14 בני אדם נרצחו במתקפת הטרור שהתרחשה בדצמבר 2015 בסן ברנרדינו שבקליפורניה. הפיגוע, שבוצע בידי זוג מוסלמים אמריקאים שנשבעו אמונים לדאעש, עורר מאז חרדה בממשל האמריקאי מפני פיגועים נוספים של הארגון.
בשבוע האחרון האירוע עלה שוב לראש הכותרות. ה–FBI ביקש מאפל, בצו בית משפט, לפתח תוכנת "דלת אחורית" מיוחדת כדי לפרוץ לאייפון של אחד היורים, שנהרגו במרדף אחריהם. ה-FBI טען כי גישה למידע המוצפן במכשיר תוכל לקדם את החקירה ולספק מידע חיוני על הפעילות שטווה דאעש בארה"ב.
אפל סירבה לבקשה. במכתב פומבי שפירסם הסביר מנכ"ל אפל, טים קוק, כי פריצה לאייפון של הטרוריסט תיצור תקדים מסוכן שיאפשר ל-FBI לפרוץ למכשירים נוספים ולפגוע בפרטיות הצרכנים. לדברי קוק, התוכנה, שלדבריו ניתן יהיה לפרוץ עמה לכל אייפון, עלולה לזלוג לידי האקרים וארגוני טרור - ולסכן את בעלי האייפונים בעולם.
עוד ב-TheMarker
- ארה"ב הורתה לאפל לפרוץ לתשעה מכשירי אייפון נוספים
- לרונה שגב ואיתן בק יש 115 מיליון דולר להשקיע בסטארט-אפ שלכם
דרישות חמורות יותר מסין
המחלוקת בסוגיית הפרטיות בין ה–FBI לאפל הולידה קרב מתוקשר בין שניים מהכוחות החזקים בעולם - החברה העשירה ביותר מול סוכנות הביון של המעצמה הגדולה ביותר. המאבק החריף לאחר שה–FBI טען כי לאפל חשובה יותר אסטרטגיית השיווק מהמאבק בטרור, ואפל טענה בתגובה, שדרישות ה–FBI חמורות מאלה שדרשה ממנה סין. בינתיים, כמה ממשפחות קורבנות הטבח איימו בתלונה נגד אפל כדי לאלצה להסכים לפריצת המכשיר.
הפרשה, שכבר זכתה לכינוי "אפלגייט", מסעירה את עמק הסיליקון. בין אלה שהתייחסו אליה היו גם מייסד מיקרוסופט, ביל גייטס, ומייסד פייסבוק, מארק צוקרברג. צוקרברג תמך באפל בשם ההגנה על פרטיות המשתמשים, וגייטס יצא נגד החברה, וטען כי על אפל לשתף פעולה עם ה–FBI. "הם (ה–FBI) אינם מבקשים משהו כללי, הם מבקשים זאת עבור מקרה מסוים", הסביר גייטס.
האופן בו התבטאו גייטס, קוק וצוקרברג לא רק ממחיש בפעם המי יודע כמה את המורכבות בסוגיה הבוערת של פרטיות משתמשים בעידן דיגיטלי מחובר, אלא גם יכול ללמד אותנו דבר או שניים על פערי התפישה בין שלושה דורות בתעשיית ההיי־טק.
פערי הדורות של הפרטיות
גייטס בן ה–60 הוא איש הממסד מהדור הישן, שעלה לגדולה לפני עידן האינטרנט, ופרש מההיי־טק עם ניצני מהפכת הסמארטפונים. תמיכתו בבקשת ה–FBI לא צריכה להפתיע, שעה שרק לפני חודשיים הודתה מיקרוסופט, המתנהלת ברוחו וצלמו, שאיפשרה ריגול בקרב משתמשים, ואף לא התריעה או הזהירה אותם. העמדה השמרנית של גייטס מקבלת חיזוק משמרן מיליארדר אחר - המועמד הרפובליקאי לנשיאות דונלד טראמפ, שבסגנונו המתלהם קרא להחרים את אפל עד שתיכנע לדרישת הממשל.
קוק שייך לדור הביניים. הוא צמח עם עליית האינטרנט, והפך לאחד מנותני הטון באפל תחת מנהיגותו הריכוזית והאנטי־ממסדית של סטיב ג'ובס, שניצב פעמים רבות מול תביעות הגבלים של הממשל. עמדת קוק בעניין היא שמירה על רוח המפקד של ג'ובס - אפל היא גן סגור, שבו איש לא יגיד לאפל מה לעשות. התפישה היהירה הזו סייעה להפוך את אפל למעצמה, אבל היא גם עשויה לכווץ אותה חזרה לגודל שפוי בעידן שאחרי האייפון.
צוקרברג בן ה-34 הוא בן דור העתיד. בזכות פייסבוק הוא הגדיר מחדש את האינטרנט כמדורת השבט העולמית, וכעת הוא נושא פניו לעידן המציאות הווירטואלית. דבריו בעד אפל נאמרו ביום בו תיעד עצמו בתערוכת הסלולר בברצלונה, כשהוא פוסע בנון־שלנטיות על פני קהל אלפים שכולם מרכיבים משקפי מציאות מדומה. "איני חושב שבניית דלתות אחוריות היא הדרך הנכונה", אמר על "אפלגייט". אבל דלת אחורית לאייפון מיושן לא באמת מעניינת אותו. כמי שמחזיק בעוצמה גדולה יותר משל רוב הממשלות בעולם וכשרוב חייו עוד לפניו, צוקרברג רוצה להיות זה שיפתח בפנינו את הדלת הראשית למהפכה הטכנולוגית הבאה.
"דמיינו שתוכלו לשבת מול מדורה עם חברים מתי שתרצו. דמיינו מפגש או אירוע קבוצתי בכל מקום בעולם. כל הדברים האלו יהיו אפשריים", תיאר צוקרברג בפני שומעיו את עידן המציאות המדומה. אפשר רק לדמיין כיצד ינצלו עתיד כזה ארגוני טרור, ולתהות אם צוקרברג יואיל בטובו לפתוח בפני ה–FBI את הדלת לעתיד שבו הוא ישלוט.