סימן שני ה-V הכחולים שנוסף לוואטסאפ בשבוע שעבר עורר מחדש את הקריאות לעזוב את האפליקציה. משתמשים רבים לא ראו בעין יפה את העובדה שעתה מאפשרת וואטסאפ למשתשים לדעת מי מסנן אותם ומתי, וקראו ברשת לנטישה המונית של וואטסאפ.
הזעם על השינוי האחרון הצטרף לתסכולים קודמים - מרכישת השירות על ידי פייסבוק בתחילת השנה תמורת כ-19 מיליארד דולר והפחד משינויים לא רצויים שיכניסו אליה אנשי צוקרברג, דרך מספר נפילות של השירות מאז נרכש על ידי הרשת החברתית ועד העובדה שהחל מהשנה השנייה הוא עולה כסף. התוצאה היא משתמשים רבים שמחפשים חלופות.
מי שמצטיירת כאלטרנטיבה הטבעית לשירות התקשורת הפופולארי בעולם היא טלגראם. האפליקציה, שהושקה בשלהי 2013, פותחה בגרמניה על ידי פאבל וניקולאי דורוב, העומדים מאחורי הרשת החברתית הרוסית VKontakte. היא נועדה להיות אלטרנטיבה לוואטסאפ עם דגש על פתיחות ואבטחה יחד, לצד מהירות חסרת תחרות. בימים האחרונים החלה רשימת החברים של כותב שורות אלו באפליקציה להראות יותר ויותר פעילות, לאחר שמאז גל הבאזז סביבה בתחילת השנה כמעט ננטשה לחלוטין.
עוד ב-NEXTER:
למי שלא זוכר, טלגראם פרצה לתודעה מייד לאחר רכישת וואטסאפ על ידי פייסבוק. משתמשים שחששו מהכנסת פרסומות לאפליקציה או ניטור כל שיחותיהם לצורך פרסום, חיפשו גם אז חלופות. האפליקציה הגרמנית של האחים הרוסים נראתה דומה מאוד לוואטסאפ, אם כי בסיסית יותר, ותוך ימים ספורים היא צברה מיליוני הורדות.
לבסוף, הצליחה פייסבוק להרגיע את הקהל, שחזר לוואטסאפ עקב הקושי לשדל את כל החבר'ה לעבור לאפליקציות אחרות. כשלא נשאר כמעט עם מי לדבר באפליקציה החדשה, רוב המשתמשים ויתרו עליה ומספר המשתמשים הפעילים בה צנח חזרה, אם כי קהילות מסוימות נשארו בה.
תרומה נוספת לפופולאריות של טלגראם אירעה לפני חודש, כאשר מאות אלפי קוריאנים עברו מ-KakaoTalk (המתחרה המקומית של וואטסאפ) לטלגראם. זאת, לאחר שהנשיאה פארק גון-היי הטילה על החברה הקוריאנית לאפשר למשטרה לבצע חיפוש בחשבונות משתמשים כדי למצוא את האחראים להצפת שמועות שקריות, לטענתה, אודות טיפולה הכושל באסון ימי שאירע במדינה באפריל. עתה נראה שגם מחוץ לקוריאה מגלים מחדש את השירות בעל לוגו מטוס הנייר הלבן על הרקע הכחול.
האם יש סיבה טובה לנטוש את וואטסאפ לטובת טלגראם?
במבט ראשון, האפליקציות זהות כמעט לחלוטין: בשתיהן ההרשמה או ההתחברות נעשית באמצעות מספר טלפון ואישור זהות באמצעות קוד שנשלח ב-SMS, ללא צורך לזכור שם משתמש וסיסמה. גם העיצוב דומה מאוד, עם רשימות אנשי קשר וצ'טים פעילים. בשתיהן ניתן לשלוח הודעות טקסט וקול ולצרף קבצים, כמו גם לדעת האם התקבלו על ידי הנמענים.
אך לטלגראם יש גם כמה קלפים בשרוול: ראשית, בניגוד לוואטסאפ, היא מגבה הכל בענן. משמעות הדבר היא שניתן לעבור בין מכשירים בלי לאבד את הסטוריית הצ'טים. יותר מכך: היא מאפשרת שימוש גם ממחשב, באמצעות אפליקציית רשת או תוכנות שנוצרו על ידי מפתחים כדי לתמוך בקהילת המשתמשים של האפליקציה. כמו כן, היא מאפשרת ליצור קבוצות של עד 200 איש - בניגוד ל50 בלבד בוואטסאפ. גם "צ'ט סודי" כלול בה, ומאפשר להתכתב עם אנשי קשר נבחרים בלי שהשיחה תגובה ואף להגדיר להודעות "מנגנון השמדה עצמית", בדומה לסנפצ'ט.
מצד שני, כשנזכרים בסיבה שמלהיטה אנשים לעבור אליה, כוללת טלגראם גם חיסרון משמעותי: גם היא, כמו הגרסה העדכנית של וואטסאפ, מראה לשולח מתי המקבל קרא את ההודעה בפועל, כך שאי אפשר לסנן מישהו מבלי שיידע על כך. אך נראה כי עבור מי ששוקל לעזוב את וואטסאפ, השאלה כבר אינה היכן לא נמצאת התכונה הזו, שכבר הפכה לסטנדארט בפייסבוק מסנג'ר, גוגל הנגאאוטס ועוד - אלא אילו יתרונות אחרים היא מספקת, או לא, לעומת השירות בו הוא משתמש כרגע.
להורדת האפליקציה: לאנדרואיד | לאייפון | ל-Windows Phone