כבר שנים שכולנו מדמיינים לעצמנו תרחישי אימה על איך שכל המידע שהאינטרנט אוסף עלינו יגיע לידיים הלא נכונות. רק לפני שבוע, אחד מהכתבים בערוץ הזה ממש מצא את עצמו מחפש את המונחים "פריצה" ו"ג'יהאד" בגוגל ואז חיכה לראות כמה זמן יקח לאנשי ה-NSA לדפוק לו על הדלת. אבל האמת היא שעד כה היו לנו מעט מאד סיבות לחשוש. לפחות עד לפני חודשים ספורים, כשמישהו שבר את החוקים.
בפברואר דיווח האתר TechCrunch כי עובדים ב-CBS, הבעלים של אתר המלצות המוזיקה ורדיו האינטרנט Last.fm, מסרו ל-RIAA (סוג של אקו"ם האמריקאי) את פרטיהם של משתמשים מהאתר. כל הסיפור התחיל בגלל דליפה מוקדמת לרשתות הטורנטים של האלבום החדש של U2, ופרטי המשתמשים יכולים לעזור ל-RIAA לאתר את האנשים שהורידו את האלבום והקשיבו לו לפני יציאתו – בהתאם למידע שאוסף האתר על העדפותיהם המוזיקליות.
כמובן, בשלב זה היה מדובר בעיקר בשמועה עיקשת. הרבה טוקבקיסטים שחברים בצוות של Last.fm הכחישו נמרצות, אבל אז הדוברת של CBS, חברת האם, שחררה הצרה קצרה ולקונית שהייתה מאד רחוקה מהכחשה ("למיטב ידיעתנו, לא נמסר מידע ל-RIAA"). כמה מיילים קצרים לאחר מכן היא ציינה שההצהרה הזו נשלחה בשם CBS ולא Last.fm (מה שיהיה רלוונטי בהמשך).
משם התגלגלו עוד המון הכחשות נמרצות יותר ונמרצות פחות, אבל היה ברור שלחבר'ה ב-Last.fm כנראה לא היה קשר לסיפור. כמו כן, הם הבהירו שכל מידע שכן היה יכול לעבור לשימוש חיצוני לא היה מידע אישי, אלא מידע סטטיסטי על השירים שנוגנו, שמייצג מגמות ולא ניתן לקשר אותו לאנשים ספציפיים. נראה שכאן נגמר הסיפור.
טוב, לא ממש. הנה אנחנו, שלושה חודשים מאוחר יותר, והסיפור צץ מחדש בפתאומיות, שוב ב-TechCrunch. ממידע נוסף שהתקבל מעוד מקור בתוך החברות הרלוונטיות, הסתבר ש-CBS היו מעורבים בכל הסיפור מלכתחילה. מסתבר שהם אלה שאליהם פנו ה-RIAA בבקשת הפרטים של המשתמשים ב-Last.fm. CBS פנו ל-Last.fm וביקשו את הפרטים המלאים (כולל כתובות IP של המשתמשים, שבהן ניתן להשתמש כדי לזהות אותם), לכאורה לשימוש פנימי. Last.fm לא התנגדו לזה (שימוש פנימי, אחרי הכל), ורק אחרי שהעבירו את המידע הם גילו שהוא עבר הלאה ל-RIAA.
וכמובן, כל העסק עוד לא נגמר. בהצהרה נוספת שהגיעה אחרי ש-TechCrunch פוצצו את כל הסיפור השבוע, החבר'ה מ-Last.fm שוב טוענים שהם לא ידעו כלום, ושהם אף פעם לא העבירו מידע לאף אחד, ואפילו לא ל-CBS. יש כאן יותר מדי הכחשות, סיפורי כיסוי ונסיונות להתחמק מהעובדה שמישהו כנראה עשה טעות ממש גדולה.
ומה שהכי גרוע זה שעם כל זה, עדיין לא ברור מה באמת קרה ואיך. אם אכן הודלף המידע, הופר כאן אמון מאד בסיסי בין Last.fm למשתמשים שלו, שיכול לשנות לחלוטין את העתיד של האתר הזה. אם זה אכן קרה, כמות הנזק שאינספור ההכחשות האלה הולכות ליצור היא מטורפת. ומה שמעניין בכל זה הוא התפקיד של כמה כתבי אינטרנט עם קשרים במקומות הנכונים, שמסוגלים לפוצץ סיפורים בקנה מידה שנמצא הרבה מעל הראש שלהם. בתי המשפט באמריקה הולכים להיות עסוקים בקרוב...