אנחנו אוהבים להאזין למוזיקה ורובנו עושים את זה בעיקר דרך יוטיוב, כי הוא בחינם ודי יש בו הכל. לא צריך להוריד שירים לטלפון, רק להקיש שם של שיר ולקבל אותו, לפעמים בביצוע נדיר מזהו זה, ולפעמים עם רשימת השמעה מעולה.

אלא שמדובר בבזבוז מוגזם של חבילת הגלישה וסוללת הסמארטפון בשביל לשמוע פרסומות צועקות בין השירים, ובעיקר אי אפשר לסגור את המסך או להמשיך להקשיב לשירים גם כשבודקים את המייל (בלי כל מיני מעקפים). אז בואו, שמעו על עוד אופציות, בחייכם.

תפנית בעלילה - יש עוד אפשרויות

בחודשים האחרונים חל שינוי משמעותי בשוק המוזיקה בישראל. אפל הצטרפה אליו לפני כשלושה חודשים עם שירות המוזיקה שלה - אפל מיוזיק.

המהלך הזה הצליח לנער את האבק משירותי המוזיקה הקיימים בארץ: סלקום ווליום, פלאפון Musix ופרטנר MyBeat. שלושתם שירותים מכובדים, אשר השניים הראשונים עובדים בישראל כבר שנים ארוכות.

כמה שירים?

השירותים של שלוש מפעילות הסלולר ואפל דומים וניתנים תמורת דמי מנוי חודשיים (10 עד 20 שקל לחודש), כולם מציעים להזרים את המוזיקה לסמארטפון דרך האינטרנט, חלקם מאפשרים להוריד את השירים למכשיר ולהאזין ללא חיבור לאינטרנט (מחייב מנוי פעיל, אז אל תחשבו שתוכלו להוריד את השירים ולהפסיק לשלם). חלק מהשירותים גם מציעים האזנה לספריית המוזיקה דרך הדפדפן, תוכנה במחשב או דרך הטלוויזיה.

כל שירותי המוזיקה מתגאים בקטלוג שירים עצום, בפרטנר יש כמיליון שירים, בסלקום מיליון וחצי שירים, פלאפון עם שני מיליון שירים ואפל עם 40 מיליון שירים (אך חלקם לא זמינים בישראל).

בהתחלה חינם, איזה הכי זול אחר כך?

הדבר שכנראה יהיה הכי חשוב לכם כרגע, היא האפשרות להתנסות בשירותי המוזיקה בחינם. נו, גם כאן אפל מובילה. אפל מציעה שלושה חודשי ניסיון במתנה, לאחר מכן השירות ניתן ב-20 שקל לחודש (למינוי רגיל).

המחיר של סלקום הוא הנמוך ביותר - 10 שקל לחודש. דמי המנוי הנמוכים הללו יהיו זמינים רק למשתמשים אשר יצטרפו לשירות בתקופה הקרובה. לאחר מכן, המחיר יעלה ל-20 שקל לחודש (למעט הלקוחות שנרשמו לשירות במחיר הנמוך). כך או כך, לקוחות הנרשמים לווליום יקבלו חודש ראשון בחינם.

בפלאפון השירות עולה גם כן 20 שקל לחודש, עם חודש ראשון במתנה.

גם בפרטנר מקבלים מנוי לחודש במתנה, כאשר החברה מציעה שני מסלולים: שירות MyBeat Basic המאפשר להאזין רק לפלייליסטים בעלות של 10 שקל לחודש. המסלול השני הוא MyBeat Premium עם כלל השירים ב-20 שקל לחודש. פרטנר מציעה את השירות שלה בגרסת אנדרואיד רק למנוי הרשת שלה. בגרסת האייפון הוא זמין לכולם.

באפל ופלאפון מציעים מנוי משפחתי ב-30 שקל לחודש עבור שישה משתמשים.

לא לבזבז חבילת גלישה

היתרון המשמעותי של מפעילות הסלולר בישראל על אפל מיוזיק הוא הטבת חבילת הגלישה. סלקום, פרטנר ופלאפון לא מנצלנות את מחבילת הגלישה של לקוחות הרשת שלה. כלומר אם אתם מאזינים כבדים - כדאי לכם לבחור בשירות המוזיקה של החברה שבה אתם מנויים.

אבל אם אתם לקוחות סלקום, למשל והחלטתם להיות מנויים למיוזיקס של פלאפון, אז חבילת הגלישה שלכם כן תנוצל בעקבות האזנה למוזיקה. במקרה של אפל, האזנה למוזיקה בסטרימינג בדרכים תמיד תשפיע על חבילת הגלישה.

מהניסיון שלנו, מדובר בתעבורת נתונים משמעותית. אפל מאפשרת לקבוע את איכות המוזיקה המוזרמת, לכן, אם אתם צריכים להצטמצם בחבילת גלישה, כדאי שתשאירו את מצב איכות המוזיקה בברירת המחדל שלו ולא תעבירו לאיכות גבוהה יותר.

מנסים לקלוע לטעם כולם

שירות מוזיקה טוב, צריך לדעת לחשוף את המשתמשים שלו לתוכן המתאים בדיוק להם, מבלי שאלו יצטרכו לחפש אותו. במקרה הזה, כל שירותי המוזיקה הישראליים נופלים. אף אחד לא יודע להתאים את התוכן ברמה האישית , והם מציעים בעיקר עמודי בית עם תוכן שמנסה לקלוע לכל הטעמים.

מאזינים ממוצעים יסתפקו בזה, אבל באפל משקיעים קצת יותר ומציעים רשימות השמעה והמלצות רק לפי הטעם המוזיקלי שלכם. לצורך כך, אפל מבקשת בעת הרישום לשירות, מילוי שאלון קצר עם סימון של סגנונות מוזיקליים אהובים ואומנים מעודפים. לאחר מכן, השירות לומד מה שירים המועדפים עליכם לאילו תכנים אתם מסמנים לייק. היכולת שלנו להתחיל להאזין לפלייליסט שימצא חן בעיננו, היה הרבה יותר מהיר וקל באפל מיוזיק.

אני רוצה לשמוע רד הוט צ'ילי פפרז ו-Shlomo Artzi

הבעיה באפל בעבר הייתה חיפוש שירים של אומנים ישראליים. היום הבעיה הזו לא קיימת (או קיימת בצורה מזערית). שמות אומנים אומנם מופיעים בהרבה מקרים באנגלית. שלמה ארצי כתוב כ-Shlomo Artzi, עדן בן זקן מופיעה כ-Eden Ben Zaken. אם כותבים בעברית את שמות האומנים, אפל מיוזיק יצליח לזהות ולהציג את התוצאה הנכונה.

 

שלמה ארצי (צילום: אלעד דבי,  יחסי ציבור )
Shlomo Artzi|צילום: אלעד דבי, יחסי ציבור

בסלקום מנסים לקרוץ לישראלים עם אפשרות לכתוב שמות אומנים לועזיים בעברית, במקום לכתוב אותם באנגלית. עד כמה זה עובד טוב? הקלדנו את המילים "קולד פליי", קיבלנו תוצאה כריס מרטין, שזה סולן הלהקה, אבל לא קיבלנו את אלבומי הלהקה. כתיבת המילה "קולד" כן מובילה לעמודה הלהקה. "רד הוט צ'ילי פפרז" כן הובילו אותנו לעמוד הלהקה. כאשר כתבנו "גאנז אנד רוזס" לא הגענו לעמוד הלהקה, אבל כשהקלדנו במקום זה "גאנס אנד רוזס" קיבלנו את התוצאה הנכונה. "מטליקה" וגם "מטאליקה" לא הובילו לשום תוצאה.

במיוזיקס ניסינו להקליד שמות אומנים לועזיים בעברית, במקרה של רד הוט צ'ילי פפרס קיבלנו גישה לפלייליסט ששמו מופיע בעברית. כתיבת המילים גאנז אנד רוזס או גאנס אנד רוזס לא הובילה לשום מקום, אבל אם כותבים רק גאנז מגיעים לפלייליסט של הלהקה. אותו הדבר מתרחש בעת הכתיבה מטאליקה. ב-MyBeat ואפל מיוזיק לא הצלחנו לקבל אף תוצאה חיובית בכתיבה בעברית.

להרגיע את הילד

הורים לילדים בוודאי מכירים את הצורך למצוא אלבומים עם שירים המתאימים לילדים שלהם. לכן חיפשנו בכל השירותים שלושה אלבומים לילדים: 100 שירים ראשונים, איי פסטיגל גיים און והכבש השישה עשר. כל שלושת האלבומים היו בסלקום, פלאפון, פרטנר ואפל, פרט לפסטיגל שלא היה קיים באפל מיוזיק.

ילדים רוקדים (צילום: Shutterstock)
יש 100 שירים ראשונים.אפשר להרגע|צילום: Shutterstock

לחזור לאותו שיר שבו עצרנו

הממשק הוא אחד החלקים החשובים בחוויית השימוש. אנחנו בדקנו את כל השירותים על מכשירי אנדרואיד (גם את זה של אפל). האפליקציה של אפל מיוזיק באנדרואיד היא הגרסה הישנה של השירות ולא זו החדשה והטובה יותר הקיימת באייפון. יש הבדלים בחוויית ממשק, כאשר הזרימה והיכולת למצוא תוכן, לשמור אותו ולצרף לפלייליסטים טובה יותר בזו של האייפון. כמו כן כרגע הממשק של אפל הוא באנגלית. אפשר לנצוא שירים בעברית, אך כל התפריטים באנגלית בלבד, לפחות נכון לעכשיו.

אך משתמשי האנדרואיד לא ממש סובלים. קודם כל, אפל היא היחידה מבין האפליקציות שבדקנו, המאפשרת לסגור את האפליקציה ועדיין לקבל באופן מיידי את הנגן עם השיר האחרון שהושמע בו, ברגע שמפעילים אותה מחדש. מה שלא דורש חיפוש מחדש לתוכן להאזנה, כאשר מפעילים את האפליקציה. בסלקום, פלאפון ופרטנר זה לא קיים.

להעביר שירים מהאוזניה

יכולת לא פחות חשובה בממשקים היא האפשרות לשלוט בנגן מכפתורים הנמצאים באוזניות הבלוטות' או ממסך התראות בסמארטפון, כך לא צריך להיכנס לאפליקציה מחדש ולבצע העברה של השיר. סלקום, פלאפון ואפל מאפשרים זאת, בפרטנר תצטרכו להיכנס לתוך האפליקציה על מנת שתצליחו לעצור את השיר או להעביר אותו אחורה.

באופן כללי, הממשק של MyBeat מיושן, נראה כאילו הוא רץ על דפדפן ויש לו באגים. למשל, בעת דפדוף בתפריטים, כאשר מגלגלים לחלק האחרון של הגלילה, אותו שיר מתנגן ואי אפשר להמשיך לגלול. ניסינו את הדבר בשני סמארטפוני אנדרואיד שונים. בעמוד הבית של השירות אפשר למצוא פלייליסטים שונים, למשל, הכי מושמעים בשבוע החולף, שירים כיפים לחנוכה, שירי כריסמס ומחכים לאירוסמית'. גם אם הבאג המפעיל שירים באופן אוטומטי לא היה קיים, השירות עצמו מספק חוויה לא מספיק חלקה. כמו כן, זה השירות היחיד שלא קיבלנו אפשרות להוריד את השירים להאזנה ללא חיבור לאינטרנט (למשל, עבור טיול מעבר לים).

סלקום השיקה לאחרונה גרסה חדשה של שירות המוזיקה שלה. הגרסה החדשה מעבירה באופן אוטומטי את ספריית השירים מהגרסה הקודמת אצל המשתמשים הקיימים. כך לא צריך לבנות ספריית מוזיקה חדשה. בבדיקה שלנו, במבט ראשון היה נראה שהכל עבר תקין, אבל מהר מאוד גילינו שהתווספו לנו לספרייה המון תכנים בסגנונות שאנחנו לא מקשיבים להם. הממשק של ווליום עוצב במראה אריחים המזכיר את מערכת ההפעלה ווינדוס פון. השירות נוח לשימוש ויש המון המלצות לפלייליסטים, למשל, הישראליים של 2016, משהו להתחמם איתו, הבינלאומי שעשה לכם את 2016 או להיטים בינלאומיים לדצמבר.

פלאפון מציעה ממשק חביב, אומנם הוא נראה לא מעודכן, אבל הוא עושה את העבודה. יש כאן פלייליסטים לשירי חנוכה, להיטי השנה 2016, דיסני וסערה בדרך. בדומה לסלקום, תוכלו למצוא כאן פלייליסטים למצבי רוח שונים: רגוע, חורף בבית, בדרכים, בעבודה וספורט.

והמנצח הוא... היא...

אז איזה שירות מוזיקה הכי טוב? למרות שהוא יקר יותר, ושותה את חבילת הגלישה, החוויה שלנו הייתה הכי טובה באפל. השירות הציע לנו תכנים שקלעו לטעם שלנו מבלי שהיינו צריכים לחפש.

מדי שבוע קיבלנו מייל עם פרטים על אלבומים ופליילסטים חדשים. אומנם בפלאפון גם מציעים שירות הודעות על תכנים חדשים באמצעות הודעות פוש באפליקציה, אבל מספר ההתראות שקיבלנו היה גבוה מדי לטעמנו ובסוף כיבינו אותו (רוב ההתראות על התכנים בכלל לא היו קשורים לטעם שלנו).

בנוסף, אפל מציעה חוויה טובה להאזנה למוזיקה גם במחשב באמצעות תוכנת אייטיונס (גם ווינדוס וגם מק). בסלקום גרסת הדפדפן לא זמינה מאז העדכון, בפרטנר היא לא קיימת וגרסת הדפדפן של פלאפון פשוט לא נוחה.