לפני כעשור פרצו לחיינו מחשבים ניידים מזן חדש. הם היו קטנים, ניידים ובעיקר – זולים. הראשונה לצאת לשוק עם מחשבים בתצורה הזו הייתה אסוס, אבל כל היצרניות נסחפו אחריה בגל של מחשבים שלא היו מפלצות מבחינת מפרט או ביצועים, אבל סיפקו את רוב צרכי המחשוב של האדם הממוצע, ובמחיר נמוך מאוד. הם זכו לכינוי נטבוקים, בגלל השימוש העיקרי שלהם – גלישה ברשת.

ועכשיו הם עושים סוג של קאמבק. אחרי שהטאבלטים כיסחו אותם במכות בשוק והכניסו אותם לסוג של תרדמת, אנחנו מתחילים לראות אותם שוב. בעיקר ובזכות מעבדים זולים של אינטל מהדור הששי (ובקרוב מהדור השביעי), אבל הם שימושיים ושריריים יותר מתמיד – הם רזים, חזקים, עם חיי סוללה מרשימים ובעיקר מפתיעים. לא תאמינו כמה כוח מחשוב הוצאנו ממחשבים שעולים פחות מאלפיים שקל. אז אם אתם מחפשים מחשב נייד קטן, ללימודים או לשימושים בסיסיים כמו גלישה, עיבוד תמלילים וצפייה בסרטים ושהוא בעיקר זול, עם תמורה מעולה לכסף – המשיכו לקרוא.

ראוי לציין שלא כל היצרניות מחזיקות את המפרט הדי קשוח שהכתבנו – מסך עד 12 אינץ', שניים או ארבעה גיגהבייט זיכרון ומחיר של עד 2000 שקלים. שלוש יצרניות כן נענו לאתגר: לנובו, אסוס ואייסר.
לנובו שלחה לנו את היוגה 300 (שמו הרשמי הוא ideapad Yoga 300), אסוס שלחו את ה-TP200SA ואייסר את האספייר ES11.

עיצוב ומבנה

נפתח בחלק השלילי: כל המחשבים הללו לא מדהימים באיכות הבנייה שלהם. כמחשבים זולים לא תמצאו כאן אלומיניום תעופתי ולא את החומרים שמהם עושים חלליות. המחשבים האלה ארוזים בפלסטיק פשוט יחסית, אבל ניכר שכל החברות ניסו לתת למחשבים האלה מראה יותר יוקרתי מעלות המחשב בפועל. אצל לנובו זה מארז פלסטיק חלק ובוהק בקווים מעוגלים בצבע לבן (יש גם שחור ואדום), אצל אסוס נתנו לפלסטיק מראה כסוף דמוי אלומיניום מוברש, ואצל אייסר זו דוגמא גלית עדינה על מארז פלסטיק שחור. אנחנו הכי אהבנו את העיצוב של אסוס, אבל אף אחד מהמחשבים לא נראה מביך או משהו שתתביישו לשים על השולחן בבית קפה. כולם נראים ממש טוב - יחסית למחיר.

נטבוק (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
לנובו|צילום: ניב ליליאן, NEXTER

מבחינת חיבורים, המפרט הוא די זהה בכולם: שקע USB3, אחד או שניים שקעי USB "רגילים", שקע HDMI בגודל מלא, קורא כרטיסים ושקע רשת (RJ-45). באסוס חיברו לבחור שקע מיני-HDMI ושקע USB-C וקורא הכרטיסים הוא לכרטיסי מיקרו. כמובן, יש כאן גם Wi-Fi ובלוטות'. בתכל'ס, כל מה שאדם ממוצע צריך וקצת יותר. והיי, יש בהם יותר חיבורים מהמקבוק פרו!

היוגה 300 מתייחד לעומת האחרים בכך שהוא סובב על צירי המתכת המאסיביים שלו ב-360 מעלות. התצורה הזו מאפשרת גם להציב אותו במצב "אוהל" לצפיה בסרטים, או לקפל אותו לחלוטין כשגבו נושק לתחתיתו כך שהוא הופך לכאורה לטאבלט. למה הוספנו לכאורה? כי הוא "טאבלט" מאוד שמנמן ולא הכי פרקטי לשימוש בתצורה כזו. במילים אחרות, הוא לא באמת טאבלט – לא בעובי ולא במשקל, סיפור די מוכר אצל מרבית דגמי השניים באחד.

מבחינת ממשק, אסוס ולנובו מציעים גם מסכי מגע במחשבים שלהם, אייסר לא. ראויים לציון משטחי ההצבעה של כולם – הם רחבי ידיים ומדוייקים. יותר אהבנו את המגע והתגובה באייסר ובאסוס. בכל הנוגע למקלדות, הכי אהבנו את זו של אסוס, עם מקשים גדולים רחבים ונוחים, אבל גם של אייסר ולנובו נוחות לעבודה, יחסית לגודלם הפיזי הקטן של המחשבים.

מולטימדיה

המסכים כולם כאן לא בדיוק הטופ שבטופ, אבל אלה מסכי LED סבירים ברזולוציה של 1366 על 768 פיקסלים. הפאנל של אייסר באיכות קצת פחות טובה וקצת פחות חד מאלה של אסוס ולנובו. אמנם, גם לאסוס יש מסך באיכות טובה בסך הכל, אבל את כתר המולטימדיה קוטף דווקא המחשב של לנובו, מכמה סיבות.
ראשית, המסך שלו עשיר בצבעים ומאוד תגובתי, תוסיפו לזה את היכולת להציב אותו במגוון תנוחות לא שגרתיות, זה הופך אותו ליותר אידיאלי לצפייה בסרטים, למשל במצב אוהל.

ונימוק אחרון של חבר השופטים – צליל. במחשבים האלה, גם מפאת גודלם וגם מפאת מחירם לא נקבעו רמקולים מפוארים, אלא רמקולים פשוטים וקטנים. ברם, בשעה שהצליל של האייסר הוא בסיסי לכל היותר, בלנובו כנראה השקיעו קצת יותר ברמקולים, וחשוב מכך, הוסיפו עיבוד דולבי הום – שמעשיר את הצליל והופך אותו להיקפי במידה שמספקת לצפייה בסרטים.

נטבוק (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
אסוס|צילום: ניב ליליאן, NEXTER

נציין בעניין זה, שבאופן מפתיע, כל המחשבים הקטנים הללו, מריצים מצויין סרטים ב-HD מלא, ולנובו ואסוס אפילו K4 בלי גמגומים, שלזה ממש לא ציפינו.

ביצועים

אבל כשחושבים על זה, ההפתעה הזו היא לא במקרה, והפעם, הפרחים מגיעים לאינטל. המעבדים וערכות השבבים שלהם לפלחי השוק הנמוכים עשו כברת דרך ארוכה. כיום, בדור הששי, תחת המותגים הוותיקים פנטיום וסלרון שמהדהדים את תור הזהב של המחשבים השולחניים, אלה מעבדים בעלי יכולת, על אף צריכת זרם חסכונית מאוד שגם מתבטאת בחיי סוללה ארוכים – מבלי להקריב ביצועים.

בשניים מהמחשבים, נמצא אותו מעבד, עם תצורה זהה למעשה. ביוגה 300 וב-TP200SA, יש את הפנטיום 3710N, מעבד נייד שיצא לשוק בתחילת 2016, עם ארבע ליבות במהירות של 1.6 גה"צ ושיכול לקפץ במידת הצורך עד 2.5 גה"צ, ושצורך לא יותר מששה וואט, גם במאמץ. באייסר הלכו על מעבד סלרון N3050, מעט ישן יותר וכפול ליבות.

מבחינת זיכרון ואחסון, בלנובו ובאסוס הלכו על דיסקים של חצי טרהבייט (500 גיגהבייט) וארבעה גיגהבייט של זיכרון, ואילו באייסר המפרט שוב צנוע יותר, עם שני גיגהבייט של זיכרון ורק 32 גיגהבייט של אחסון, אבל לא של דיסק מיכני אלא זיכרון eMMC, מהסוג שמשמש גם בסמארטפוני עלית.

לפני שניכנס למבחני הביצועים האובייקטיביים ולערימות של מספרים, צריך לציין שברמה החווייתית, המחשבים האלה מגיבים טוב לכל משימת מחשוב נפוצה – גלישה, עיבוד תמלילים או צפייה בסרטים, כולם מגיבים.

נטבוק (צילום: ניב ליליאן, NEXTER)
אייסר|צילום: ניב ליליאן, NEXTER

במבחן הביצועים Cloudgate, שבוחן ביצועי גרפיקה ומשחקים, היה יתרון קל ללנובו על פני האסוס עם 2349 נקודות, לעומת 2311. הפרש קטן יחסית. גם במבחן הביצועים PCMark, בתסריט שמיועד לשימושים ביתיים נפוצים, גם נרשם יתרון קל ליוגה 300 – 1476 נקודות לעומת 1458, הפרש זניח יחסית של 18 נקודות.
אבל מעבר לעניין הראש בראש – הנתונים של המחשבים האלה מפתיעים. הנתונים שלהם לא נופלים משמעותית מתחליפי שולחניים חזקים מהם בהרבה.

את האייסר לצערנו, לא יכולנו למדוד בגלל היעדר מקום אחסון מספיק אפילו למבחנים עצמם, וזו נקודת תורפה רצינית למחשב של אייסר – אין בו מקום אחסון מספק. אם אתם מסוג האנשים שעובדים רק עם גוגל דוקס, זה לא יפריע לכם. אם אתם אוהבים לשמור ולגבות הכל מקומית כולל תמונות וסרטים – כנראה שכן.

חיי סוללה

עוד הפתעה נעימה היא חיי הסוללה של המחשבים הללו. הצלחנו להוציא מהם בקלות בין 5-7 שעות עבודה, עם בהירות מסך מלאה ובלי להזיע בכלל, הודות למעבד החסכוני. כשהורדנו את הבהירות ל-50%, הצלחנו להוציא מהם אפילו יותר. בעניין הזה, אייסר מצטיינים במיוחד, למרות שגם לשני האחרים היו חיי סוללה יפים. גם המטענים עצמם של היצורים הקטנים לא גדולים במיוחד וקל להכניס אותם לתיק גב או לתיק צד. הם פשוט לא מורגשים.

סיכום

כשבאים לחשוב על ההוצאה הממוצעת למחשב, ובמיוחד עם יוקר המחיה כיום, המחירים של המחשבים הללו הם פשוט מצחיקים יחסית לתמורה. את היוגה 300 תוכלו למצוא בכ-1,500 שקלים מחיר שוק, ה-TP200SA המעט יותר מצויד בחיבורים תוכלו למצוא בבין מאה למאתיים שקלים יותר. האייסר, בגלל המפרט המעט יותר ישן וצנוע שלו, תוכלו למצוא כיום (כל המחירים נכונים ליום כתיבת הכתבה) במחיר המגוחך של כאלף שקלים, לעתים אפילו פחות.

להמלצות הספציפיות: אם אתם מחפשים מחשב לצפות עליו בסרטים בנסיעות ובמקומות רחוקים, לכו על היוגה 300. מחשב כללי מוצלח לשימושים שונים הוא ה-TP200SA של אסוס, בעיקר בגלל המקלדת והוא נהנה ממראה קצת יותר "עסקי". שני אלה גם נותנים לכם את הנוחות של מסך מגע. אבל, אם לא אכפת לכם מנפח אחסון, אתם לא מתקינים או שומרים הרבה דברים מקומית ובעיקר גולשים, ואתם רוצים לחסוך עוד כמה מאות שקלים, לכו על ה-Aspire ES 11 של אייסר, שהוא ממש עונה להגדרה של נט-בוק.

אז נכון, לא מדובר פה באלופי ביצועים, ואם אתם גיימרים או יש לכם צורכי מחשוב מורכבים יותר מוורד, טיפול בקובץ אקסל מזדמן, וקצת גלישה וצפייה בסרטים – כדאי שתחפשו לעצמכם מחשב אחר. אבל אם אלה הם צורכי המחשוב שלכם, שהם בסיסיים וקצת יותר, ואתם מוכנים להתפשר טיפה על איכות המארז והרזולוציה של המסך כדי לחסוך יותר מכמה שקלים, המחשבים האלה ישרתו אתכם היטב. הנטבוקים בהחלט חוזרים.