אבדה קשה לעולם, סטיב ג'ובס, המנכ"ל המיתולוגי של חברת אפל מת הלילה (ד') בגיל 56 אחרי מאבק ממושך במחלת הסרטן.
מדובר בגאון שלא רק עשה מהפכה בתחום הטכנולוגיה, השיווק והבידור אלא גם בבן אדם בעל חזון שנתן השראה למיליונים, אין ספק כי מדובר בסוף עידן.
ג'ובס שחי חיים לא פשוטים החל מילדותו כשנמסר לאימוץ ועד שהפך לאיש שעשה מהפכה - לפניכם 56 שנים של חיים מרתקים:
הילדות והלימודים
סטיבן פול (סטיב ג'ובס) נולד ב-24 בפברואר 1955 בסן פרנסיסקו, ארה"ב לזוג סימפסון (שאז לא היו נשואים) ומסרו אותו לאימוץ אצל זוג בסן פרנסיסקו. אביו המאמץ היה מכונאי בצבא והאמא הייתה מנהלת חשבונות. בגיל חמש הם עברו לעמק הסיליקון ושם מבחינתו התחילה האהבה שלו לאלקטרוניקה כפי שסיפר באחד מראיונותיו.
את בית הספר הצליח לסיים בזכות מורה אחת שהכריחה אותו ללמוד בכיתה ד', אחרת הוא היה מסיים בין כותלי בית הכלא כמו חלק מחבריו. בסופו של דבר הוא סיים את בית הספר התיכון והלך למכללה ממנה נשר לאחר סמסטר. למרות זאת, הוא המשיך ללכת לקורס קליגרפיה (כתיבה תמה) שמאוחר יותר, הוא התוודה, הציבה את היסודות לגופנים אותם פיתח עבור המקינטוש. את החיים שלו במכללה הוא מימן באמצעות מחזור בקבוקי קולה וארוחות חינם במקדש של 'הארי קרישנה
השורשים המזרח תיכוניים
עד כמה שזה ישמע מפתיע, סטיב ג'ובס היה חצי סורי מהצד של האבא הביולוגי. יחד עם זאת, השמועות שהיו בשנת 2003 סביב היותו מוסלמי שיעי אינן נכונות ובמציאות הוא בכלל היה בודהיסטי שהאמין בתורת הזן. למדריך – נזיר שלו קראו קובון צ'ינו והוא גם זה שחיתן את ג'ובס עם לורין פאוול בשנת 1991.
הביקור באשראם
באמצע שנות השבעים יצא ג'ובס לשנת שבתון מחברת אטארי (שם עבד כטכנאי) אותו בחר לעשות בהודו. הוא התנסה בבודהיזם, ביקר באשראם וניסה סמים פסיכודאליים (LSD). מאוחר יותר הוא צוטט לגבי החוויה האישית שלו בתשובה למכתב ששלח אליו ד"ר אלברט הופמן (שגילה את הסם): "זו (החוויה של הסם) היא אחד משניים או שלושה הדברים החשובים ביותר שעשיתי בחיים שלי".
הביקורת על מיקרוסופט
בשנת 1997 במהלך ראיון למגזין התייחס ג'ובס לביל גייטס מייסד מיקרוסופט ואמר: "אני מאחל לו כל טוב. אני רק חושב שהוא ומיקרוסופט קצת צרים. הוא יכול היה להיות אדם רחב יותר אם הוא היה לוקח סמים או הולך לאשראם לפחות פעם אחת כאשר הוא היה צעיר יותר".
הילדה שהוא לא הכיר בה
לג'ובס נולדה ילדה בשנת 1978 בשם ליסה ברנן-ג'ובס אליה הוא התכחש (כן, כן) במשך שנתיים ואף שיקר במשפט האבהות במצח נחושה. לאחר מכן הוא הכיר בה, אך עד גיל שבע היא כמעט לא ראתה אותו. אף על פי כן, את שנות הנעורים היא העבירה יחד איתו ועל פי הדיווחים הם בקשר טוב מאז. כיום היא בגילאי השלושים לחייה ועושה חיל בתור עיתונאית ובלוגרית.
האחות שלא ידע עליה
בגיל 27 נודע לג'ובס כי הוריו הביולוגיים התחתנו וכעבור שנתיים וחצי נולדה להם בת בשם מונה סימפסון. היחסים ביניהם נשארו בסוד עד שנת 1986, מועד השקת ספרה הראשון. כיום מונה סופרת מפורסמת.
מקור השם אפל
בניגוד לשמועות אחרות, את השם לחברה הוא בחר בעת שעבד בחוות תפוחים לאחר שנשר מלימודיו במכללת פורטלנד בזמן סיעור מוחות עם חברו סטיבן גרי "ווז" ווזניאק לימים השותף שלו בחברה. "אני זוכר שהסעתי את סטיב משדה התעופה לאחר שחזר מחוות תפוחים באורגון הנקראת 'בוסתן תפוחים'. סטיב הציע את השם Apple Computer. ניסינו למצוא שמות טובים יותר אבל לא הצלחנו", מספר ווז.
הקמת אפל
את חברת אפל הוא הקים בשנת 1976 יחד עם ווז ורונלד ויין. שנה לאחר מכן הם התחילו למכור את ה Apple II, המחשב האישי הראשון בעולם ממנו הם מכרו שש מליון יחידות עד שנת 1993 והוא זה שהפך את שלושתם למליונרים.
המקינטוש הראשון
את המק הראשון השיק ג'ובס בשנת 1984. תהליך הפיתוח לא היה פשוט ולאחר חמש שנים של עבודה משותפת עם חברת זירוקס תחת השם LISA שהסתיימו בכשלון, הוא החליט לקחת הפרוייקט לאפל ולקרוא לו מקינטוש. זה היה המחשב הראשון עם ממשק משתמש גרפי הדומה למערכת הפעלה מבוססת חלונות שאנו מכירים היום. זו גם הייתה השנה בה חברת IBM יחד עם ביל גייטס החליטו להתחרות בו.
הפיטורים מאפל והקמת NeXT
בשנת 1985 לאחר שנה של שפל במכירות ומאבקי כוח פנימיים פוטר ג'ובס מתפקיד מנהל פרוייקט המקינטוש. בערך באותו הזמן הוא הקים חברה חדשה בשם NeXT Computer בה הוא פיתח מערכת גרפית של דואר אלקטרוני (NeXTMail), תחנת עבודה (NeXTcube) ומערכת הפעלה התומכת בריבוי משימות בשם NeXTSTEP עליה פותח הדפדפן הראשון בעולם והיא גם הייתה הבסיס לפיתוח מאוחר יותר של תוכנת הפריהנד ומערכת ההפעלה המוכרת כיום כ-Mac OS.
הקמת אולפני פיקסאר
בערך באותה תקופה, לאחר הפיטורים מאפל, קנה ג'ובס מג'ורג' לוקאס (מלחמת הכוכבים) סטודיו לפיתוח אנימציה תלת מימדית שלימים נודע בשם פיקסאר. המדובר היה בחבורה של מומחים לגרפיקה שנאספו על ידי לוקאס ויחד עם ג'ובס הפיקו את 'צעצוע של סיפור' שנחל הצלחה מסחררת. בשנת 1995 הנפיק ג'ובס את החברה ונהיה מיליארדר בפעם הראשונה. לאחר מכן, בשנת 2006 מכר את החברה לוולט דיסני והפך להיות דירקטור בחברה ומחזיק המניות הפרטי הגדול ביותר בה.
החזרה לאפל
בדצמבר 1996 קנתה חברת אפל את החברה של ג'ובס, NeXT וקיבלה אותו כחלק מהעסקה. באותה תקופה הייתה אפל בצרות וכמעט הגיעה לפשיטת רגל. ההנהלה, שרצתה להיפטר מהמנכ"ל שכיהן נתנה את התפקיד לג'ובס על בסיס משרה זמנית עבור משכורת של 1$ לשנה. נחוש להשיב את החברה לגדולתה, חיסל ג'ובס פרוייקטים כושלים והציג כאלו חדשים כמו הiMac, iBook וה-iBook G3. בשנת 2000 הוא הוריד את תג ה'זמני' והפך להיות המנכ"ל הקבוע של אפל.
האייפוד
השנה 2001 וג'ובס פונה להציל את עולם המוזיקה מהורדות לא חוקיות עם האייפוד והאייטיונס, חנות מקוונת להורדת שירים ב99 סנט. צריך לזכור שעד אז סבלה התעשייה מפיראטיות שמקורה בעותקים דיגיטליים של שירים והמכשיר הראשון שכלל 5 גיגה זכרון שהספיקו בערך לאלף שירים יחד עם האייטיונס היה עבור האולפנים כמו אויר לנשימה. סוף, סוף הם יכלו להנות מרווחים על אותם עותקים. מאז כמובן התפתחה הטכנולוגיה וכיום מסוגל האייפוד להכיל עד 200 אלף והאייטיונס עברה את ה-6 מיליארד הורדות.
האייפון
"היום, אפל עומדת להמציא מחדש את הטלפון". זה היה משפט הפתיחה של ג'ובס בכנס הMacWorld של שנת 2007. ואכן, השילוב של טלפון סלולרי, נגן מוזיקה ומכשיר נייד לגלישה באינטרנט היה כל כך מוצלח עד שחצי שנה לאחר מכן בהשקה הרישמית השתרכו תורי ענק בכניסה לחנויות אפל ברחבי ארה"ב.
המשכורת
על פי וול סטריט ג'ורנל הוא החזיק בכמות של 5.5 מליון מניות של אפל ולפי שווי השוק שלהם ב-2010 מדובר על כמעט שני מיליארד דולר. זה בנוסף ל7% מניות של דיסני שהוא החזיק מהעסקה של פיקסאר.
באוקטובר 2003 במהלך בדיקה שגרתית גילו הרופאים גידול ממאיר בלבלב של ג'ובס. לאחר תשעה חודשים של חיפוש אחר טיפולים אלטרנטיביים נכנס ג'ובס לניתוח בו הוציאו לו את הלבלב, כיס המרה, חלק מהבטן, החצי התחתון של צינור המרה וחלק מהמעי הדק. במברק שיצא לעובדים לאחר מכן הודיע ג'ובס שהבריא, אבל לא להרבה זמן. עברו ארבע שנים והוא התחיל לרדת במשקל והודיע כי הוא יוצא לחופשת מחלה שהסתיימה בהשתלת כבד.
ההתפטרות
לפני חודשיים הגיש ג'ובס את מכתב ההתפטרות למועצת המנהלים של החברה ומינה תחתיו את טים קוק שניהל את החברה בפועל בהיעדרו.
הסוף
אחרי שנים של מאבק בסרטן הלבלב, ג'ובס נפטר הלילה (ד') בגיל 56. כחודשיים אחרי שפרש מתפקידו כמנכ"ל אפל.