נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו (צילום: רויטרס, חדשות)
מאיים. הנשיא הרודן מאדורו|צילום: רויטרס, חדשות

הרודן מזהיר מניסיון לחולל הפיכה: המשבר בוונצואלה שבדרום אמריקה הולך ומחריף - וכך גם רמת האיומים. נשיא ונצואלה, הרודן ניקולס מאדורו, הבהיר היום (שבת)  שממשלתו מתכוננת לעמוד בפני כל עימות צבאי אפשרי על מנת למנוע הפיכה במדינה.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

מאדורו הצהיר כי צבא ונצואלה יערוך תרגילים ואימונים מיוחדים שמטרתם לתרגל דרכי התמודדות עם ניסיונות הפיכה אלימים. "ייתכן שהעימות הזה יתרחש, כי אמרו שיציבו כוחות מארינס בקראקס", אמר מאדורו בהצהרה מיוחדת שנשא לאומה מארמון הנשיאות בבירה, "תהיה לנו תכנית הגנה בכל עיר ועיר וגם תגובה לכל פעולה צבאית שתוביל לניצחון.

"אף אחד לא מכבד את החלשים, את הבוגדים, את הפחדנים ואת הספקנים", הצהיר מאדורו, "כאן אנחנו מכבדים את החזקים והאמיצים, לובשי המדים המפוארים שמוכנים להישבע למדינה ולהקריב את חייהם למענה".

האולטימטום של מאדורו: דיפלומטים אמריקנים עוזבים

השבוע הציב מאדורו אולטימטום של 72 שעות לכל הנציגים הדיפלומטיים האמריקניים השוכנים במדינתו והורה להם לעזוב - זאת לאחר שממשל טראמפ בוושינגטון הודיע כי הוא מכיר במנהיג האופוזיציה, חואן גואידו, כנשיאה החוקי של ונצואלה.

חואן גואידו (צילום: חדשות)
ראש האופוזיציה גואידו שהשביע עצמו לנשיא|צילום: חדשות

בעקבות האולטימטום, מחלקת המדינה האמריקנית הורתה אמש לחלק מאנשי הממשל לנטוש את תפקידיהם ולצאת מיד מהמדינה - זאת במקביל להמשך המחאה ההמונית ברחובות הבירה קראקס, שם מתעמתים מוחים עם כוחות הביטחון המקומיים, שהצהירו שהם עדיין נאמנים לנשיא המכהן.

מלבד ההוראה לדיפלומטים, מחלקת המדינה המליצה גם לאזרחים האמריקנים השוהים במדינה השסועה "לשקול ברצינות" לצאת מוונצואלה. גורמים רשמיים מסרו כי הסיבה להצהרות הללו היא ביטחונית. עם זאת, השגרירות האמריקנית בוונצואלה עדיין פועלת ודיפלומטים בעלי תפקידים חיוניים לא הוצאו מהמדינה.

ארה
בארה"ב ממליצים לאזרחים אמריקנים לעזוב|צילום: AP, חדשות

מנהיג האופוזיציה חואן גואידו נשא דברים לאומה שלשום, לראשונה מאז השביע את עצמו לנשיא. גואידו הודיע כי הוא ישקול להעניק חנינה לנשיא מאדורו ולבעלי בריתו - במידה ויסייעו להחזיר את הדמוקרטיה למדינה. "חנינה היא אופציה בשביל כל אחד שיסייע להחזיר את ונצואלה לסדר החוקתי שלה", אמר.

מנהיג האופוזיציה שהשביע עצמו לנשיא מסתתר

גואידו נמצא במקום מסתור מאז הצהיר על היותו הנשיא הזמני של ונצואלה. לאחר השבעתו החצי-רשמית, הודיעו כמה מדינות, ביניהן ארה"ב, קנדה ומדינות נוספות המזוהות עם המערב שהן מכירות בנשיאותו. בתגובה לכך הנשיא הנוכחי, מאדורו, הכריז על ניתוק הקשרים הדיפלומטיים עם ארה"ב. רוסיה, סין, טורקיה ובוליביה לעומת זאת, הביעו תמיכה רשמית בממשל מאדורו. הקרמלין הגדיל לעשות, והזהיר את ארה"ב שלא לפעול נגד הנשיא והפצירו מוושינגטון "להימנע מפרובוקציות".

הפגנות ענק נגד מאדורו (צילום: רויטרס, חדשות)
הרוגים ופצועים בעימותים עם כוחות הביטחון|צילום: רויטרס, חדשות

העם בוונצואלה יצא להפגנות בשבוע האחרון על רקע המשבר הכלכלי הקשה שפוקד את המדינה, כשבשיאן הכריז על עצמו גואידו כנשיא הזמני של המדינה. המפגינים השליכו אבנים ואלות על השוטרים, ואף הצליחו להפיל ולנתץ פסל של הנשיא לשעבר, הוגו צ'אבס. בינתיים הצבא משתף פעולה באופן מוחלט עם מאדורו, ועד כה מספר ההרוגים במהומות הגיע לכ-30 איש.

גורמים רשמיים בממשל האמריקני מסרו כי נשקלות מספר אופציות לפעולה, כולל הטלת הגבלות על ייבוא מוונצואלה או אפילו חרם מלא. כל זאת, בניסיון להעניש את משטרו של מאדורו על רקע הפגנות הענק ברחובות והמצב הקשה במדינה. גורמים המעורבים בקבלת ההחלטה מסרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי בממשל חיכו להכרזה על המהלך עד לאחר שיו"ר האופוזיציה גואידו הכריז על עצמו כ"נשיא הזמני של וונצואלה".

המחאה נגד שלטון מאדורו נמשכת (צילום: רויטרס, חדשות)
המחאה נגד שלטון מאדורו נמשכת|צילום: רויטרס, חדשות

מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, הצהיר כי מכיוון שארה"ב כבר לא מכירה במאדורו כנשיא הלגיטימי, היא אינה רואה בהחלטתו לנתק את היחסים כחוקית או תקפה. "נקיים את היחסים הדיפלומטיים באמצעות ממשלתו של הנשיא הזמני גואידו, שהזמין את הנציגות האמריקנית להישאר במדינה". גם סגן נשיא ארה"ב מייק פנס הצטרף למתקפה: "ניקולס מאדורו הוא דיקטטור ולא השליט הלגיטימי בוונצואלה. אנו מקווים שיקבל את רצון העם ויסכים להעביר את השלטון לחואן גואידו באופן שקט וללא אלימות. נעמוד לצד העם בוונצואלה עד שהדמוקרטיה תשוב אליהם".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו