מבצע עופרת יצוקה בחודש ינואר 2009 הקפיץ את מקרי האנטישמיות האלימים בעולם - כך עולה מדוח מצב האנטישמיות שפורסם היום, ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה. עם זאת, על פי הדוח שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מהמכון לחקר האנטישמיות, ב-2008 חלה ירידה של 11% במעשי האנטישמיות האלימים בעולם.
בחודש ינואר 2009 לבדו היו כמעט פי שניים אירועים מאשר ב-2008 כולה. המבצע בעזה לווה היטב בגל של פעילות אנטישמית ברחבי העולם. גל האנטישמיות גרר התקפות פיזיות של צעירים ומבוגרים, הצתת בתי-כנסת, חילול בתי קברות, השחתת רכוש ומצבות לזכר השואה, עלבונות, איומים, קריקטורות והפגנות סוערות.
על פי הדוח, מרבית האירועים והתגובות שיקפו מוטיבים אנטישמיים קודמים וידועים, אך הם היו קיצוניים, אינטנסיביים וקולניים יותר מבעבר.
"פעילים וארגונים מוסלמיים בעולם, ובמיוחד הרדיקלים שביניהם, הפגינו רמה גבוהה של ארגון עצמי והיו הרוח החיה מאחורי ההפגנות, שנערכו בעיקר יחד עם אנשי שמאל ופעילי זכויות אדם ובמידה פחותה עם חוגי ימין קיצוני", לשון הדוח. "גם יהודים וישראלים לשעבר נטלו חלק בהפגנות אלה, במיוחד בארצות הברית".
פי שלושה אירועים אנטישמיים
עורכי המחקר מדגישים כי המספרים המדויקים של מקרי האלימות עדיין לא נאספו וסוכמו, אך קהילות יהודיות וגופי מעקב וניתוח כבר הצביעו על עלייה חדה בכל סוגי האלימות. באנגליה, למשל, נספרו על ידי הקהילה מעל 250 אירועים מכל הסוגים שאירעו במהלך ינואר, בהשוואה ל-35 בתקופה המקבילה בשנת 2008.
מהנתונים עולה כי כאלף אירועים אנטישמיים מכל הסוגים נשמעו והתרחשו בינואר 2009 בעולם כולו. מספרם של המקרים האלימים בינואר 2009 הוא פי שלושה ממספרם בינואר 2008.
בפברואר ובמרס 2009 חלה ירידה חדה במספר האירועים האלימים והם היו פחותים בהרבה מאלה של אותם חודשים ב-2008, אך האינטנסיביות והקיצוניות של הביטויים המילוליים והחזותיים, והזעם המופנה כלפי ישראל וכלפי יהודים לא שככו. תופעה דומה נרשמה גם במלחמת לבנון השנייה: עלייה חדה וירידה אחר-כך, אם כי איטית יותר מזו הנוכחית.
השואה ככלי לאנטישמיות
על פי הדוח, הנושא המשותף לביטויים האנטישמיים מתחילת 2009 אינו האנטישמיות הקלאסית אלא השימוש בשואה ככלי פוליטי נגד ישראל והקהילות היהודיות באמצעות השוואה ביניהם לבין הנאצים.
"אנטי-ציונות נוסח 2009 המתבטאת בשנאה ובמינון מפחידים, ומשמשת גורם מלכד לקבוצות מגוונות, משקפת אנטישמיות, וביטוייה שונים באופיים ממחאות אחרות נגד ארצות ועמים אחרים הנמצאים במצב של עימות או מלחמה", לשון הדוח. "ניתוח מגמות האנטישמיות בתחילת 2009 מעיד שהיא תוצאה של שילוב בין אינטרסים מוסלמיים, חיפוש של נוער ופעילי שמאל אחרי סיסמה ודגל ואנטישמיות קלאסית".
צוות המכון, שניתח את התפתחות האירועים האנטישמיים בשני העשורים האחרונים, מבקש להדגיש שלמרות שמספר האירועים האנטישמיים האלימים הגיע ליציבות מסוימת בין 2005 ל-2008, ולעתים גם ירד, המספרים בשנות האלפיים עדיין גבוהים בהרבה משהיו בשנות ה-90 של המאה הקודמת, כך שהמגמה הכללית היא של עלייה.