קרע ביחסים בין ארצות הברית לגרמניה? בעקבות החשד שוושינגטון צותתה לטלפון הסלולרי של הקנצלרית אנגלה מרקל, מבהיר היום (ה') שר ההגנה הגרמניה: "איננו יכולים פשוט לשוב למצב של עסקים כרגיל עם וושינגטון".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי השר תומאס דה מיזייר, זה יהיה "רע מאוד" אם יתגלה כי יש אמת בפרסומים על כך שהסוכנות לביטחון לאומי (NSA) האזינה לשיחות של מרקל. "האמריקנים היו ונותרו חברינו הטובים ביותר, אבל זה לחלוטין לא מקובל", אמר השר. דה מיזייר סירב לפרט אילו השלכות עשויות להיות לפרשה על יחסי ארצות הברית-גרמניה, אך הבהיר: "היחסים בין המדינות יציבים וחשובים לעתידנו וכך הם יישארו".
בריאיון שהעניק לרשת ARD הגרמנית אמר שר ההגנה: "במשך שנים הנחתי שמאזינים לי לטלפון, אבל לא חשבתי שמדובר באמריקנים". הוא הוסיף כי היחסים בין ארצות הברית לבין אירופה עלולים להיפגע בעקבות הפרשות האחרונות ואמר כי "ישנן האשמות דומות גם בצרפת". במקביל זימן משרד החוץ בברלין את שגריר ארצות הברית במדינה לשיחת בירור בנוגע לחשדות.
"הפרה חמורה של האמון"
אמש שוחחה הקנצלרית מרקל עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, בעקבות הדיווחים כי ארה"ב האזינה לטלפון הסלולרי שלה. דובר הממשלה הגרמנית צוטט בכלי תקשורת שונים לאחר שאמר כי בידי ברלין מידע שלפיו הממשל האמריקני צותת לשיחות של מרקל. בעקבות זאת, פרסם הממשל האמריקני הכחשה לגבי ההאשמה.
סוכנויות הידיעות מדווחות כי מרקל נזפה באובמה במהלך שיחת הטלפון והביעה את מורת רוחה מהידיעות על הריגול האמריקני אחר הטלפון הנייד שלה. על פי הדיווחים, אמרה מרקל לאובמה כי אם הדבר יתברר כנכון, הוא "אינו מתקבל על הדעת לחלוטין".
"פנינו במהירות לשותפינו האמריקנים וביקשנו הבהרות מידיות ומקיפות", מסר דובר הממשלה הגרמנית. "מרקל הבהירה לאובמה כי אם המידע שיש בידי גרמניה יוכח, זה יהיה בלתי קביל לחלוטין ויהווה הפרה חמורה של אמון".
זמן קצר לאחר מכן, פרסם ממשל אובמה הבהרה שלפיה הוא מכחיש את הדיווחים לגבי האפשרות שהסוכנות לביטחון לאומי (NSA) צותתה לטלפון הסלולרי של קאנצלרית גרמניה. דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר בתדרוך עיתונאים כי "אובמה הבטיח למרקל שהדבר לא קרה".
הדיווח הנוכחי בא כיומיים לאחר הפרסום ב"לה-מונד" הצרפתי, שלפיו ארצות הברית יירטה כ-70 מיליון שיחות טלפון פרטיות של אזרחים צרפתים במשך כחודש. שגריר ארצות הברית בפריז הוזמן לשיחת בירור במשרד החוץ, שבה נאלץ לספק הסברים לגבי הדיווחים שפורסמו, על פעילותה של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) האזינה לשיחות במשך כחודש.