למרות החדירה העמוקה מאוד של חברות הלוויין והכבלים, יש הרבה מאוד בתי אב בישראל שלא מחוברים עדיין, ועושים שימוש באנטנות הרגילות של הטלוויזיה כדי לקלוט את הערוצים הציבוריים - הערוץ הראשון, השני, ערוץ עשר, ערוץ 33 ושידורי הכנסת (ערוץ 99). שתי סיבות עיקריות לכך: יש מי שלא יכולים להרשות לעצמם לשלם את הסכום החודשי הגבוה שדורשות חברות הלווין והכבלים, ויש אנשים שפשוט לא מתעניינים בשידורי טלוויזיה. אנשים אלה פשוט רוצים מדי פעם להתעדכן בחדשות ואולי בסרט או סדרה המשודרים באחד מהערוצים הציבוריים.
לא משנה מה הסיבה, שתי הקבוצות האלו נאלצו עד היום להסתפק בשידורים אנלוגיים - שידורים הנקלטים על ידי אנטנה, בדיוק כפי שנקלטו בקום המדינה. הבעיה: איכות התמונה האנלוגית הרבה פחות טובה מאיכות של תמונה דיגיטלית. בנוסף, בשידור אנלוגי אי אפשר ליהנות ממידע בצורת כתוביות או תקציר שידורים על פי תוכנית - דברים שעבור מי שמחובר לכבלים או ללווין נראים מובנים מאליהם.
כל זה, כך הרשות השנייה, הולך להשתנות עכשיו. הרשות מזמינה את הציבור לרכוש ערכת קליטה הכוללת ממיר ואנטנה מותאמת, וליהנות ממה שזכה לשם "עידן+": שידור קרקעי דיגיטלי של חמשת הערוצים הציבוריים. השאיפה היא שכולנו נקנה את אותה ערכת קליטה, וכך כל העם יוכל להיפטר מהאנטנה הישנה וליהנות משידורים דיגיטלים במלוא הדרם.
נשמע מבטיח. אך האם מדובר במהפכה אמיתית? בואו נחפור קצת לעומק.
לא משאירים לנו ברירה: בקרוב השידור האנלוגי ייפסק
על פניו, אכן מדובר במהפכה. בתמורה לתשלום חד פעמי אותו מבצעים כדי לקנות ציוד קליטה מתאים, עידן+ מבטיח לכולנו שידורים דיגיטלים מלאים של הערוצים הציבוריים. מדובר בחסכון גדול מאוד למי שרוצה ליהנות משידורים דיגטלים אבל לא מוכן להוציא סכום, קטן ככל שיהיה, מדי חודש.
כמובן שכל זה לא אומר שלא נמשיך לשלם אגרה. האגרה אותה כולנו נאלצים לשלם נועדה (באופן רשמי) לממן את התכנים של הטלוויזיה הישראלית. התשלום הבודד אמור גם לעודד אנשים לאמץ את החידוש בתחום השידור שמביא איתו עידן+ - בעיקר לאור העובדה שבפברואר 2011 יפסקו לחלוטין השידורים האנלוגיים. כאשר השידורים האנלוגיים יפסקו לא תהייה עוד אפשרות לקלוט את חמשת הערוצים בעזרת אנטנה - גלי השידור פשוט יפסקו. השאלה המתבקשת הבאה: מה זה אומר עבור מי שגם קנייה בודדת של כמה מאות שקלים היא גזרה קשה עבורו?
"איש לא יישאר מאחור": סבסוד עבור מיעוטי יכולת
התנאים לזכאות לסבסוד (של 200 שקל) נמצאים עדיין בדיונים וייקח עוד זמן עד שיקבלו את ההחלטות הסופיות, אך בסופו של דבר הממשלה (על פי דבריה) מחויבת לפילוסופיית “איש לא נשאר מאחור”. זכותם של אזרחי המדינה לקבל את השידורים הציבוריים והעבודה שהמדינה החליטה לבצע את הצעד ולעבור לטכנולוגיה הדיגיטלית בהחלט לא אומרת שמי שאין לו כסף לא יוכל לראות יותר את השידורים.
סביר להניח שמשפחות שההכנסה החודשית שלהם תעמוד מתחת לסף מסוים, אזרחים קשישים, נכי צה”ל, חרדים וקבוצות דומות שזוכות היום להטבות שונות מהמדינה יזכו גם לסבסוד של ציוד ההתחברות לשידורים הדיגיטלים. מאחר ויש זמן עד פברואר 2011, אם אתם נמנים עם אחת מהקבוצות האלו אין מה למהר ולרכוש את הציוד ולהתחייב לתשלום. נכון, הוא תשלום בודד אבל כפי שנראה התשלום הבודד הזה יכול לעמוד על כמה מאות שקלים ולכן כדאי לחכות ולראות אם מגיע לכם הסבסוד ברמה כזו או אחרת.
הדברים שלא מספרים לכם: אז כמה זה באמת עולה?
למרות שיזרקו עלינו את הססמה “משלמים פעם אחת” במגוון של דרכים וצורות, כדאי שנבין מה המשמעות האמיתית של התשלום הזה. רוב חנויות החשמל יחזיקו במכשירים בעלי יכולות שונות. המכשירים יגיעו בכמה רמות - מאלו שיאפשרו לקלוט את השידורים בלבד ועד לאלו שיאפשרו לקלוט שידור ובמקביל להקליט את אחד הערוצים האחרים.
רשות הדואר מוכרת מכשיר של חברת Konka שעלותו 399 שקל. המכשיר לא כולל כניסות או יציאות מיוחדות והוא דגם די בסיסי של הממירים מהסוג הזה. על פי הדיווחים ברשת המכשיר לא קולט היטב בכל המקומות וכרגע דורש שדרוג של רכיב קליטה נוסף, שעלותו 150 שקל. עניין הקליטה אמור להשתפר ככל שפריסת תחנות השידור הדיגיטלי תגדל. עובדה זו שוב מובילה אותנו למסקנה שעדיף להמתין כמה שאר אפשר ולא למהר לאמץ את הטכנולוגיה החדשה.
הממיר היקר ביותר בשוק נמצא בחנויות אידיגטל. מדובר בדגם מתקדם מאוד של הממיר הדיגיטלי שמאפשר לא רק לקלוט את השידורים מחמשת הערוצים של עידן+, אלא גם להעבירם למחשב, לשלוט בהקלטות ממספר ערוצים, לבנות תוכנית צפייה על פי דרישת המשתמש, ולהעביר את השידור מהמחשב אל מכשירי האייפון, אייפוד טאצ’ או האייפאד, ישירות מהמחשב. בנוסף הממיר מאפשר להתחבר לממיר של הכבלים או של הלווין ולבצע את פעולות ההקלטה וההמרה השונות אל המחשב מכל אחד מהערוצים המשודרים. בשביל התענוג הזה שנועד למי שבאמת אוהב שידורי טלוויזיה, תשלמו 999 שקל.
ממיר משוכלל נוסף הוא זה שמגיע מחברת Apex ועלותו נעה בין 370 שקל ל-520 שקל. הממיר הזה מאפשר גם הוא לבצע הקלטות של תוכניות אל דיסק קשיח אותו ניתן לחבר לממיר דרך כניסת USB. הממיר כולל תפריט ב-6 השפות המדוברות בארץ: עברית, ערבית, צרפתית, אנגלית, רוסית ואמהרית. בנוסף, הממיר הזה מכיל תמיכה בשידורי HD כך שאם אי פעם מדינת ישראל תחליט לעשות שימוש בטכנולוגיה הזו, אתם תהיו מוכנים.
בשורה התחתונה: זו רק חצי מהפכה
אז לא, לא מדובר במהפכה אמיתית. נכון, השידורים יהיו דיגיטלים. וכן, יהיו כתוביות לבחירה ואפשרות לראות את תוכנית השידורים, ועבור רוב הבתים בישראל מדובר בשדרוג רציני של חווית הצפייה - אבל נכון לרגע זה, בהתאם לפריסת המשדרים והעלויות של הציוד, עדיף להמתין ולתת לזמן לבצע שני דברים חשובים:
הראשון, להוריד את מחירי המכשירים שהם עדיין יקרים - במיוחד כשחושבים על זה טוב ומבינים שמדובר בחמישה ערוצים שרק שניים מהם (אולי) משדרים תכנים שממש שווה לראות באיכות דיגיטלית.
השני, לאפשר לממשלה להתאפס על עצמה ולהבין שבשביל 200 שקל הם יכולים לרדת מהזלזל שעליו הם טיפסו - ולא לשלוח את נכי צה”ל וקבוצות מועטות יכולת אחרות לטייל בין משרדי ממשלה כדי להשיג עשרות טפסים שיוכיחו שוואלה, באמת אין להם שקל לבזבז על “המהפכה” שישראל כופה עליהם.