עסקת החטופים בין ישראל לחמאס שהוכרזה אמש (רביעי) נולדה בעקבות שיתוף פעולה יוצא דופן בין ממשלו של הנשיא היוצא ג'ו ביידן וממשלו של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ - שני אויבים מרים. לפי דיווח ב-CNN, השליחים של שני הממשלים עבדו בשיתוף פעולה הדוק ברחבי המזרח התיכון במטרה לסגור את העסקה, ובכיר בממשל ביידן כינה את שיתוף הפעולה בין הממשלים "כמעט חסר תקדים". לאחר ההכרזה על ההסכם היריבות בין השניים מיהרה להרים את ראשה, ושניהם הזדרזו לקחת קרדיט מלא על ההישג המדיני.

ב-CNN דווח שבפגישה בין ביידן לטראמפ בבית הלבן כשבוע לאחר הבחירות בארה"ב, ביידן ביקש מטראמפ לעבוד ביחד עם הממשל שלו על גיבוש עסקת חטופים. באותה השיחה שני המנהיגים הסכימו שעסקת חטופים צריכה להתרחש לפני ה-20 בינואר, תאריך חילופי השלטון. היה מדובר ברגע נדיר של התלכדות אינטרסים בין ביידן לטראמפ - ביידן קיווה להוסיף למורשת שלו הישג מדיני שחמק ממנו במשך כשנה, בעוד שטראמפ רצה לזכות בקרדיט על ההסכם אך לא ללכלך את ידיו במזרח התיכון.

סטיבן וויטקוף לצד הנשיא טראמפ (צילום: Brian Snyder, Reuters)
וויטקוף וטראמפ, הלחץ שלהם אפשר את העסקה|צילום: Brian Snyder, Reuters

ברט מקגורק, מנהל המשא ומתן הבכיר במזרח התיכון עבור הנשיא ביידן, היה בקטר בשבועות האחרונים בתקווה להגיע לסיכום סופי. בימים האחרונים הצטרף אליו שליחו של טראמפ למזרח התיכון סטיב וויטקוף עבור המאמץ האחרון, ושיתוף הפעולה ההדוק בין השניים הוא זה שהוביל להבשלת המגעים. וויטקוף ומקגורק חילקו ביניהם את את הפגישות ברחבי המזרח התיכון כדי לקדם את העסקה אל מעבר לקו הסיום, כולל שיחה בין וויטקוף לראש הממשלה נתניהו בשבוע שעבר אליה הצטרף מקגורק טלפונית.

לפי הדיווח ברשת האמריקנית, מקגורק התמקד בפרטי העסקה, בעוד שווטיקוף דאג להדגיש לכל הצדדים את רצונו של טראמפ לראות את העסקה נסגרת עוד לפני יום השבעתו. בסופו של דבר קווי המתאר של העסקה קרובים לאלו שהציג ביידן במאי, אך לא הצליח לקדם - העסקה ששרטט ביידן, שיצאה לפועל בזכות הלחץ של טראמפ.

 

 

הקרב על הקרדיט

טראמפ וביידן מיהרו לקחת קרדיט על ההישג המדיני מיד לאחר ההכרזה על העסקה. טראמפ הקדים את הנשיא המכהן וכתב ברשת החברתית Truth ש"יש לנו עסקת חטופים במזרח התיכון. הם ישוחררו בקרוב. תודה!". לאחר מכן אמר טראמפ ש"הסכם הפסקת האש הזה יכול היה להתרחש רק בזכות הניצחון ההיסטורי שלנו בנובמבר".

בהכרזה מיוחדת זמן קצר לאחר הצהרתו הראשונית של טרמאפ, ביידן הציג את שלבי העסקה, ואמר ש"זה אחר הצוהריים טוב מאוד. זה היה אחד מהליכי המשא ומתן הקשים שחוויתי". לצד זאת, אמר ביידן שהצוות שלו ושל טראמפ "פעלו כאחד". 

אחרי חתימת העסקה, פקידים בממשל ביידן הכירו בכך שהדד-ליין שהציב טראמפ הייתה גורם משמעותי בסגירת העסקה. וויטקוף, שליחו של טראמפ, העניק אתמול קרדיט לממשל ביידן, אך הדגיש מי עמד מאחורי העסקה: "תודה לממשל ביידן ויותר מכל תודה לדונלד טראמפ שהמדיניות שלו של שלום מתוך עוצמה היא זו שניצחה".

קרב הקרדיטים לא חמק גם מעיניו של נתניהו, שהחליט להתקשר קודם כל לנשיא הנבחר טראמפ ולהודות לו על חלקו בעסקת החטופים. מיד לאחר מכן שוחח נתניהו עם ביידן, והודה גם לו על גיבוש העסקה.

 

 יועצו הבכיר של טראמפ: חמאס לא ימשול ברצועת עזה

מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי המיועד של טראמפ, אמר השבוע בריאיון ברשת פוקס כי ממשל טראמפ יתמוך בישראל אם צה"ל יצטרך לשוב ולהילחם ברצועת עזה. לדבריו, הוא אמר כי בכל מצב שבו חמאס לא יעמוד בפרטי הפסקת האש, בוושינגטון יתמכו בהמשך הלחימה של ישראל.

 

 

"הבהרנו חד משמעית לישראלים", אמר וולץ, "ואני רוצה שעם ישראל יקשיב לי, אם הם יצטרכו להיכנס בחזרה לעזה - אנחנו איתם. אם חמאס לא יעמוד בתנאי ההסכם, אנחנו איתם. חמאס לא יישאר כישות צבאית ובוודאי שלא ימשול ברצועת עזה, אני רוצה שאנשים יבינו את זה באופן ברור".