בפברואר 2015 אמסטרדם הוכרזה כ"עיר השיתופית" הראשונה באירופה והחלה לקדם תפיסת עולם קצת שונה. העיר מאמצת טכנולוגיות שונות שמאפשרות לתושביה לשתף ביניהם כל דבר - מכוניות, דירות, כלי בית ואפילו שכן שילמד לנגן בגיטרה. מאות פלטפורמות כבר פועולות בעיר והשיתוף הפך להיות שגרתי, כמעט כמו רכיבה על אופניים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את הגישה של הכלכלה השיתופית, אמסטרדם הטמיעה לא רק באמצעות טכנולוגיות חדשניות, אלא גם בגופים מסורתיים יותר כמו ספריות ציבוריות, מרכזים קהילתיים, נמל התעופה ועוד - כולם חלק מהרעיון.
הרעיון הוא יוזמה משותפת של עיריית אמסטרדם וחברת shareNL, חברה לזיהוי וחקר מגמות שמתמקדת בעיקר ברעיון הכלכלה השיתופית. החברה מייצרת שיתופי פעולה עם ערים, מדינות, חברות וארגונים על מנת להטמיע את הרעיון.
גישת הכלכלה השיתופית תפסה תאוצה עם חברות כמו Airbnb, UBER ועוד. שיתוף היה תמיד נחלתם של בני משפחה, חברים ושכנים, אך בשנים האחרונות הוא הפך להיות מודל עסקי ורווחי -שחלק מהחברות בתחום שוות כבר מיליארדי דולרים.
אלה מספר דוגמאות לפלטפורמות הקיימות בעיר:
חסרה לכם מקדחה? Peerby היא אפליקצייה מבוססת מקום שמאפשרת לשכנים לשאול אחד מהשני כלי בית. מפרסמים באפליקצייה איזה כלי רוצים, ואנשים שנמצאים בקרבת מקום, במרחק של חצי שעה, עונים אם יש ברשותם ומעבירים.החברה, שנוסדה בשנת 2012, גייסה כבר מיליונים והתרחבה לעוד ערים נוספות רבות בעולם.
SnappCar הוא אתר שמאפשר לאנשים להשכיר את הרכב שלהם, במקום שיחנה בבית ללא שימוש, ניתן לקבל כסף תמורת מספר שעות שימוש בכלי הרכב.
אחת השאלות הנפוצות שטסים לחו"ל היא מה לעשות עם הרכב. אנשים רבים חונים בחניון לטווח ארוך ומשלמות עשרות ולפעמים מאות שקלים על חנייה. ParkFlyRent היא אפליקציה שמאפשרת לאנשים לשכור רכב מאנשים שנסעו מחו"ל והשאירו אותו בחניון נמל התעופה.
WeHelpen היא אפליקציה שמספקת מידע על מקומות בקרבת מקום בהם אפשר להתנדב.