מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל הוצגה היום בגרסא חדשה, המהווה את השינוי הגדול ביותר בה מאז גרסתה הראשונה. "אנדרואיד L", שהוצגה בפתיחת כנס המפתחים של גוגל בסאן פרנסיסקו, צפויה להגיע בסתיו ולאחד את כל המסכים הזמינים של המשתמש – הסמארטפון, הטאבלט, השעון החכם, המכונית, המחשב והטלוויזיה. בכך היא תתחרה ביתר שאת במערכות של מיקרוסופט ואפל, שכבר ניסו לעשות זאת בגרסאותיהן שהוצגו ב-2012 ו-2014, בהתאמה.

העיצוב שמתאים את עצמו למסך

 

אנדרואיד L, ששמה המלא צפוי להיות שם של קינוח כלשהוא המתחיל באות זו, מבוססת על עיצוב חדש. בניגוד לגרסאות המערכת הקודמות, שעוצבו באופן שנראה שונה על כל מכשיר, גרסא L מציעה למפתחים לעצב את האפליקציות שלהם סביב אלמנטים נפוצים כמו שורות כותרת, תצוגות ובקרים, כאשר כל מכשיר אנדרואיד יציג אותם באופן המתאים לצורת וגודל המסך שלו. לאלמנטים הללו, המעוצבים עם קווי הפרדה ברורים וצלליות המקנות להם תחושה של שכבות על המסך, קרא מטיאס דוארטה, סגן נשיא תחום העיצוב בגוגל, "ממשק חומרי", מאחר והוא מדמה מבנה של עצמים פיזיים על המסך.

אפליקציה אחת, הרבה ממשקים. "הממשק החומרי"|צילום: גוגל

כך, לדוגמא, אפליקציית ג'ימייל בגרסא L תיראה בסמארטפון כרשימת מיילים, שלחיצה על אחד מהם תציג את המייל המבוקש על כל המסך, אך על מסך גדול יותר, כגון טאבלט, המייל יוצג בפאנל תצוגה לצד רשימת המיילים במקום להשתלט על כל המסך. באופן דומה, נגן מוסיקה יוכל להציג בסמארטפון את תמונת האלבום המתנגן במרכז המסך, כאשר מתחתיו מופיע שם השיר והאמן ומתחתיהם בקר הנגינה/עצירה, אך במסך טאבלט תמונת האלבום תוצג בצד שמאל, שם השיר והאמן בצד ימין למטה ומעליהם ציר הזמן של השיר עם כפתורי הנגינה/עצירה והדילוג קדימה/אחורה. בכל המכשירים, משיכת אצבע לכיוון מעלה תקטין את שם השיר וכפתורי השליטה ותרחיב את רשימת השירים הזמינים.

עד כה, כדי להשיג ממשקים שונים למסכים שונים כמו בדוגמאות אלו, המפתחים היו צריכים לבנות לאותה אפליקציה כמה ממשקים נפרדים. עם אנדרואיד L הממשקים יתאימו את עצמם לבד לסוג המכשיר. גוגל ציינה כי כפתורים יציגו את עצמם בצורות שונות במכשירים שונים וכל המעברים והתגובות ללחיצות מונפשים באופן המקל על המשתמש להבין מה בדיוק הקשר בין הלחיצה שלו לפעולה שהתבצעה בעקבותיה (לדוגמא: לחיצה על אייקון אפליקציה ייצור אשליה שהאפליקציה עפה מתוכו אל המסך, כפי שנעשה באייפון).

שעון? אין אפליקציה בשביל זה, כי לא צריך

כפי שהיה צפוי, חלק ניכר מהאירוע הוקדש למכשירים לבישים, המבוססים על מה שגוגל קוראת לו Android Wear. שעונים שיבוססו על התוכנה החדשה של גוגל יתקשרו עם סמארטפונים המבוססים על המערכת, ויציגו למשתמש כרטיסי מידע מותאמים למסך הקטן בהתבסס על שיקולים כגון השעה והמקום, לצד התראות מאפליקציות המותקנות על הסמארטפון ויתמכו בכך. במלים אחרות, בניגוד לשעוני אנדרואיד קיימים, שעוני Android Wear לא צריכים אפליקציות נפרדות מהסמארטפון, אלא עובדים אוטומטית עם כל אפליקציה שהמשתמש הוריד לסמארטפון שלו ושכוללת יכולת לתקשר עם השעון.

השעונים החדשים יציגו את השעה באופן קבוע, בניגוד לשעונים קודמים בהם המשתמשים היו צריכים ללחוץ על כפתור בכל פעם שרצו לבדוק מה השעה. השעון יוצג במצב מיוחד ללא צבעים המאפשר חיי סוללה ארוכים. רק כאשר תגיע התראה, או כאשר המשתמש יזיז את היד לתנוחה שהשעון מזהה כקירוב לפנים (הרמה וסיבוב), יעבור המסך למצב "צבע מלא".

התראות יוצגו, כאמור, באופן חכם. כך, לדוגמא, בבוקר עשוי השעון להציג התראה על פקק בדרך ולהמליץ לבעליו לצאת מעט יותר מוקדם לכיוון העבודה, ובערב, בעת זיהוי עזיבת מקום העבודה, הוא יזכיר למשתמש לעבור בסופרמרקט כדי לקנות חלב לקפה של מחר. כמובן שגם התראות על שיחות והודעות טקסט מוצגות על המסך וניתן לבצע פעולות כגון דחיית שיחה, שליחת הודעה נוסח "אחזור אליך" או קריאה ומענה להודעת טקסט בלי לשלוף את הסמארטפון מהכיס. ניתן לקבוע התראות ולכתוב הודעות על ידי דיבור אל השעון ולבטל התראות על ידי "דחיפתן" הצידה, והן ייעלמו גם ממסך הסמארטפון. התראות מסוימות מציגות אפשרויות מורחבות, כמו תחזית לימים הקרובים לצד כרטיס התחזית להיום, הוראות ניווט (מוצגות אחת בכל פעם) למי שרוצה למצוא את הדרך למקום כלשהוא תוך כדי הליכה מבלי להחזיק את הסמארטפון ועוד.

שני השעונים החכמים הראשונים המבוססים על הפלטפורמה החדשה הם G-Watch של LG ו-Galaxy Gear Live של סמסונג, שיהיו זמינים החל מהיום מחנות ה-Google Play. בחודשיים הקרובים עתיד לצאת גם Moto 360 של מוטורולה (שרק לא מזמן עברה מבעלות גוגל ללנובו), בעל מסך עגול. המחירים טרם נמסרו.

הסמארטפון משתלט על האוטו

תחום נוסף בו ציפינו לראות את גישתה של גוגל הוא המכוניות. באירוע הציגה החברה את Android Auto, תוסף לאנדרואיד המאפשר לחבר סמארטפון למכונית כך שיהפוך להיות חלק ממנה. החיבור מתבצע באמצעות כבל ומייד אחריו מתחלף ממשק מסך הניווט המובנה ברכב בממשק ייעודי המגיע מתוך הסמארטפון אך שונה מאוד מהממשק המוכר. הוא מבוסס על סרגל תחתון קבוע המכיל קיצורי דרך למפות גוגל, אפליקציית נגן המוסיקה, הטלפון וההודעות, כמו גם על היכולת לתקשר עם המשתמש בעזרת זיהוי קולי.

אפליקציית המפות, לדוגמא, מאפשרת לחפש כתובת באמצעות דיבור לאחר לחיצה על כפתור ייעודי הקבוע מאחורי ההגה. לאחר מציאת הכתובת יושמעו מרמקולי הרכב הנחיות נהיגה קוליות. התראות על שיחות והודעות יוצגו בראש מסך הרכב בלי לכבות את אפליקציית הניווט, כאשר ניתן לענות או לדחות אותן באמצעות נגיעה במסך ואף לקרוא ולשלוח הודעות תגובה בעזרת ממשק הדיבור. כדי להמחיש זאת התיישב פטריק בריידי , מנהל הנדסה באנדרואיד, בתוך תא נהג של מכונית שהוצא ממנה והוצב על הבמה. עובד אחר שלח לו הודעה "הגעת כבר?", שהוקראה לו בקול ממוחשב, ולאחר מכן הוא נתן בקולו פקודה "שלח תשובה: לאן? אין לי גלגלים!".

החברה ציינה כי כ-40 חברות המייצרות רכבים ומערכות בידוריות להתקנה ברכבים הצטרפו ל-Open Auto Aliance, וצפויות לאפשר שימוש ב-Android Auto ברכביהן העתידיים. עם זאת, לא צוין בכמה דגמים ומאילו שנתון תשולב התמיכה באפשרות זו.

זו לא טלוויזיה, זו מסגרת

טלוויזיות חכמות, תחום בו נחלה גוגל כישלון חרוץ בשנים האחרונות, קיבל גם הוא תשובה חדשה עם גרסא L של אנדרואיד. החברה הציגה טלוויזיה חכמה המבוססת על המערכת ותומכת בהצגת שידורים מממירים שונים, כגון כבלים, לוויין ו"עידן+", כאשר מידע כגון לוח שידורים ותכנים אחרים מוצג על גבי השידור – דבר שעד כה לא היה אפשרי.

התפריטים עוצבו מחדש, ועתה הם דומים מאוד לממשק הריבועים והמלבנים של מיקרוסופט מה-Xbox One. ניתן לשלוט על הממשק מכל מכשיר אנדרואיד – סמארטפון, טאבלט או שעון – ואף משלטי טלוויזיה תואמים ובקרי משחק. מעבר להעברת ערוצים בשידור, ניתן לחפש סרטים וסדרות לצפייה מחנות התכנים של גוגל (הנעולה לצערנו למשתמשים ישראלים) ואף לשאול שאלות רלוונטיות הנוגעות לשחקנים או לסרטים זוכי פרסים שונים ולקבל המלצות מתאימות – הכל בעזרת דיבור אל מיקרופון המכשיר המשמש כשלט.

בנוסף, ניתן אף לשדר תכנים ממכשירי אנדרואיד אחרים אל מסך הטלוויזיה. כך, לדוגמא, ניתן להקרין וידאו שצולם בסמארטפון אל המסך הסלוני, לשחק על הטלוויזיה משחק מול חבר או בן משפחה המשחק מטאבלט סמוך ועוד.

תכונה נוספת ותמוהה במיוחד שהציגה גוגל היא הפיכת הטלוויזיה למסגרת תמונה. החברה הציעה שבזמן שהטלוויזיה אינה בשימוש לשם צפייה, היא תציג מצגת תמונות מהמאגרים שלה או מחשבון הגוגל של המשתמש. ניתן לבחור מאילו מקורות יגיעו התמונות שיוצגו וגם לשאול את הסמארטפון מהיא התמונה שראיתם כרגע על הטלוויזיה. עם זאת, יש לזכור כי למסכי טלוויזיה אורך חיים מוגבל, וכשלא עושים בהם שימוש מלא עדיף לכבות אותם.

הקרום של כרום

בעולם המחשבים נוכחותה של גוגל כמעט בלתי מורגשת עדיין, למרות מבול "כרומבוקים" – מחשבים המבוססים על מערכת ההפעלה הרזה שלה, שהיא למעשה מעין דפדפן "כרום" המריץ יישומים מהאינטרנט. כדי לנסות להוכיח שהמחשבים שלה טובים לפחות כמו מחשבים מבוססי "חלונות" או "מק" הציגה החברה אפליקציות אנדרואיד הרצות על המחשב בצמוד להפעלתן בסמארטפון. כל אפליקציה רצה בחלון המתאים לעיצוב שלה, כך שמייל או מסמך מוצגים בחלון רחב המנצלים את גודל מסך המחשב, אך אינסטגרם ו-Vine, המותאמות למסכים צרים, מוצגות בחלונות צרים בצידי המסך.

בנוסף לאפליקציות, יציגו מחשבי גוגל התראות מהסמארטפון של המשתמש, כגון שיחות, הודעות טקסט, התראות מאפליקציות והתראות על סוללה חלשה. החברה לא פירטה האם ניתן יהיה לבצע פעולות כגון מענה להודעות או לשיחות מתוך המחשב, כפי שניתן במערכת ההפעלה "יוסמיטי" שהציגה אפל מוקדם יותר החודש.

הצעדים האלו הם צעדים משמעותיים לקראת איחוד בין כרום לאנדרואיד – שלב מתבקש שנחזה על ידי אנשי טכנולוגיה, כולל כותב שורות אלה, כבר מספר שנים. אך גוגל מסרבת להודות בכך ומתעקשת להמשיך להתייחס ל-Chrome OS כמערכת נפרדת, אפילו כשהאפליקציות שלה מבוססות אנדרואיד.