקום השני הולך ללנובו. זהו מחשב מעוצב לעילא ולעילא, והיחיד בסקירה עם תאורת מקשים אחורית, כך שלמי שעובדים על מחשב בלילה ולא רוצים אולי להפריע לבני הזוג הישנים במיטה, זוהי בחירה עדיפה. הלנובו צריך להיות גם הבחירה המועדפת למי שהשימוש העיקרי שלו הוא צפייה בסרטים – הלנובו מעניק את החוויה הכי טובה בסעיף הזה, בלי כחל ושרק.

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ניב ליליאן, NEXTER

אבל אם אתם מחפשים סוס עבודה שימלא היטב את כל הצרכים המגוונים של מחשב ביתי אחד למשפחה, לכו על ה-HP Pavilion. המחיר שלו למעשה זהה לזה של הלנובו (כ-3500 שקלים שניהם) הוא הצטיין בכל הקטגוריות שבדקנו, הוא משמעותית חזק יותר בביצועיו מאחרים, הן מבחינת כוח עיבוד והן מבחינת חיי סוללה, מגיע עם שלוש שנות אחריות ובנוי לתלפיות. הוא בהחלט שווה את הכסף שלכם אם אתם מחפשים נייד שהוא תחליף שולחני.

איזה לפטופ לקנות? (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
איזה לפטופ לקנות?|צילום: ניב ליליאן, NEXTER