ייכנס בסורים? אל-בראדעי (צילום: רויטרס)
יו"ר סבא"א, מוחמד אל-בראדעי. בין הפטיש לסדן.|צילום: רויטרס

התקשורת הערבית מרבה לדווח בימים האחרונים על חילוקי דעות קשים וחריפים המתגלים בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) סביב הדוח על פעילות הגרעין בסוריה. בשבוע שעבר פרסמה הסוכנות את דוח הגרעין הסורי, שממצאיו הוכיחו מעל לכל ספק כי המתקן שהופצץ בשטח סוריה בשנה שעברה היה מתקן גרעיני - ומאז סוערות הרוחות בסבא"א.

במועצת הנגידים של הסוכנות, המנהלת דיונים מרתוניים מסביב לשעון מאז פרסום הדוח, סוערות הרוחות סביב השאלה כיצד יש לנהוג כעת בסוריה בכל הנוגע לסוגיית הגרעין. גם בעניין הסוגיה הזו, התגבשו במועצה שני מחנות: נציגי מדינות המערב מתנגדים נחרצות להעניק לסוריה סיוע בהקמת תחנה להפקת דלק גרעיני. מאידך, גוש "המדינות המתפתחות", יחד עם סין ורוסיה תומכות בעמדתו של יו"ר סבא"א, ד"ר מוחמד אל-בראדעי, שהצהיר לא אחת כי "אין כל סכנה ברצונה של סוריה להקים מתקן גרעיני, חרף העובדה שהיא נמצאת תחת חקירה של הסוכנות".

טרפוד מערבי "ברגע האחרון"

הסיפור החל כאמור, מייד אחרי פרסום הדוח של הסוכנות לאנרגיה אטומית בשבוע שעבר. מועצת הנגידים התכנסה בוינה ופתחה בישיבה שנועדה לאשר את תכניות הגרעין שהגישו המדינות החברות במועצה לשנים 2009-2011. הדיון התנהל כהלכה, עד שהגיעו המתדיינים לתכניותיה של סוריה. זו הגישה בקשה לסבא"א "לבחון את הדרכים והאלמנטים הקשורים בהקמת תחנה להפקת דלק גרעיני".

באותו הרגע ממש, החל להתפתח וויכוח חריף בין המתדיינים. "הדיון כמעט הושלם, אך ברגע האחרון טרפדו נציגי מדינות המערב את הבקשה הסורית", כך נמסר בעיתון "א-שרק אל-אוסט" היוצא לאור בלונדון, "הם הפעילו לחץ כבד על הנוכחים ולא הסכימו לאשר העברת תקציב לפרויקט הסורי, שעלותו נאמדת בכ-350 אלף דולרים".

נציגי מדינות האיחוד האירופי ובראשן צרפת, לצד ארצות הברית, קנדה ואוסטרליה עודן דבקות בעמדותיהן: לסוריה אין את היכולות הטכנולוגיות והאנושיות להתמודד עם פרוייקט מסוג שכזה, וחשוב מכך - לסוריה אין את היכולות הראויות להבטיח את ביטחונו של הפרוייקט וכי מטרותיו אכן תהיינה טהורות גרידא. "מעבר לכך", אומרים במערב, "סוריה נמצאת תחת חקירה צולבת ומקיפה של סבא"א, הבודקת אם אכן הוקם בשטחי המדינה כור גרעיני - ללא תיאום ויידוע הסוכנות".

ה"גוש המסרב" למימון הפרויקט הסורי, מגבה את טענותיו בציטוט הצהרותיהם התוקפניות של הבכירים הסורים לאחר פרסום הדוח. אלו איימו כי "לא נאפשר לפקחי הסוכנות לשוב לאדמת סוריה", וטענו כי "המתקן שהופצץ היה מתקן צבאי". סוריה הדגישה כי "בשל הרגישות הצבאית, הפקחים לא יוכלו לשוב ולבדוק את המתקן שהופצץ, רק אם רשויות הצבא יתנו את האישור לכך".

מפחד לירוק לבאר ממנה הוא שותה

ומה באשר לד"ר אל-בראדעי? הוא עצמו שלח השבוע אזהרה חמורה לכל הנציגים בסוכנות האנרגיה הבינ"ל ש"לא לערב שיקולים פוליטיים בקבלת ההחלטות ולבחון באובייקטיביות כל עניין ועניין שעולה לדיון". אל-בראדעי טען עוד כי "עצם חקירתה של סוריה אינו מצדיק גינוי שלה בשלב הזה מצד סבא"א".

ישראל כבר מזמן הרימה ידיים מאל-בראדעי. עוד בראשית הדיונים וההתייעצויות של סבא"א בנושא אירן, הבינה ישראל שיו"ר סבא"א, מצרי במוצאו, מפחד להקשות את עורפו בכל הקשור לקבלת החלטות המנוגדות לאינטרסים של מדינות ערב. אפילו בימים אלו, בהם גם מדינות כמו סעודיה, ירדן ומדינות מפרץ נוספות מדברות באופן גלוי על חששותיהן מפני "אירן גרעינית", לא מצליח אל-בראדעי לעמוד איתן אל מול קרקס התמרונים של נציגי אירן בסבא"א והסחבת בנושא הגרעין האירני.

על כן מאמינים בישראל, כי גם בנושא הגרעין הסורי יהיה לאל-בראדעי קשה מאוד לנקוט עמדה נחרצת נגד אסד. אולי מסיבה זאת לקחה ישראל את העניינים לידיים, ודאגה, כך על-פי הדיווחים, שלמדינה הגובלת בשטחה לא תהיינה יכולות גרעיניות.