מכירים את החבר או החברה האלה שגם כשישבו אתכם בבילוי בבר או בים, לא יצליחו להתנתק מהסמארטפון לרגע? אם עד עכשיו הנחתם שהם פשוט פופולריים יותר ונהנים מהקשר החברתי הבלתי פוסק, מחקר חדש של אוניברסיטת קנט סטייט באוהיו מציע תשובה אחרת לגמרי ומזכיר לנו פעם נוספת שלא כל השפעות המכשיר הממכר חיוביות. לפי המחקר דווקא אותם אנשים שלא מצליחים להניח את הטלפון החכם בצד מאושרים פחות מאלה שנוהגים לעשות זאת וסובלים מתופעות של לחץ וחרדה.
עורכי המחקר, ג'ייקוב ברקלי, ארין קרפינסקי ואנדרו לאפ, בדקו את נתוני השימוש בסלולרי של 500 סטודנטים, בגילאים 18-22 ובחנו כיצד נתונים אלה משפיעים על השקפת חייהם. הממצאים העלו כי במקום לגרום לאנשים להרגיש מחוברים יותר לחבריהם, לשפר את האינטרקציה החברתית ולסייע בהפחתת תחושת הבדידות, כפי שהוכיחו מחקרים קודמים, הטלפון הנייד רק הגביר את מפלס החרדה שלהם. הנדבקים המדוברים חשו מחויבים לשמור על קשר מתמיד עם חבריהם, אחרים העידו כי הם מתקשים להתנתק מהרשתות החברתיות.
עוד NEXTER בעמוד הפייסבוק שלנו
החוקרים השתמשו במדדים קליניים לבחינת חרדה ובניתוח רמת שביעות הרצון מהחיים של המשתתפים. "אין עוד זמן לעצמי או זמן להתבודדות בחייהם של חלק מהסטודנטים הללו ולדעתי בריאות נפשית דורשת מאדם קצת זמן לבד עם עצמו כדי לשקף, להסתכל פנימה, לעבד אירועי חיים, ופשוט להתאושש מגורמי הלחץ של היומיום", התייחס החוקר אנדרו לאפ לתוצאות. כמו כן, הוא הסביר, "כמה מהסטודנטים שראיינו דיווחו כי גם שליחת הודעות הטקסט באופן מתמיד מבוקר עד לילה יכולה להיות מלחיצה כשלעצמה".
"מסמסים ונשארים עם פנטזיה לקשר אינטימי"
ד"ר טל מסביר כי "בחיים המודרניים אנחנו צריכים לתפקד ביותר שטחים במקביל – אנחנו עובדים יותר וצריכים תוך כדי לנהל את ענייני הבית והמשפחה ולנהל קשרים אחרים. זה דורש מאתנו להכניס בזמן קצוב יותר פועלות ומחייב אותנו להיות בשליטה על כולם, מה שמוביל ליותר מתח ולחץ". "הטכנולוגיה אומנם מאפשרת לנו ליצור הרבה קשרים, אבל רובם יותר שטחיים ופחות אינטימיים וזה פוגע גם ביחסים שלנו בתוך הבית ובמשפחה. השימוש בהודעות אס אמ אס, וואצ'אפ או פייסבוק עוזר מאוד לאנשים שקשה להם לקיים קשרים אינטימיים, אבל פחות מוצלח אצל רובנו שזקוקים לקשר אינטימי ונשארים לפעמים עם קשר שטחי יותר ופנטזיה לא ממומשת לקשר אינטימי", הוא מסביר.
כך נמנע מתופעות הלחץ והחרדה
לפי הערכות ארגון התקשורת הבינלאומי של האו"ם, בשנת 2014 יעמוד מספר הטלפונים הסלולריים בעולם על למעלה משבעה מיליארד מכשירים ויעלה על מספר בני אדם על פני כדור הארץ. בישראל, לפי משרד התקשורת, אחוז החדירה של שוק הסלולר לעומת מספר התושבים עומד על 130%, מה שמעיד שרובנו לא מתכננים להתנתק מהטלפונים החכמים שלנו בזמן הקרוב, כמו האנשים האלה, שכן בחרו לעשות זאת.
אז מה כן אפשר לעשות כדי להימנע מתופעות של לחץ וחרדה? ד"ר טל מסביר.
"בשלב הראשון, מבחינה התנהגותית מומלץ להניח בצד את הטכנולוגיה בכלל (טלפון סלולרי, מחשב נייד, אייפאד וכו') כשמבלים עם אנשים קרובים. בנוסף, בעידן הסמארטפונים והכרויות ברשת, יש נטייה להזניח את הצורך שלנו בקשרים עמוקים. אם מישהו שרציתי לפגוש לא עונה לי להודעה למשל, אמשיך הלאה לחבר הבא ברשימה. לכן, חשוב ומומלץ להיאבק יותר על קשרים, לנסות להבין יותר את האחר ואת הצרכים שלו ולהסביר את שלך. עדיף לעשות זאת במפגש או לפחות בשיחת טלפון".
אבל לפעמים כל אלה לא מספיקים. "שיטה יעילה ופופולרית שנעשה בה שימוש נרחב היום גם לטיפול בדיכאון וחרדה היא ה'מיינדפולנס', מצב תודעתי שמאפשר לאדם להתרכז בהווה, להתרחק ממחשבותיו ולהתסכל על הרגע הנוכחי ללא שיפוט ערכי. כדאי לקרוא עליה ותרגל אותה".