"האם איירפודס מסוכנות?", תהתה כותרת בדיילי מייל וממשיכה עם תשובה "250 מדענים חותמים על עצומה שמזהירה מפני סרטן ממוצרים אלחוטיים, כולל האוזניות תוך-האוזן הטרנדיות". בסאן הצטרפו "איירפודס של אפל 'יכולות להוות סיכון לסרטן', אומרים 250 מדענים". מכאן זה התגלגל לכותרות דומות בכל העולם, שבהן ציטטו משני האתרים, כולל בכלי תקשורת ישראל.
מפחיד, נכון? מפחיד. חדש, נכון? לא חדש - כותרות על הקשר בין מכשירים אלחוטיים לסרטן צצות יומם וליל בכל כלי התקשורת בכל העולם. קשור לאיירפודס? לא בדיוק. יש פה כדור שלג של בלבולים ואזהרות.
איירפודס הן אוזניות אלחוטיות של אפל, שנכנסות לתוך האוזן ומבוססות על טכנולוגיית בלוטות'. הם דומות מאוד לאוזניות רבות ומגוונות של מתחרים. יש להן ייחדיות בעיצוב ובפיצ'רים, אבל מבחינת השידור שלהן - הן די דומות לאוזניות אלחוטיות אחרות שאתם מניחים בתוך האוזן - מהחברות הגדולות ועד לחיקויים הסינים.
אז למה מדענים בחרו להזהיר ספציפית מהן? בואו נתגלגל אחורה בסיפור. בידיעה בסאן קישרו לעצומה של המדענים, והנה היא לפניכם. יש אפילו תרגום שלה לעברית. מה מופיע בה? אזהרה מפני הקשר הנחקר בין קרינה אלקטרו מגנטית לסיכונים בריאותיים.
מה לא מופיע בה? המילים "איירפודס", או "אפל", או אפילו אזכור ספציפי כלשהו לאוזניות, או לבלוטות' - טכנולוגיית התקשורת האחלוטית שעליה מבוססות האיירפודס. בעצומה נכתב "המכשירים כוללים, אך לא בהכרח רק: מכשירים שפולטים קרינת רדיו, כמו טלפונים סלולריים ואלחוטים, ותחנות הבסיס שלהן, ווייפיי, אנטנות שידור, מודדים חכמים, ומוניטור לתינוקות. כמו כן מוצרים אלקטרוניים ותשתיות שעושים שימוש במפיקים תדרים אלקטרומגנטיים נמוכים במיוחד (ELF EMF)". שזה כולל המון מוצרים אלקטרוניים שמקיפים אתכם בבית, ברחוב ובעבודה. ממש לא רק אוזניות.
ההתייחסות לסרטן אומרת שנמצאו מחקרים שמייחסים הגדלת סיכוי לסרטן בקרב אורגניזם חי וכי יש סיוכנים לסרטן. בעצומה טוענים שארגון הבריאות העולמי אימץ תקנים גבוהים של קרינה, מדי ושצריך להנמיך אותם.
למה איירפודס?
העצומה פורסמה לראשונה במאי 2015, ומאז אספה חתימות של רופאים ומדענים ברחבי העולם, כולל רופאים מישראל, בהם מהנדס תקשורת מהטכניון, רופא תעסקותי מהדסה, רופא ילדים ומשפחה ופרופסור לרפואת עור ומנהל מחלקה. האיירפודס יצאו רק שנה וחצי לאחר מכן - בדצמבר 2016 (הן הוצגו קצת קודם באירוע ההכרזה של אפל, בחודש ספטמבר).
אז לחותמי העצומה לא הייתה מכונת זמן או יכולת לחזות את העתיד. הם לא חתמו על עצומה שמזהירה ספציפית מפני איירפודס, ובטח לא אמרו שהאוזניות של אפל מהוות סיכון או מסרטנות, כפי שהכותרות טענו.
הקשר הספציפי לאיירפודס נולד במאמר באתר מדיום. זוהי מערכת בלוגים יוקרתית שמלקטת כותבים עצמאיים שמפרסמים בעצמם את התכנים, בנושאי אמנות, יופי, ספרים, קומיקס, אופנה, בריאות, ספורט וכדומה.
המאמר של כתב בריאות בשם מרחאם הייד, נשא את הכותרת "האם איירפודס ואביזרי בלוטות' אחרים בטוחים?". כלומר, כבר בכותרת הוא מסביר שמדובר על משהו כללי, אבל בחר להבליט את איירפודס ככל הנראה מכך שמדובר באוזניות פופולריות ומוכרות מאוד של חברה גדולה. האוזניות בכותרות באתרי טכנולוגיה מדי פעם, כאשר מדברים על דגם חדש שאפל עשויה להוציא. במילים אחרות - זה קליקבייט, אבל התוכן עצמו לגמרי מפרט על הסוגיה.
"הדאגה שלי בקשר לאיירפודס היא שהמיקום שלהן בתוך תעלת האוזן חושף רקמות בראש ללרמות גבוהות יחסית של קרינת רדיו". את זה אמר ג'רי פיליפס, פרופסור לביוכימיה באוניברסיטת קולרדו, להייד במאמר שלו.
הייד כותב "פיליפס לא לבד. כ-250 מדענים מיותר מ-40 מדינות חתמו על עצומה (...) שמביעה דאגה רצינית מקרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת, שזה הסוג של קרינה שנפלטת ממכשירים אלחוטיים כולל טכנולגיית בלוטות'". הייד כתב, אגב, שחור על גבי HTML, "הסיכונים הללו לא בלעדיים רק ל-AirPods". המרואיין שלו מספר שמדובר בכל טכנולוגיה שעושה שימוש בשידורי רדיו.
"250 מדענים"
אז מכתבה במדיום, על עצומה בת ארבע שנים, וכללית מאוד שעוסקת בטכנולוגיות שידור ובאימוץ של תקנים מחמירים, ומדען שאומר בראיון שיש סכנה כללית ולא בלעדית לאיירפודס, התגלגלו בעולם ידיעות וכותרות ספציפיות על איירפודס שמסרטנות, ועל 250 מדענים שאומרים את זה. אז לא 250, ולא את זה הם אמרו. והסכנה? תקראו בסוף הכתבה.
מאז הפרסום המקורי, הסאן, וגם הדיילי מייל שינו את הכותרות שלהם, ועידנו את ההקשר הישיר (שלא היה קיים במציאות) בין העצומה לבין המותג הספציפי של אפל.
בסאן הוסיפו את המילה "כמו" בשביל לא להיות ספציפי: "אוזניות אלחוטיות כמו האיירפודס של אפל 'עלולות להוות סיכון לסרטן' אומרים 250 מדענים, שמזהירים מפני אוזניות ששמים בתוך האוזן - שיכולות לשדר 'קרינה מסוכנת' היישר לתוך הראש". בדיילי מייל השאלה הפכה מספצפית על האיירפודס לכללית: "האם אוזניות אלחוטיות מסוכנות? מומחים מזהירים שהאיירפודס של אפל עלולות לשלוח שדה אלקטרומגנטי לתוך המוח - כאשר 250 מדענים חתמו על עצומה שקוראת לפקח על הטכנולוגיה הטרנדית".
התגובה של אפל לא התפרסמה בכתבות הללו בחו"ל. גם אנחנו פנינו לחברה וטרם קיבלנו תגובה. הייד עצמו מקשר במאמר שלו לתגובה ישנה של אפל מהמגזין של אוניברסיטת ברקלי, שם אומר דובר מטעם החברה באופן מאוד לא מפתיע, שהכל בסדר - "המוצרים של אפל תמיד מעוצבים ונבחנים בשביל לוודא שהם מתאימים לכל תקני הבטיחות ואפילו מחמירים יותר".
ועכשיו נרגיע את כולכם
הנושא של קרינה וציוד סלולרי, אלחוטי או בכלל אלקטרוני, הוא לא חדש. גם ההתייחסות הספציפית למוצר בן יותר משנתיים לא הגיעה רק עכשיו פתאום. בכתבה של LA times ראיינו מומחים אחרים שמרגיעים: "הן משדרות בעוצמה די נמוכה", הסביר פרופסור קנת' פוסטר, פרופסור לביוהנדסה באוניברסיטת פנסילווניה.
באשר למחקרים שמוכיחים את הפגיעה של קרינה כזו - יש גם הסבר. זה נעשה על חולדות, בעוצמות גבוהות פי 50 עד 100 ממה שמשדר סמארטפון, ולמשך 18 שעות ביממה במשך שנתיים, כל החיים שלהן ועוד לפני הלידה. כך מסביר ג'ון מולדר, ביולוג מתמחה בקרינה, ופרופסור בקולג' הרפואי של וויסקונסין. בטיימס מקשרים גם למחקר שמראה שאין השפעה על השמיעה, גם בחשיפה ממושכת לבלוטות'.
"יש מחקר של שילוב טכנולוגיות שלו בתוך מחלקות אונקולוגיות מהשנים האחרונות", מסביר צרי בריקנר, סמנכ"ל מדע גדול בקטנה ומאסטרנט לאפידמיולוגיה. הנה הלינק למחקר.
על העצומה שחתומים עליה 250 המדענים אומר לנו בריקנר, "חשוד מאד, ובהחלט לא ברור לי איך מסמך ללא מראי מקום מדעיים, עם מונחים מאד מעורפלים שלא לומר לא מקצועיים והצעות מרחיקות לכת בדמיון שלהן עבר 250 חתימות של מדענים מאד רציניים. האם זה תולדה של תרגיל פישינג?".
מכון דוידסון לחינוך מדעי גם התייחס לנזקים מקרינה סלולרית. הנה מה שכתב ד"ר ארז גרטי על הנושא (לא בהקשר הספציפי של אוזניות אלא על קרינה). "עשרות אלפי מחקרים שפורסמו ב-30 השנים האחרונות העלו כי אין ראיות להשלכות בריאותיות מחשיפה לרמות נמוכות של קרינה אלקטרומגנטית. הטענה שהוזכרה בתחקיר, לפיה קרינה סלולרית היא מסרטן אפשרי, מתבססת על דו"ח של ארגון הבריאות העולמי שפורסם ב-2011, שבתורו מסתמך על מחקרים בחולדות ומחקרים באיכות נמוכה בבני אדם (דבר שצוין גם בדו"ח). מאז התפרסמו כמה וכמה מסמכים של רשויות הבריאות המובילות, ביניהן מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC), המכון האמריקני לחקר הסרטן והאגודה האמריקאית לסרטן (ACS). המסקנה של כולם היא שלא נמצא קשר בין שימוש בטלפונים סלולרים לסרטן".