מסמכים היסטוריים נחשפו ברוסיה (צילום: חדשות 2)
לחוות את הכאב דרך האינטרנט|צילום: חדשות 2

יום הזיכרון לשואה ולגבורה הוא יום של טקסים, של צפירות זיכרון, של סרטים בשחור-לבן בטלוויזיה ושירים שקטים ברדיו. אך ניתן לחוות אותו גם בצורה קצת שונה: האינטרנט מציע לנו דרך יוצאת דופן לחוש בעוצמה רבה את יום השואה ולהתייחד עם זכר הנספים. באמצעות הרשת אנו יכולים לראות, לשמוע, ללמוד ולהרגיש את היום החשוב הזה בדרך מיוחדת במינה. אנחנו כאן כדי לנסות להמליץ לכם על דרך אפשרית אחת מיני רבות לעשות זאת – באמצעות מסע וירטואלי ברחבי הרשת שייקח אתכם עמוק לתוך יום השואה.

לשמוע

אחדים מהשירים העבריים העצובים והנפלאים ביותר נכתבו על השואה. המלצה שלנו: הרכיבו פלייליסט קטן ביוטיוב עם כמה שירים יפים ושקטים, והשמיעו אותם ברקע לפני שאתם ממשיכים הלאה. הנה מספר שירים שאהובים עלינו במיוחד: "לכל איש יש שם" היפהפה, "שיר הפרטיזנים", "פונאר", "רוח עצוב", "פרח", "אפר ואבק" וכמובן "הליכה לקיסריה" של חנה סנש, אחד מהשירים הפשוטים והמרגשים ביותר שיש לנו. בלי מילים – רק להאזין.

להביט

עם המוזיקה ברקע, זה הזמן לפתוח את האלבום הווירטואלי ולהתבונן בכמה תמונות מהתקופה. ישנם כמה מאגרי תמונות ענקיים שהועלו לאינטרנט, עם מגוון אדיר של תמונות שהן אמנם ישנות וחסרות צבע, אך מצליחות אולי להמחיש, אפילו במעט, את האסון.

המצגת הווירטואלית שבאתר "יד ושם" פורשת בפניכם את "אלבום אושוויץ". כפי שמסביר הקריין, "זוהי העדות המצולמת היחידה לתהליך הרצח שהתחולל במחנה ההשמדה. אלבום יחיד במינו ואין דומה לו בעולם". זוהי מצגת של תמונות חודרות ורבות עוצמה, שמציגות בבהירות מבעיתה כיצד ירדו היהודים לרציפי הרכבת במחנה ההשמדה ללא מושג על העומד להתרחש, ואת המיון בין הגברים הכשירים שנשלחו לעבודות פרך, לבין "חסרי הערך" – הילדים והנשים שנשלחו לתאי הגזים.

לאחר צפייה בתמונות, אפשר לעבור גם לסרטים: הארכיון ע"ש סטיבן שפילברג מכיל מספר סרטים ישנים ונדירים, חלקם צולמו בתקופת השואה ואחרים הם סרטי תעודה שהופקו בשנים שלאחר מכן. כדאי גם להיכנס לערוץ היוטיוב של יד ושם – כאן אפשר למצוא תיעוד נרחב ונגיש של עדויות חשובות שמושמעות מפי ניצולים שהיו שם.

ללמוד

כעת, אולי שווה לעשות הפסקה קצרה ולהקדיש כמה דקות להשלים קצת פערי ידע בנושא השואה. באתר של משרד החינוך ניתן למצוא מידע רב, כולל רקע היסטורי וסיפורים קצרים על ילדים בשואה – הכל לא ארוך מדי וכתוב בצורה ברורה וקריאה. גם באתר שהוקדש לגטו ורשה אפשר למצוא מידע רב ומרתק אודות הגטו הגדול ביותר בפולין, על החיים בו, סיפורים קטנים מחיי היומיום הקשים וכמובן על המרד הידוע – הכל מפיהם של אלו שהיו שם וניצלו. באתר יש גם מאגר תמונות עשיר מחיי הגטו והמרד.

להרגיש

הילד המפורסם מהשואה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

התחנה האחרונה שלנו היא במוזיאוני השואה. ביקור באתר הוא אמנם אינו תחליף לביקור במוזיאון עצמו, אך זוהי עדיין חוויה מקיפה ועמוקה ביותר. באתר הרשמי של יד ושם אפשר למצוא את כל המידע על המוזיאון, כולל סיור וירטואלי במסדרונותיו. יש כאן גם הרבה מעבר לכך: המאגר המרכזי של שמות קרבנות השואה הוא פרויקט לאיסוף ותיעוד זהותם של הנספים, במטרה להנציח את זכרם. אם יש לכם קרובי משפחה שנספו, אפשר לחפש אותם כאן.

מוזיאון השואה בלוחמי הגטאות הוא אמנם קטן מיד ושם – אך מיוחד במינו בדרכו שלו. המוזיאון מעוצב בצורה מיוחדת שבולעת את המבקר לתוך חוויה חזקה ובלתי נשכחת. הסיור הווירטואלי לוקח אתכם למוזיאון, עם טעימה קטנה ממה שיש לו להציע.

>> איך למצוא את מה שאתם צריכים באינטרנט