מסרים מדאיגים מבייג'ינג: תקציב הביטחון של סין העממית לשנת 2015 יהיה גדול ב-10% בהשוואה לתקציב של השנה הקודמת, כך הודיעה דוברת הפרלמנט האחראי על תקציב הצבא. סין מעורבת כיום במספר סכסוכים טריטוריאליים באזור ונמצאת בסכסוך מתמשך עם טיוואן, ועולה חשש כי הגדלת הצבא מעידה על כוונות תוקפניות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הדוברת פו יינג אמרה במהלך מסיבת עיתונאים כי המספרים הסופיים יפורסמו על סוף השבוע, כשיסתיים כינוס הפרלמנט שנקבע להתקיים עד יום חמישי. הפרלמנט הסיני, הגדול בעולם מבחינת כמות הנציגים, משמש לרוב כחותמת גומי להחלטות הפוליטביורו, הגוף המצומצם שמנהל את סין מטעם המפלגה הקומוניסטית. המשמעות: ההחלטה להגדיל את תקציב הצבא הגיע מהדרגים הגבוהים ביותר.
במהלך השנה שעברה עלו כלל ההוצאות הביטחוניות של סין בלא פחות מ-12%, והגיעו לסך של 130 מיליארד דולר, תקציב הביטחון השני בגודלו בעולם אחרי התקציב של ארה"ב. אם הגידול אכן יתרחש במלואו במהלך השנה, תקציב הצבא הסיני יגיע השנה לסכום של 143 מיליארד דולר.
סכסוכים מול טיוואן, הפיליפינים, וייטנאם ומלזיה
סין העממית, המדינה המאוכלסת בעולם והמדינה השלישית בשטחה בעולם, מעורבת במספר סכסוכים טריטוריאליים נפיצים בהם הצבא לוקח חלק פעיל. המדינה טוענת לריבונות על מספר ארכיפלגים בים סין הדרומי, איים עליהם גם הפיליפינים, וייטנאם ומלזיה דורשות ריבונות.
בנוסף, סין מנהלת מחלוקת ארוכת ימים על ארכיפלג לא מיושב נוסף, בים סין המזרחי, מול יפן - סכסוך שכבר הוביל למספר יעפים של מטוסי קרב משני הצדדים מעל האיים, וגם להתיישבות מתריסה של יפנים על אחד האיים לזמן קצר.
ארה"ב חוששת מהתפרצות מלחמה בדרום-מזרח אסיה
על כל הסכסוכים הללו יש להוסיף את הויכוח הנמשך יותר מ-60 שנה מול טיוואן. סין העממית אינה מכירה בריבונות טיוואן וטוענת כי היא המייצגת של כל הסינים. מזה שנים סין מאיימת כי אם טיוואן תכריז עצמאות - היא תפלוש אליה ותכבוש אותה. טיוואן מצידה מכנה את עצמה באופן רשמי הרפובליקה של סין ואינה מכירה בסין העממית.
ארה"ב, בעלת ברית של טיוואן, הפיליפינים ויפן, חוששת מהתלקחות צבאית באזור בין סין לבית אחת מבעלות בריתה, מה שיאלץ אותה להתערב צבאית באזור. המלחמה האחרונה בה היה מעורב הצבא הסיני, המונה ארבעה מיליון חיילים, הייתה הפלישה לצפון וייטנאם ב-1979, אז הפגינו שני הצדדים יכולות צבאיות ירודות מאוד.