במסגרת העדנה לה זוכות יצרניות הסלולר הסיניות עם הגעת שוק הסמארטפונים לבשלות, החלו בשנתיים האחרונות להגיע לישראל שלל מכשירים זולים למדי שאינם סתם חיקויי-אייפון או גלקסי. אחד האחרונים שבהם הוא One Touch Idol X של אלקטל, המותג הצרפתי-לשעבר של היצרנית TCL, שמתיימר להתחרות במכשירי הדגל של החברות המובילות במעט יותר ממחצית המחיר והושק בישראל בחודש שעבר.

עיצוב וממשק: מרובע מחושב היטב

Idol X הוא מכשיר מהוקצע מאוד - העיצוב שלו שמרני ומרובע מצד אחד אך בעל אופי "נקסוסי" מהצד האחר. הוא דק מאוד - מעט פחות מ-7 מילימטר, ושולי המסך שלו צרים למדי, מה שהופך אותו לאחד המכשירים הקטנים ביותר עם מסך 5 אינצ'. מצד שני, את נוחות האחיזה שיוצר הגוף הדחוס הורסת המסגרת בעלת הקווים החדים מדי.

צידו הקדמי של המכשיר הוא משטח זכוכית חלק ואחיד כמעט לחלוטין, למעט שקע רחב לאפרכסת בחלק העליון, עיגול בעל צבע בהיר בו קבועה המצלמה הקדמית ושלושה כפתורי מגע סטנדרטיים חרוטים בלייזר בחלק התחתון - תפריט, בית וחזרה (מימין לשמאל). חלקו האחורי כולל את המצלמה הראשית, המבזק ומיקרופון צילום הווידאו בקצה העליון והרמקול בפינה הימנית-תחתונה. בדופן העליונה נמצאים כפתור ההדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה הנוח יחסית, ובדופן התחתונה נמצאים שקע הטעינה הסטנדרטי והמיקרופון הראשי.

אלקטל איידול X (צילום: יאיר מור, NEXTER)
One Touch, אלקטל איידול X|צילום: יאיר מור, NEXTER

 

בצידי המכשיר מחכה ההפתעה הנעימה ביותר בו: לצד כפתור השמע בצד הימני ובחלק המקביל בצד השמאלי נמצאים תאי כרטיס המיקרו-SD וה-SIM. החברה בחרה שלא לעצב אותם בדומה לשום דבר אחר שראינו, אלא לצייד אותם במכסים קשיחים הנפתחים בלחיצה קלה על נקודות הממוקמות מעל ציריהם ונסגרים בעזרת מגנטים. העיצוב הזה מאפשר מצד אחד פתיחה מהירה וקלה מאוד של החריצים, שברוב המכשירים דורשת שימוש בסיכות או הסרה של הסוללה, ומצד שני עמידות גבוהה שמבטיחה שהם אינם מתבלים עם הזמן.

ממשק המשתמש גם הוא מעוצב בצורה שקורצת לעבר מכשירי הנקסוס של גוגל: מסך הבית מינימליסטי ושטוח, והאייקונים שלו מרובעים וצבועים כל אחד בגוונים שונים של אותו צבע, מה שיוצר מראה צבעוני מחד אך לא מצועצע מאידך. על כל אחד ממסכי הבית ניתן למקם אייקונים ל-20 אפליקציות (4x5 משבצות) או תיקיות. כמובן שניתן גם למקם ווידג'טים, ואלו המגיעים עם המכשיר מעוצבים בדיוק כמו האייקונים והממשק עצמו: שטוחים, מרובעים ובעלי צבעים ברורים. ממשקי האפליקציות המובנות גם הם מתאימים לתבנית המרובעת והמוקפדת.

תצוגה וביצועים: שיווק אגרסיבי רק מפריע

באופן כללי, ניתן להגדיר את Idol X כגרסא משודרגת של Infinity X מבית אורנג', המיוצר על ידי אותה חברה. השדרוגים, מלבד התצורה הדחוסה והמהוקצעת בהרבה, מתבטאים בעיקר במסך, שעלה מאיכות HD רגילה לאיכות Full HD ונראה פשוט נהדר, עם איכות, צבעים וזווית צפייה שמזכירות את אלו של מכשירי האייפון. ממש קשה להפסיק לבהות בו.

עוד סיפורים, סרטונים ותמונות בפייסבוק של NEXTER

הבדל שדווקא לא משחק לטובת האיידול הלא-ממותג הוא התוכנה. יצא לי לשחק עם שתי גרסאות של המכשיר - זו הנמכרת בשוק החופשי על ידי אקסל טלקום, יבואנית אלקטל, וזו שנמכרת בסלקום. הראשונה, המריצה גרסא כמעט "עירומה" של אנדרואיד, מהירה כמו המכשיר הקודם של החברה הסינית, שנמכר בארץ תחת המותג הכתום, אך השנייה מרגישה איטית ומסורבלת כמו סמארטפון שעולה פחות מ-1,000 שקל. הסיבה היא התאמות תוכנה כבדות של סלקום על אנדרואיד, שפגעו מאוד בחווית המשתמש. אבל בסך הכל, זה מכשיר חזק שעושה כל מה שתרצו, וההבדל העיקרי בין הגרסאות הוא במהירות המעברים, שבגרסא הפתוחה חלקים מאוד ובשנייה מעט מגמגמים אך לא "נתקעים". האחסון המובנה הגדול יחסית של המכשיר גם מבטיח שלא ייגמר לכם המקום לאפליקציות ואף יישאר מקום לשירים וסרטונים אפילו אם לא תקנו לו כרטיס הרחבה.

צילום: מבטיח יותר ממה שהוא מקיים

המצלמה במכשיר הזה היא אחת המתקדמות ביותר שראינו במכשירים סינים - 13 מגה-פיקסל הם יותר מרוב מכשירי הדגל שיצאו ב-2013. ממשק הצילום בסיסי מאוד, נקי מאוד, מכסה את כל שטח המסך בלי הרבה הסחות דעת או הגדרות מסובכות ומאפשר גישה לשינוי מספר מצומצם של הגדרות מתקדמות למי שחפץ בכך.

התוצאות הן כבר שאלה אחרת - התמונות שמצלם המכשיר נראות לא רע, אך אינן מרשימות כפי שניתן היה לצפות ממכשיר בעל חיישן מתקדם שכזה. הצבע שלהן חי הרבה פחות משל מכשירים אחרים, אפילו ברמת המחיר הרלוונטית, המכשיר מתקשה מאוד בצילום מול תאורה ישירה ו"שורף" חלקים רבים בצילום עם שמים בהירים או מנורות. בנוסף, המכשיר נוטה להיכשל בהתמקדות אם המשתמש לא מגדיר ידנית באיזה חלק בתמונה להתמקד, מה שיוצר תמונות מטושטשות ומחייב לחיצה נוספת להתמקדות לפני כל צילום; סרטונים גם הם נראים לא רע, ואיכות הלכידה מצוינת, אך גם כאן ישנה בעיה חמורה - בצילום בתנועה המכשיר נוטה לאבד את המיקוד כל מספר שניות ואף לבצע מעברים חדים באיזון הצבעים, כפי שניתן לראות בדוגמא להלן. גם המיקרופונים המובנים נוטים לסנן קצת יותר מדי קולות מהווידאו.

צילום ווידיאו עם המכשיר:

 

מולטימדיה

איכות הקול של המכשיר לא מפתיעה. גם מוסיקה וגם שיחות נשמעות כפי שניתן לצפות ממכשיר מודרני. סינון הרעשים בשיחות משביע רצון יחסית לקטגוריית המחיר של המכשיר, וקבצים מהמכשיר נשמעים טוב, אם כי לא נהדר.

אפליקציות ותוכנה: חבילה מכובדת

המכשיר מגיע עם כל אפליקציות גוגל, כמובן, כמו גם מספר אפליקציות של היצרנית הסינית. כך, לדוגמא, כללה החברה אפליקציה ידידותית למדי לגיבוי קבצים, אנשי קשר, הודעות, יומן ומועדפים, התומכת בכמה משירותי הענן הנפוצים ביותר - גוגל דרייב, דרופבוקס ובוקס. אפליקציה אחרת מספקת המלצות לאפליקציות נבחרות, ויש גם אפליקציות לפתקים, משימות, שיתוף המסך, הקלטת קול, הגדרת המכשיר כנקודת גישה אלחוטית לאינטרנט, ניהול הקבצים במכשיר ועוד. בסך הכל, החבילה הכלולה עם המכשיר מקיפה למדי ומספקת את רוב הצרכים הבסיסיים של המשתמש. נציין כי כל האפליקציות ייעודיות, והחברה לא משלבת כמעט אפליקציות צד שלישי במכשיר, בניגוד ליצרניות רבות אחרות.

חיי סוללה

למכשיר סוללה בעלת קיבולת של 2,000 מיליאמפר/שעה - גודל סטנדרטי למכשיר מודרני בעל מסך גדול. התוצאות גם הן סטנדרטיות - יום עבודה בשימוש רגיל הכולל שיחות, הודעות, גלישה ומעט צילום. משחקים, שיחות ארוכות או גלישה תמידית יורידו אותו על הברכיים בשעות הערב המוקדמות ואילו שימוש קל יותר מאפשר יום וחצי בין טעינה לטעינה.

עוד ב-NEXTER:

סיכום

Idol X הוא מכשיר שמהווה תזכורת מצוינת ליתרונן וחסרונן של יצרניות לא ממותגות בכלל וסיניות בפרט - מצד אחד, הן מסוגלות להציע במחיר נמוך תמורה טובה. מצד שני, לפעמים הן נוטות להגזים עם ההבטחה וליצור את הרושם כאילו הן מייצרות מכשירים יקרים יותר. במקרה הזה, מחיר המכשיר - 1,800 שקל - הוא נקודת התייחסות טובה יותר מההבטחה שלו להתחרות מול הליגה של המכשירים העולים מאות שקלים יותר (2,500, נניח). הוא לא באמת חיקוי למכשיר דגל, אלא מכשיר ביניים טוב מאוד, עד כדי קרבה ממשית למכשירי הפרימיום, שצריכה להדאיג חברות שממשיכות למכור לנו מכשירים כאלה כברירת מחדל.

לכל הסקירות