מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר במהלך הלילה (ב') כי "נפתח חלון הזדמניות לפתרון המחלוקות עם אירן בדרך דיפלומטית", אך יחד עם זאת הדגיש שבארצות הברית לא ממהרים לחתום עם הרפובליקה האירנית על כל הסכם. "לא נתפשר על בטחון ישראל", הצהיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
את הדברים אמר קרי השוהה בלונדון, במסגרת נאום שהועבר בלווין בפני כינוס של השדולה הפרו ישראלית איפא"ק בקליפורניה. "אני רוצה שתדעו שאנחנו שומרים על עיניים פקוחות", אמר קרי. "וושינגטון מעדיפה שלא להגיע להסכם על פני הסכם גרוע. כל הסכם שיושג יהיה שקוף לכל ונעמוד על כך שביטחונה של ישראל לא ייפגע", הצהיר.
דבריו של קרי באו לאחר שסגן שר החוץ האירני עבאס עראקצ'י אמר אמש (א') לסוכנות הידיעות האירנית IRNA כי יתנהלו שיחות דו-צדדיות בין אירן לבין פורום המעצמות המכונה 5+1, ובהן ארה"ב. השיחות יתקיימו בשולי ועידת ז'נבה שתיפתח בעוד יומיים.
כשנשאל בריאיון האם השיחות יכללו את נושא העשרת האורניום, אמר ערקאצ'י, המשמש חבר במשלחת האירנית למשא ומתן עם המעצמות, כי זכותה של הרפובליקה האסלאמית להעשרת אורניום - אינה נתונה למשא ומתן. יחד עם זאת הבהיר כי רמת וכמות האורניום המועשר הם נושאים שניתן לדון בהם במהלך השיחות.
באשר לנכונותה של טהרן להוציא חומרים המשמשים לגרעין אל מחוץ למדינה, הצהיר סגן שר החוץ כי "לעולם לא יוותר על מה שהאירנים זכאים לו לפי המוסכמות הבינלאומיות". הוא שב והדגיש כי בעוד אירן מוכנה לדון על רמת העשרת האורניום, הוצאה החוצה של חומרים גרעיניים - היא קו אדום.
"אירן מחפשת משא ומתן אמיתי", הצהיר, "אנחנו לא רוצים לבזבז זמן בשיחות הקרובות ולא רוצים משא ומתן רק לשם משא ומתן". שר החוץ האירני מוחמד זריף ימריא מטהרן לז'נבה ביום שני הקרוב ויעמוד בראש המשלחת האירנית לפגישות בין אירן למעצמות בז'נבה.
האם המעצמות יאפשרו הקלה בסנקציות?
את המשלחת האמריקנית, שתצא לז'נבה תוביל המשנה למזכיר המדינה, וונדי שרמן, המדורגת כדיפלומטית השלישית בחשיבותה במחלקת המדינה האמריקנית. שרמן תנהל את המגעים האמריקניים מול על פירוק תכניתה הגרעינית.
הצוות האמריקני יכלול גם ג'יימס טימבי, יועץ בכיר למזכיר מדינה לבקרת נשק וביטחון הבינלאומי פוניט טאלוואר, מנהל בכיר לנושאי אירן, עיראק ומדינות המפרץ בצוות הביטחון הלאומי של הבית הלבן וריצ'רד נפיו, ממנהלי מדיניות הסנקציות במחלקת המדינה.
מלבד אירן וארצות הברית ייקחו חלק בשיחות סין, רוסיה, צרפת, גרמניה ובריטניה. הנושא המרכזי הצפוי לעלות בוועידה יהיה אילו צעדים אירן תהיה מוכנה לקחת על מנת לצמצם, אם בכלל, את תכניתה הגרעינית. בתמורה לצעדים כאלה מצד טהרן, צפויות המעצמות להציע לאירנים הקלה בסנקציות - שהביאו עד כה לצניחת המטבע המקומי ולהאטה משמעותית בכלכלת הרפובליקה האסלאמית.