במשך שנים מק היה שם נרדף למקצועיות. לא בגלל שהמחשב עצמו מקצועי יותר ממחשבים אחרים, אלא בגלל שאנשי מקצוע – צלמים, גרפיקאים, אנשי מוסיקה ואנשי וידאו – העדיפו להשתמש בו. היום אפל מציעה מחשבים גם לקהל הרחב יותר, אבל אותם אנשי מקצוע עדיין משתמשים בגרסאות המתקדמת יותר: ה“מק פרו" וה"מקבוק פרו". אם גם אתם רוצים לשדרג את איכות העבודה שלכם, אחד משני המחשבים האלה הוא הקניה הבאה שלכם.
הנה השיקולים המרכזיים שכדאי לקחת בחשבון לפני הקניה:
נייד או נייח?
בניגוד לשוק הפרטי בו יש קצת יותר מגוון, למשתמשי הפרו יש בחירה בין המקבוק פרו הנייד לבין המק פרו הנייח. בנייד של אפל יבחרו גרפיקאים שלא עובדים על קבצים גדולים מאוד; לדוגמא, מוסיקאים שרוצים לקחת איתם את עבודתם להופעות. כנ"ל לגבי מעצבים, בוני אתרים ומשתמשים אחרים שלא מחפשים ביצועים מורכבים מדי מהמחשב.
מתי כן לקנות מק פרו? כשהדרישות המקצועיות הן גבוהות מאוד.
עריכת וידיאו, למשל, למרות שהיא אפשרית על המקבוק פרו, היא מלאכה שתרצו לבצע על המק פרו. כמו אחיו הקטן המק-מיני, גם המחשב הזה מגיע עם מקלדת ועכבר, אך ללא מסך. המחשב מסוגל להכיל בתוכו ארבעה כוננים של 1TB ועד 36 ג‘יגה זיכרון פנימי. מדובר בבהמת עבודה המסתתרת תחת מעטה סקסי כמו שרק אפל יודעים לעשות.
קידוד סרטים לאחר עריכה ומלאכת העריכה עצמה היא תענוג אמיתי על המכונות האלו. חברות גרפיקה העובדות עם קבצים של מאות מגה יעדיפו את המחשבים שמסוגלים להישאר מהירים ועדיין לטפל בקבצים באיכויות גבוהות. ואגב איכויות גבוהות – כאשר רוכשים מק פרו כדאי להשקיע במסך טוב.
מסכים: אל תתפשרו על איכות
מסכים של אפל, דל וחברת Eizo היפנית הם המסכים המומלצים על ידי רוב המשתמשים בארץ. אלה הם מסכים מעולים לעבודה שמבטיחים ביצועים לאורך זמן ומגיעים, מאותה הסיבה, עם תג מחיר מתאים. כיצד תמצאו מסכים טובים? הדבר הטוב ביותר לעשות הוא לאתר מקום שיש בו תצוגת מסכים רחבה. קחו את הזמן ובחנו את המוצרים השונים, גם בצפייה בסרטים וגם בעבודה. קל להתפתות לרכוש מסך על פי שם בלבד, אבל במקרה הזה ”אין טוב ממראה עיניים“ היא אמרת שפר שאי אפשר להתעלם ממנה. מסכים יכולים לעלות אלפי שקלים ואתם רוצים להיות בטוחים שאתם משקיעים את הכסף בצורה נבונה.
לא משנה איזה מק בחרתם לרכוש, יש עוד שני דברים שבאים יחד עם המק (ולמעשה יחד עם כל מחשב) וכדאי לשים לב אליהם בזמן הקניה או לאחר מכן:
זיכרון פנימי: תמיד כדאי עוד
זיכרון פנימי הוא דבר שאי אפשר שיהיה יותר מדי ממנו. תוכנות משתמשות בזיכרון הזה כדי לשמור מידע לו הן זקוקות במהלך העבודה; אם אין להן מקום בזיכרון הפנימי הן פונות לכונן הקשיח כדי לכתוב אותו. ומכיוון שכתיבה על הכונן הקשיח היא איטית יותר מכתיבה לזיכרון הפנימי, המשתמש מרגיש בהאטה הזאת באופן מידי.
בכל אופן, בין אם החלטתם לשדרג את הזיכרון מיד או לאחר תקופה, מומלץ לא לרכוש זיכרון מאפל. הזיכרונות שתוכלו למצוא במקומות אחרים יהיו זולים יותר בהפרש ניכר: בעוד 4GB זיכרון של חברת Crucial ניתן לרכוש ב-86 דולר, באפל ערכה דומה תעלה לכם 400 דולר.
כונן קשיח: שיהיה גדול ומהיר
מהירות הכונן הקשיח קובעת כמה מהר יוכל המחשב שלכם לגשת לנתונים שבכונן. רוב הכוננים היום מגיעים במהירות 5400 סיבובים לדקה, אבל ניתן לרכוש כוננים במהירות 7200 סיבובים לדקה. מאחר ולא כל נפח מגיע במהירות של 7200, בנקודה זו עליכם להחליט מה יותר חשוב לכם: קחו בחשבון שאם אתם משתמשים במחשב כאחסון למדיה, שמיעת מוסיקה וצפייה בסרטים, העדיפות היא לנפח גבוה ולאו דווקא למהירות.
חשוב לזכור שמי שעובד עם מדיה בכל מקרה לא ירצה לעבוד על הכונן הפנימי. כמו כל דבר אחד בעולם האלקטרוניקה, שימוש רב כמו זה שנעשה בזמן עריכת וידיאו, יגרום לשחיקת הכונן ובסופו של דבר לקריסתו. מהסיבה הזו עדיף לעבוד במקרים כאלו עם כוננים קשיחים חיצוניים.
יצא לי לקבל לא מעט שיחות מחברים וקרובים שעמדו בפני קניית מחשב ורצו שאסכים איתם שכונן קשיח בנפח גדול יותר זו קניה מיותרת. ”אני לא משתמש בכל כך הרבה מידע במילא“ הוא המשפט המסכם לשכנוע העצמי. העצה שלי: יש לכם את הכסף במסגרת התקציב? אל תחסכו על חשבון הנפח. נסו לחשוב באיזו מהירות מילאתם את הכונן האחרון שלכם, ותבינו שלא משנה כמה גדול נפח הכונן שתרכשו, לאחר זמן מה כנראה שתגלו שזה לא מספיק.